Tag

Tag: warszawa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem warszawa.

zdj. screen Youtube

Pilne

Nie żyje gen. Zbigniew Ścibor-Rylski

W wieku 101 lat zmarł generał Zbigniew Ścibor-Rylski. Informację podało Muzeum Powstania Warszawskiego. Ścibor-Rylski nie pojawił się na obchodach 74. rocznicy wybuchu Powstania Warszawskiego, jednak za pośrednictwem kamery "Faktu" zdołał przekazać kilka słów do uczestników tamtych wydarzeń oraz warszawiaków.

Świetna akcja Patryka Jakiego! ,,100imy pod blokiem''

Polska

Świetna akcja Patryka Jakiego! ,,100imy pod blokiem''

Kandydat PiS na prezydenta Warszawy Patryk Jaki ogłosił akcję ,,100imy pod blokiem''. Chce odwiedzić 100 osiedli i blokowisk w stolicy, przekonując warszawiaków, że jego propozycja to coś zupełnie innego niż to, co prezentowała i chce nadal prezentować Platforma. Warszawa ma być dla warszawiaków, a nie tylko dla wielkich korporacji.

Jaki coraz bliżej. Trzaskowski traci pewny grunt

Polska

Jaki coraz bliżej. Trzaskowski traci pewny grunt

Rafał Trzaskowski miał wygrać wybory prezydenckie w Warszawie z taką samą pewnością, z jaką Bronisław Komorowski wybory ogólnopolskie. Według najnowszego sondażu kandydat Platformy Obywatelskiej rzeczywiście prowadzi. Ale jego konkurent, Patryk Jaki z PiS, ma zaledwie 5 proc. głosów mniej w pierwszej turze.

Matka Andrzeja Gołoty radną Warszawy? Wystartuje z list PSL

Polska

Matka Andrzeja Gołoty radną Warszawy? Wystartuje z list PSL

"Bardzo się cieszę, że pani Bożenna wystartuje z PSL w najbliższych wyborach samorządowych. Ma ogromną determinację i wolę walki. To chyba rodzinne. Sądzę, że ma olbrzymie szanse na to, by zostać radną Warszawy" - powiedział dziennikarzom "SE" Jakub Stefaniak.

Fot. Zbigniew Czernik via Wikipedia, CC 3.0

Polska

Wojciech Sumliński: Bohaterstwo 44 – nie obłęd

Pisałem już kiedyś w tej kwestii, ale myślę, że przy takiej okazji i wobec rosnących szeregów durniów nazywających Powstanie obłędem - to i owo warto przypomnieć... Rozmowy o Powstaniu Warszawskim, z jego uczestnikami, rozpocząłem, jako mały chłopiec, gdy każdego roku 1 sierpnia byłem zaprowadzany przez rodziców na pobliski Cmentarz Powązkowski, by spotkać się z uczestnikami tamtych wydarzeń. Gdy dorosłem, na spotkania te i rozmowy chodziłem już sam - a później ze swoimi dziećmi. I tak rok po roku powiększałem wiedzę o Powstaniu Warszawskim - jego przyczynach, przebiegu i skutkach - o źródła najlepsze z możliwych: o relacje wprost od uczestników wydarzeń.

screenshot twitter

Skandal

Nieprawdopodobne zachowanie KODziarzy... I to dziś!

Skandaliczne zachowanie KODziarzy. W momencie, gdy pod Pomnikiem Armii Krajowej i Polskiego Państwa Podziemnego trwały uroczystości upamiętniające rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego, jeden z nich rozsiadł się na krześle i… kłócił z uczestnikiem uroczystości.

screenshot Youtube

Pamiętamy

Godzina ,,W',. O Powstańcach pamiętała cała Polska [ZDJĘCIA]

Cała Polska uczciła dziś 74. rocznicę wybuchu Powstania Warszawskiego. Kulminacyjnym momentem była oczywiście tzw. godzina „W”. O godzinie 17:00 w całej Polsce rozległ się dźwięk syren, a Polacy uczcili tę chwilę minutą ciszy. Znów najbardziej wzruszająco wyglądało to oczywiście w samej stolicy. Pamięć o Powstańcach jest jednak żywa w każdym zakątku Polski.