Tag

Tag: szkoła

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem szkoła.

Screenshot Youtube - PiS / Fot. via Pixabay - Tumisu

Uwaga

Powrót do szkół jeszcze w maju?

„Jeżeli sytuacja epidemiczna pozwoli, to chociaż na kilka tygodni uruchomimy szkoły w tradycyjnej formule. Z tego co wiem, to uczniowie, nauczyciele i rodzice, tęsknią do tej tradycyjnej szkoły” – poinformował dziś minister edukacji narodowej Dariusz Piontkowski.

Fot. Oskar Blaszkowski via Wikipedia, CC 3.0

Uwaga

Co z maturami i egzaminami ósmoklasistów? Dziś odpowiedź

W ostatnim czasie jednym z częściej zadawanych pytań dotyczących wpływu epidemii koronawirusa na nasze życie jest to dotyczące terminu tegorocznych matur oraz egzaminów ósmoklasistów. Jak poinformował rzecznik rządu – odpowiedź uzyskamy już dzisiaj.

Szkoła niepotrzebna? Czas pożegnać przymus

Szkoła niepotrzebna? Czas pożegnać przymus

Zbliżający się początek roku szkolnego przypomniał mi o latach spędzonych w szkole. W przeciwieństwie do większości przyjaciół na koniec wakacji czekałem ze szczególnym utęsknieniem. Szkolne przerwy spędzane ze znajomymi, rozmowy z nauczycielami i realizowane projekty sprawiły, że czas spędzony w szkole był jednym z najbardziej rozwijających i produktywnych w moim życiu. A jednak jeśli wtedy nie cierpiałem czegoś bardziej niż wakacji to z pewnością była to właśnie sama szkoła, której sztywne reguły i niezrozumiałe zasady jednoznacznie kojarzyły mi się z więzieniem. Patrząc z dzisiejszej perspektywy, przyczyna tej pozornej sprzeczności jest dla mnie oczywista. Moja niechęć nigdy nie dotyczyła samej szkoły, nauczycieli czy edukacji. Ona dotyczyła przymusu.

TYLKO U NAS! Prof. Aleksander Nalaskowski: Gdyby szkoła była niepotrzebna dawno byśmy ją zamknęli

Tylko u nas

TYLKO U NAS! Prof. Aleksander Nalaskowski: Gdyby szkoła była niepotrzebna dawno byśmy ją zamknęli

Obecnie pracujemy w trybie awaryjnym [...] Przekazywanie treści przez komputer, czyli czysta dydaktyka jest pozbawiona wychowania [...] Ruszenie samego paradygmatu edukacji jest właściwie zachwianiem całym systemem gospodarczym i społecznym [...] Będziemy musieli wymyślić zupełnie inną ścieżkę niż cyberedukacja- prof. Aleksander Nalaskowski, pedagog, wykładowca UMK w Toruniu dla portalu Fronda.pl. Fronda.pl: Rząd wydłużył okres zamknięcie szkół o kolejne 3 tygodnie do 14 kwietnia 2020 r. Jaki wpływ na uczniów, nauczycieli i system edukacji może mieć ten ponadprogramowy czas szkolnej absencji? Prof. Aleksander Nalaskowski, wykładowca UMK: Zasadniczy wpływ. Gdyby szkoła była niepotrzebna i można byłoby do niej nie chodzić, to by szkoły nie było. Szkoła jest ważna. Jest część programów, które uczeń może opanować drogą samokształcenia, np. można zadać mu do przeczytania lekturę. Część programu można zrealizować interaktywnie, czyli przez komputer, z użyciem tych technologii, które teraz pr

Fot. via Pixabay - Skitterphoto

Polska

Dramat!!! Słupsk finansuje seksualizację dzieci

Miasto Słupsk przekazało dotację na mobilną aplikację: „Twój podręczny edukator seksualny”. Aplikacja ta wpisuje się w projekt edukacji seksualnej, promując m.in. masturbację, nielegalne w Polsce metody antykoncepcyjne oraz ideologię gender.

Fot. via Pixabay / Piotr Sokołowski via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Mówi pani, że krowy są gwałcone, by dawały mleko...

Strona internetowa Rzecznika Praw Dziecka opublikowała 3. Lutego wzór oświadczenia rodzica w sprawie zajęć edukacji seksualnej. Odnosząc się do tego oświadczenia, lewicowa europoseł Sylwia Spurek napisała na Twitterze, iż „ograniczanie prawa dzieci i młodzieży do rzetelnej edukacji seksualnej jest wyrządzaniem im krzywdy”. Na ten wpis szybko odpowiedział Rzecznik Praw Dziecka, pisząc: