Tag

Tag: szkoła

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem szkoła.

Andrzej Duda odwiedził swoją dawną szkołę średnią. I dostał szablę z ryngrafem

Andrzej Duda odwiedził swoją dawną szkołę średnią. I dostał szablę z ryngrafem

Podczas uroczystości zakończenia roku szkolnego Agata Duda pożegnała się z pracą nauczycielki niemieckiego. A Andrzej Duda powiedział: "Jestem naprawdę wzruszony, że jestem znowu w mojej szkole, z której zawsze byłem i jestem bardzo dumny. Przed chwilą rozmawiałem z panem dyrektorem w jego gabinecie i dywagowaliśmy o dawnych czasach. Powiedziałem, że uroczystości dla najlepszych uczniów, to jakiś nowy zwyczaj, bo ja takich nie pamiętam. Zapadła niezręczna cisza, na co pan dyrektor powiedział: „Nie, one już były od dawna” - powiedział uśmiechnięty Andrzej Duda.

Nauka filozofii powinna jak najszybciej rozpocząć się w polskich szkołach

Nauka filozofii powinna jak najszybciej rozpocząć się w polskich szkołach

IBE sprawdził w jakis sposób jest nauczana filozofia w polskich szkołach. "W niektórych krajach Unii Europejskiej filozofia w szkołach odpowiadających naszemu gimnazjum i szkołom ponadgimnazjalnym jest nauczana obowiązkowo - np. we Francji, Grecji, Portugalii, Hiszpanii czy Finlandii. W większości krajów jest przedmiotemfakultatywnym. Tak też jest w Polsce. W nowej podstawie programowej kształcenia ogólnego założono, że filozofię mogą wybrać uczniowie szkół ponadgimnazjalnych. Ponieważ jest to przedmiot do wyboru, w podstawie programowej funkcjonuje jedynie w wersji rozszerzonej; może być też w takim zakresie zdawany na maturze".Jak podaje IBE w ubiegłym roku szkolnym, czyli 2013/2014, w gimnazjach i szkołach ponadgimnazjalnych filozofii uczono jedynie w 196 szkołach w całej Polsce (czyli 1,4 proc. szkół w skali kraju). Przy czym 17 proc. z nich (34 placówki) znajduje się w samej Warszawie, 40 proc. w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Najmniej tych szkół jest w gminach wiejskich -

Wschód słońca nad morzem

Nietypowa praca domowa staje się hitem internetu!

Uczniowie we Włoszech zarówno w szkołach podstawowych, jak i średnich otrzymują zazwyczaj od nauczycieli długą listę zadań i prac domowych z wielu przedmiotów, które muszą wykonać podczas trwających ponad 3 miesiące wakacji. Zwykle są to dziesiątki zadań z matematyki, kilka wypracowań, powtórki z wielu przedmiotów oraz zestaw lektur. Nawet wydawnictwa przygotowują specjalne książki z wakacyjnymi zdaniami i lekturami. Od lat we Włoszech dyskutuje się na temat zadawania lekcji na wakacje. Spierają się wszyscy – i nauczyciele, rodzicie, psycholodzy. Uczniowie protestują. Nawet do Ministerstwa Oświaty są kierowane petycje z postulatem zniesienia wakacyjnych prac domowych.

Homoplatfusy śpiewają w szkole „Piz..a nad głową”

Homoplatfusy śpiewają w szkole „Piz..a nad głową”

To co uczynił genderowy terror w polskim szkolnictwie w okresie rządów PO można określić słowem: koszmar! I to nie tylko w kontekście edukacyjnym ale i wychowawczym. To Tusk, Kopacz, Hall, Szumilas, Fuszara, Kluzik-Rostowska, Środa, Nowicka przewodzili rzeszy inżynierów społecznych, hunwejbinów edukacyjnej degrengolady.