Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

(fot. wikipedia/domena publiczna/pixabay)

Wiara

Modlitwa za Polskę za wstawiennictwem św. Andrzeja Boboli

Św. Andrzej Bobola działał na Polesiu, był autorem tekstu ślubów lwowskich króla Jana Kazimierza, jego ciało nie ulegało rozkładowi przez kilka wieków. Zginął z rąk Kozaków. Według Watykańskiej Kongregacji ds. Świętych Obrzędów i Ceremonii w historii Kościoła nie zanotowano równie okrutnego męczeństwa.

(fot. fronda.pl/ CBA)

Polska

Cela plus: CBA zatrzymało ordynatora szpitala za łapówki

Szef oddziału jednego ze szpitali w Wielkopolsce oraz 6 osób podejrzanych o wręczanie korzyści majątkowych zostało zatrzymanych przez CBA. Funkcjonariusze poznańskiej delegatury Centralnego Biura Antykorupcyjnego zatrzymali ordynatora jednego ze szpitali w Wielkopolsce na gorącym uczynku przyjęcia łapówki. Tego samego dnia zatrzymano także 6 osób podejrzewanych o wręczanie korzyści majątkowych lekarzowi.

(fot.youtube)

Izrael i Żydzi

Żydowskie roszczenia? Kopcińska: Polskie stanowisko jest jednoznaczne i stanowcze

- Nie chcemy, żeby sprawa relacji polsko-izraelskich, zwrotu mienia stała się tematem wyborczym. To są zbyt poważne sprawy. Polskie stanowisko jest stanowcze i jednoznaczne. Nie jesteśmy nikomu nic winni i nic nikomu zwracać nie będziemy, ale stosowne rozwiązania, które zapowiadał premier Morawiecki, zostaną podjęte zaraz po kampanii wyborczej – mówiła w radiowej Jedynce rzeczniczka rządu Joanna Kopcińska.

Znamy statystyki dot. profesji skazanych za pedofilię!

Zagrożenia

Znamy statystyki dot. profesji skazanych za pedofilię!

Wśród 877 osób odbywających obecnie karę za pedofilię, 275 nie posiada konkretnego zawodu, 144 było pracownikami dorywczymi, 50 wykonywało zawód murarza, 22 było magazynierami, 21 rolnikami, a 19 robotnikami. Skazanych za przestępstwa seksualne wobec dzieci jest też 2 księży i 1 zakonnik.

screenshot Youtube - Telewizja Republika

Rosja

Dr Jerzy Targalski: Rosja chce zwasalizować Europę

Rosja prowadzi tzw. wojnę nieliniową używając internetu i portali społecznościowych. Jesteśmy zalewani komentarzami przez rosyjskich trolli, oni nadają pewien ton. Potem mamy do czynienia z tzw. falą wtórną, gdy przekaz się przyjmie inni odbiorcy powielają te tezy, nie zdając sobie sprawy z ich źródła – mówił w Polskim Radiu 24 dr Jerzy Targalski.

Abp Głódź przeprasza: Użyłem niewłaściwych słów

Kościół

Abp Głódź przeprasza: Użyłem niewłaściwych słów

Użyłem niewłaściwych słów. Chcę zapewnić, że nie miały one na celu urazić ofiar pedofilii. Tym bardziej te osoby przepraszam i łączę się z nimi w ich cierpieniu – napisał metropolita gdański abp Sławoj Leszek Głódź w specjalnym oświadczeniu.

(fot. screen)

Polityka

Bronisław Komorowski w Niemczech atakuje polski rząd!

– Na naszych oczach dokonywane są próby zamiany instytucji demokratycznych w ich dekoracje, w ich atrapy. W jakiejś mierze niestety dotyczy to także mojego kraju, a szczególnie jego obecnych władz – stwierdził były prezydent Polski Bronisław Komorowski podczas konferencji w Berlinie zorganizowanej przez Fundację Koerbera.