Kryzys demograficzny postępuje. Będą zmiany w 500 plus?
500 Plus nie spełnia swojej funkcji – stwierdza „Gazeta Wyborcza” informując nieoficjalnie o planowanych zmianach w sztandarowym programie Zjednoczonej Prawicy.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.
500 Plus nie spełnia swojej funkcji – stwierdza „Gazeta Wyborcza” informując nieoficjalnie o planowanych zmianach w sztandarowym programie Zjednoczonej Prawicy.
GRZEGORZ GÓRNY: Studenci Akademii Dyplomatycznej w Moskwie, z którymi rozmawiałem, opowiadali mi, że z lektury, j a k ą zadano im na zajęciach, czyli Pańskiej książki Podstawy geopolityki, najbardziej zapamiętali rozdział poświęcony geografii sakralnej. W Polsce nie spotkałem nikogo, kto zajmowałby się tym zagadnieniem. Czy mógłby Pan powiedzieć, jakie miejsce w geografii sakralnej zajmuje Polska?
„Kończę pracę w rządzie” – napisał na Twitterze Janusz Kowalski, o którego dymisji poinformował dziś wicepremier Jacek Sasin.
Wielu niemieckich polityków jest totalnie zapatrzona w Rosję. Do tego stopnia, że nie zauważa leżącej między Niemcami a Rosją Polski – podkreśla analityk rynku energetycznego Thomas O’Donnell.
Kolejne pozytywne wieści jeśli chodzi o polską gospodarkę. Według najnowszych informacji przekazanych przez Polsko-Niemiecką Izbę Przemysłowo-Handlową, jesteśmy obecnie dla Niemców piątym najważniejszym partnerem handlowym.
1. Jak podał ostatnio portal Money pl. wartość 10 spółek giełdowych z największymi udziałami Skarbu Państwa w ciągu ostatnich 3 miesięcy (od listopada do końca stycznia) wzrosła o ok. 28 mld zł. Portal Money pl. stworzył indeks największych spółek giełdowych z udziałem Skarbu Państwa pod nazwą PiS 2.0 (od powstania 2 rządu PiS w listopadzie 2019 roku) i monitoruje zmianę ich wartości.
Prezydent Andrzej Duda wziął udział IX Szczycie Przywódców Europy Środkowowschodniej; główne tematy wystąpienia Andrzeja Dudy to współpraca gospodarcza pomiędzy Polską a Chinami oraz pandemia koronawirusa. Ze względu na sytuację epidemiczną szczyt odbył się w formie wirtualnej.
1. Komisja Europejska w poprzednim tygodniu opublikowała raport za 2020 rok (Debt Sustainability Monitor), w którym uszeregowano państwa według stabilności budżetu i zdolności poszczególnych krajów UE do obsługi zadłużenia.
- W Polskim katolicyzmie będą coraz silniejsze nurty tradycjonalistyczne. Bardzo umacnia się skrzydło mówiące o powrocie do przeszłości, do łaciny, do liturgii w rycie nadzwyczajnym. Z drugiej strony mamy postulaty głębokiej reformy Kościoła – mówi w wywiadzie z Jakubem Pacanem dla portalu Tysol.pl ks. prof. Andrzej Kobyliński, filozof, kierowniki Katedry Etyki UKSW w Warszawie.
- W odpowiedzi na nieusprawiedliwione wydalenie przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rosji polskiej dyplomatki, MSZ Polski podjęło dzisiaj zgodnie z zasadą wzajemności i w koordynacji z Niemcami i Szwecją decyzję o uznaniu za persona non grata pracownika Konsulatu Generalnego Flaga Rosji w Poznaniu – czytamy w komunikacie Ministerstwa Spraw Zagranicznych na Twitterze.
„Pamięć Warszawy” – album w hołdzie dla jej mieszkańców
Papież prorok obejmuje przywództwo swego narodu i prowadzi go do wielkiego starcia, które kończy się – wbrew wszelkim racjonalnym kalkulacjom – zwycięstwem – pisał Dariusz Gawin w 3. numerze „Teologii Politycznej” zatytułowanej „Pierwszy rok bezkrólewia”. Przypominamy ten tekst w związku z przypadającą dzisiaj 14. rocznicą odejścia Jana Pawła II do Domu Ojca.
„Jestem absolutnie przekonany, że zmiany muszą być fundamentalne, systemowe i jednoznaczne. Z tym przekonaniem przystępowałem do prac nad ustawą” – powiedział szef resortu spraw zagranicznych odnosząc się do prac nad ustawą o służbie zagranicznej.
MSZ to resort, który dotychczas nasycony był komunistycznymi elitami już w drugim i trzecim pokoleniu. Wprawdzie zakazano zatrudniania funkcjonariuszy komunistycznej bezpieki i ich agentury, ale dopiero kiedy odeszli na emeryturę, więc taki zapis nie robił im krzywdy.
„To jest jedna z najlepszych wiadomości w ciągu ostatnich lat. To jest pierwszy krok w drugą stronę” – mówił we wczorajszym wywiadzie Jarosław Kaczyński komentując przejęcie niemieckiej firmy medialnej Polska Press przez PKN Orlen.