Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

fot. yt/tylko historia

Rosja

Rosja nie jest zainteresowana istnieniem niepodległego państwa polskiego

GRZEGORZ GÓRNY: Studenci Akademii Dyplomatycznej w Moskwie, z którymi rozmawiałem, opowiadali mi, że z lektury, j a k ą zadano im na zajęciach, czyli Pańskiej książki Podstawy geopolityki, najbardziej zapamiętali rozdział poświęcony geografii sakralnej. W Polsce nie spotkałem nikogo, kto zajmowałby się tym zagadnieniem. Czy mógłby Pan powiedzieć, jakie miejsce w geografii sakralnej zajmuje Polska?

Screenshot Youtube  PGNiG

Brawo Polska!

Brawo Polska! Ogromny wzrost wartości spółek giełdowych z udziałami Skarbu Państwa

1. Jak podał ostatnio portal Money pl. wartość 10 spółek giełdowych z największymi udziałami Skarbu Państwa w ciągu ostatnich 3 miesięcy (od listopada do końca stycznia) wzrosła o ok. 28 mld zł. Portal Money pl. stworzył indeks największych spółek giełdowych z udziałem Skarbu Państwa pod nazwą PiS 2.0 (od powstania 2 rządu PiS w listopadzie 2019 roku) i monitoruje zmianę ich wartości.

fot. yt/telewizja repulika

Kościół

Ks. prof. Kobyliński: Nurty tradycjonalistyczne w polskim kościele będą coraz silniejsze

- W Polskim katolicyzmie będą coraz silniejsze nurty tradycjonalistyczne. Bardzo umacnia się skrzydło mówiące o powrocie do przeszłości, do łaciny, do liturgii w rycie nadzwyczajnym. Z drugiej strony mamy postulaty głębokiej reformy Kościoła – mówi w wywiadzie z Jakubem Pacanem dla portalu Tysol.pl ks. prof. Andrzej Kobyliński, filozof, kierowniki Katedry Etyki UKSW w Warszawie.

fot. gov.pl

Pilne

,,Persona non grata'' - Polska odpowiada Rosji na wydalenie dyplomatów

- W odpowiedzi na nieusprawiedliwione wydalenie przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych Rosji polskiej dyplomatki, MSZ Polski podjęło dzisiaj zgodnie z zasadą wzajemności i w koordynacji z Niemcami i Szwecją decyzję o uznaniu za persona non grata pracownika Konsulatu Generalnego Flaga Rosji w Poznaniu – czytamy w komunikacie Ministerstwa Spraw Zagranicznych na Twitterze.

Naród zwycięski. Jan Paweł II jako prorok Polaków

Wiara

Naród zwycięski. Jan Paweł II jako prorok Polaków

Papież prorok obejmuje przywódz­two swego narodu i prowadzi go do wielkiego starcia, które kończy się – wbrew wszelkim ra­cjonalnym kalkulacjom – zwycięstwem – pisał Dariusz Gawin w 3. numerze „Teologii Politycznej” zatytułowanej „Pierwszy rok bezkrólewia”. Przypominamy ten tekst w związku z przypadającą dzisiaj 14. rocznicą odejścia Jana Pawła II do Domu Ojca.

Fot. Vargunn via Wikipedia, CC 4.0

Polska

Reforma MSZ. Minister Rau: Zmiany muszą być fundamentalne

„Jestem absolutnie przekonany, że zmiany muszą być fundamentalne, systemowe i jednoznaczne. Z tym przekonaniem przystępowałem do prac nad ustawą” – powiedział szef resortu spraw zagranicznych odnosząc się do prac nad ustawą o służbie zagranicznej.

Screenshot Youtube - Telewizja Republika

Polska

Dr Jerzy Targalski: Czy uda się stworzyć nowe MSZ

MSZ to resort, który dotychczas nasycony był komunistycznymi elitami już w drugim i trzecim pokoleniu. Wprawdzie zakazano zatrudniania funkcjonariuszy komunistycznej bezpieki i ich agentury, ale dopiero kiedy odeszli na emeryturę, więc taki zapis nie robił im krzywdy.