Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Fot. screenshot - YouTube (RMF FM)

Polityka

Jakubiak: Dla mnie najważniejsze jest, by prezydent mówił po polsku

„W przypadku ewentualnej wygranej Trzaskowskiego spodziewam się wyzbycia państwa narodowego. (...) Dla mnie najważniejsze jest, by prezydent mówił po polsku, a dla Rafała Trzaskowskiego, by myślał i mówił w pięciu językach. –to słowa, które wypowiedział Marek Jakubiak, były kandydat na prezydenta Polski, lider Federacji dla Rzeczypospolitej.

Fot. European People's Party via Flickr, CC BY 2.0

Polityka

Andrzej Duda chce zostać patronem polskich spraw. Patronem czyich spraw jest Tusk?

"Chciałem zaapelować do wszystkich polityków i tych, którzy są zaangażowani po stronie Koalicji Polskiej, Konfederacji. Spotkajmy się na spokojnie po 12 lipca, porozmawiajmy o tych sprawach, które są najistotniejsze" –powiedział wczoraj prezydent Andrzej Duda. To nie spodobało się jednak byłemu premierowi Donaldowi Tuskowi, który po raz kolejny przypomniał o sobie na Twitterze.

Screenshot Youtube - TVP Info

Polska

Prezydent: ,,Koalicja Polskich Spraw'' to poważna oferta polityczna

„Myślę, że nie ma wątpliwości w Zjednoczonej Prawicy co do tego, że taki ruch, który spowoduje, że wokół tego działania, propaństwowego, prospołecznego, skupione zostanie więcej sił politycznych jest Polsce bardzo potrzebny i myślę, że ludzie też na to czekają, żeby w sposób spokojny, stabilny konsekwentny zrealizować te działania do naprawy gospodarki i poprawy jakości życia” – mówił dziś prezydent Andrzej Duda na temat inicjatywy : „Koalicji Polskich Spraw”.

Fot. via Wikipedia, CC 0 / pixabay - statistuta

Wiara

Św. Janie z Dukli - módl się za naszą Ojczyzną!

Urodził się w Dukli (archidiecezja przemyska) w rodzinie mieszczańskiej około 1414 r. Uczył się w rodzinnym mieście, jak też później w Krakowie. Jako młodzieniec przez pewien czas przebywał na pustelni w pobliskich Dukli lasach pod górą Cergową. Przez modlitwę i samotność zapewne chciał wyrobić sobie właściwe spojrzenie na sprawy otaczającego go świata oraz być bardziej blisko Boga. Po opuszczeniu pustelni (1433-1440) postanowił zostać kapłanem zakonnym i wstąpił do franciszkanów konwentualnych (noszą czarne habity, jak obecnie w Niepokalanowie). Po odbyciu nowicjatu i złożeniu profesji zakonnej, nasz Patron odbył wymagane prawem studia i otrzymał święcenia kapłańskie. Z pewnością św. Jan należał do zdolnych studentów, skoro od razu po święceniach powierzono mu urząd kaznodziei. Warto wiedzieć, że dawniej, nie tak jak dzisiaj, nie wszyscy nowo wyświęceni mogli głosić kazania. Zdarzało się, że byli księża wyświęcani do sprawowania jedynie Mszy Świętej (ad solam Missam). W klasztorach fr