Premier Morawiecki: Zainteresowanie sukcesem Polski jest ogromne
„Rośnie rola Polski, Polska jest coraz bardziej rozpoznawalna” - mówił dziś premier Mateusz Morawiecki.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.
„Rośnie rola Polski, Polska jest coraz bardziej rozpoznawalna” - mówił dziś premier Mateusz Morawiecki.
Czyżby kandydatka Koalicji Obywatelskiej na prezydenta przypadkiem przyznała się do tego, co naprawdę sądzi na temat Jarosława Kaczyńskiego? Zaskakujące słowa z jej ust padły w trakcie udzielania wywiadu dziennikarzom TVN.
Na nic rosyjska kampania, której celem jest sprawienie, by kłamstwo stało się prawdą. Zdecydowana większość mieszkańców Europy doskonale zdaje sobie sprawę z tego, że Polska i jej mieszkańcy byli ofiarą drugiej wojny światowej.
Podczas sobotniej kolędy w Rzeszowie ktoś strzelał do czterech księży z parafii Świętej Rodziny. ,,Jeden z księży został trafiony. Szczęśliwie nie odniósł żadnych obrażeń” - powiedział w rozmowie z niezalezna.pl rzecznik KMP w Rzeszowie, nadkom. Adam Szeląg.
Zaprezentowaliśmy Polskę i polską gospodarkę jako jedną z najbardziej dynamicznych na świecie. Jestem przekonany, że przyciągniemy do Polski kolejne inwestycje i stworzymy nowe miejsca pracy – mówił Mateusz Morawiecki po rozmowach z polskimi i japońskimi przedsiębiorcami.
- Mam więcej wspólnego z papieżem Franciszkiem niż prezydent Andrzej Duda np. jeśli chodzi o wrażliwość na kwestię katastrofy klimatycznej - powiedział PAP kandydat Lewicy na prezydenta Robert Biedroń.
W ciągu kilkunastu lat Polska i Japonia zamierzają wspólnie wybudować wysokotemperaturowy reaktor jądrowy HTR. Japonia dostarczy technologii, a Polska infrastrukturę do zbudowania i utrzymania elektrowni. Opracowany wspólnie reaktor będzie mógł być sprzedawany do państw trzecich.
- Od czasu odwołania szczytu Grupy Wyszehradzkiej w Izraelu wydaje się, że więzi między naturalnymi sojusznikami, Polską i Izraelem nie uległy poprawie. Czy Izrael lekceważy Polskę, by ugłaskać Putina? - pisze na łamach „Jerusalem Post” rabin Szmulej Boteach
Jak wynika z sondażu przeprowadzonym przez agencję Social Changes pt: Czy Polska powinna utrzymywać ścisły sojusz ze Stanami Zjednoczonymi, zdecydowana większość Polaków wyraziło swoje poparcie.
Maria Nurowska znana jest bardziej z krytycznych, nieraz absurdalnych wypowiedzi dotyczących rządów Prawa i Sprawiedliwości, niż ze swojej twórczości pisarskiej. Tym razem na Facebooku podzieliła się swoimi najnowszymi przemyśleniami.
1. Totalna opozycja w kraju i za granicą rozpowszechnia informacje o zamachu na wymiar sprawiedliwości i o ograniczaniu demokracji przez rządzącą w Polsce Zjednoczoną Prawicę, a zagraniczni inwestorzy jakby na przekór tym opowieściom zwiększają nakłady inwestycyjne w naszym kraju.
– Są przedstawiciele społeczności żydowskiej, którzy urodzili się na terenie Polski przed II wojną światową, przeżyli holocaust i którzy uważają, że Polacy i Polska powinni zostać przeproszeni za te słowa, które wypowiedział pan minister Katz – stwierdził w wywiadzie dla izraelskiej publicznej telewizji Andrzej Duda.
Premier Mateusz Morawiecki podpisał zarządzenie wprowadzające drugi stopień alarmowy BRAVO na obszarze województwa małopolskiego oraz pierwszy stopień alarmowy ALFA na pozostałym terytorium Polski, a także pierwszy stopień alarmowy ALFA-CRP na obszarze całego kraju. Stopnie alarmowe będą obowiązywały od czwartku 23 stycznia 2020 r. (od godz. 00:01) do środy 29 stycznia 2020 r. (do godziny 23:59).
W Parlamencie w Strasburgu odbyła się debata, jak policzyłem „nr 10”na temat Polski. Pierwsza miała miejsce w styczniu 2016 roku z udziałem premier Beaty Szydło, a ta ostatnia równo po czterech latach. Miałem poczucie „deja vu”. Nie tylko ja.
- Chodzi o to, że jeśli doprowadzimy do sytuacji anarchii – a przecież do tego wszystko się sprowadza – to taki kraj jest słaby. Słaby kraj w Unii, taki jak Polska, może być i jest wielu potrzebny: jako tania siła robocza, jako rynek zbytu, ale nie taki kraj, który aspiruje do bycia konkurencyjnym. Kraj, który byłby konkurencyjny w tej części Europy, może np. nie dopuścić do tego, że Francja – kosztem słabszych – dźwignie się z kryzysu gospodarczego – mówił prof. Mieczysław Ryba na antenie TV Trwam. Politolog odniósł się do zamieszania wokół reformy sądownictwa.