Tag

Tag: polska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem polska.

Fot. via Pixabay - David Mark

Polska

Pogoda na dzisiaj: ciepło, ale pochmurnie

Po długim okresie zimowego chłodu do Polski wreszcie dotarło wiosenne ciepło. IMGW zapowiada umiarkowane zachmurzenie z przejaśnieniami. Na Śląsku, Mazowszu i Opolszczyźnie temperatura sięgnie nawet 17 stopni Celsjusza.

Fot. Mos.ru via: Wikipedia CC 4.0

Polska

Polscy rusofobi - nie bójcie się Sputnika!

Publikacje rosyjskich portali internetowych sugerują, że Polska nie chce kupować rosyjskiej szczepionki Sputnik V w wyniku rusofobii - stwierdził na Twitterze rzecznik ministra koordynatora służb specjalnych Stanisław Żaryn.

fot. yt/telewizja asta

Brawo Polska!

Do Polski trafią inwestycje z Białorusi i Wielkiej Brytanii

- Sytuacja na Białorusi jest bardzo niestabilna, co powoduje również obawy wśród przedsiębiorców. Pracownicy z Białorusi na pewno bardzo chętnie przyszliby do Polski, by tu pracować. Jest u nas po prostu dużo stabilniej – powiedział w rozmowie z portalem wnp.pl Grzegorz Piechowiak, wiceminister rozwoju, pracy i technologii oraz pełnomocnik rządu ds. inwestycji zagranicznych.

fot. pixabay.com/tomekwalecki

Wiara

Modlitwa za Polskę! Św. Jadwigo, módl się za nami!

Święta Królowo Patronko nasza, którą Bóg obdarzył żarliwością o zbawienie dusz ludzkich i użył do utwierdzenia Prawdy w naszym narodzie, wyjednaj, prosimy Cię, aby Bóg zachował od szkody ziarno wiary, ku Swojej Chwale i zbawieniu dusz naszych.

Fot. via Pixabay tvjoern / .punggolzenith

Polska

Niemcy kuszą polskich lekarzy wysokimi zarobkami

Pandemia koronawirua istotnie uwypukliła problem braku lekarzy w krajach europejskich. Nie inaczej jest w Niemczech. Obecnie poszukują zarówno młodych lekarzy rezydentów, jak i specjalistów: chirurgów, anestezjologów, onkologów czy psychiatrów. Od początku bieżącego roku 100 polskich lekarzy pobrało dokumenty niezbędne do uznania kwalifikacji za granicą.

fot. yt/tylko historia

Brawo Polska!

Skuteczna interwencja w obronie tradycji, polskości i własności prywatnej. Rekonstruktor nie zostanie ukarany

Dzięki interwencji Ordo Iuris, policja nie skierowała do sądu wniosku o ukaranie rekonstruktora, który wykonał tradycyjny, szlachecki gest „salutu szermierczego”. Zdarzenie miało miejsce podczas wrocławskiego Marszu Niepodległości. Mężczyzna został zatrzymany i przewieziono na komendę, a jego szablę zarekwirowano. Prawnicy Ordo Iuris argumentowali, że rekonstruktor nie miał zamiaru popełnienia przestępstwa z użyciem szabli.

Fot. Platforma Obywatelska RP via Flickr, CC 0

,,Będą mnie świętym ogłaszać''. Niebywała pycha Wałęsy

„Ja wszystko, co sobie założyłem, zrobiłem – i jeszcze więcej. A sobie założyłem w młodości, jak słuchałem rodziców i dziadków, którzy tęsknili do uwolnienia Polski i chciałem dożyć do tego, jak dojedziemy do przystanku «wolność». I los dał mi stanąć na czele, kiedy dojechaliśmy. I to jest mój największy sukces” – mówił Lech Wałęsa pytany o to, w jaki sposób podsumowałby swoje własne życie.

fot. yt/telewizja repulika

Polityka

Rulewski: PO pogubiła się w starciu z PiSem

„To może nie rozpad, tylko utrata prędkości. Mamy do czynienia niewątpliwie z pewną degradacją PO. Podobnie jak stary strateg, PO obrosła różnymi, słusznymi bądź nie, naroślami. Przede wszystkim pogubiła się w starciu z PiS-em. Udało się PiS-owi zaprezentować PO jako partię niewiarygodną, albo nie do końca wiarygodną” – powiedział w rozmowie z portalem w polityce.pl były opozycjonista i senator PO Jan Rulewski.