Tag

Tag: płeć

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem płeć.

fot. GfxSally/sxc.hu

Świat zabawek u progu rewolucji

Samochody, pistolety, zestawy małego technika – to do tej pory były zabawki dla chłopców. Lalki, suszarki, kucyki, małe maszyny do szycia – tym fascynowały się dziewczynki. Kiedy wchodziło się do sklepu, podział stoisk z zabawkami był prosty i zrozumiały.

Fot. personalfx/sxc.hu

Gabriele Kuby: gender to walka kobiet przeciwko mężczyznom

Podczas konferencji pt. "Gender ochroń swoje dziecko”, która odbyła się w Miejskim Ośrodku Kultury Piastowie, jej gość Pani Gabriele Kuby mówiła, że "to już nie książę ratuje księżniczkę, tylko księżniczka księcia. Czy jestem chłopcem czy dziewczynką, płeć mnie nie ogranicza. Gender to tak naprawdę walka kobiet przeciwko mężczyznom i to walka bardzo aktywna. To jest głębokie powstanie przeciwko męskości i kobiecości". Jako przykład Kuby podaje przykład piosenki jaką śpiewa się w polskim tzw. równościowym przedszkole: "gram z kim chcę grać, bawię się w co chcę i płeć mnie nie ogranicza, czy jestem chłopcem czy dziewczynką, płeć mnie nie ogranicza”.

fot.zyrafcia/sxc.hu

Dlaczego programy równościowe są niebezpieczne dla naszych dzieci?

Programy równościowe (genderowe) promują tezę, iż płeć biologiczna jest nieistotna, uczą dzieci, że różnice między chłopcami i dziewczynkami jeśli chodzi o zachowania, zainteresowania czy nawet ubiór to wynik narzucania nam szkodliwych stereotypów. Niektóre wprowadzają też przekaz o "alternatywnych strukturach rodziny" złożonych np. z dwóch "mam". Są one finansowane z funduszy UE.

Fot. sxc.hu

Rodzina

„Kościół jest instytucją, która ma działać na rzecz sprawiedliwości na świecie - także tej genderowej”

- Pomysł, że płeć jest czymś niezmiennym, danym przez Boga, a wszelkie próby zmieniania tego są z nadania szatana, już się skompromitował w XIX w., gdy zaczęła się walka o prawa wyborcze kobiet – oznajmiła Agnieszka Graff, która niestety nie wyjaśniła, w jakiż to cudowny sposób zamierza ona wyzwolić się ze swojej biologiczności. - Wtedy właśnie kaznodzieje różnych religii twierdzili, że to zamach na prawa boskie. Język, którym dziś się posługują polscy biskupi, to pieśń przeszłości nawet w Watykanie - wystarczy posłuchać, co mów Franciszek... - podkreśla.

Ks. Piotr Kieniewicz (fot. archiwum prywatne ks. Kieniewicza)

Okres próbny dla zmieniających płeć? Ks. Kieniewicz dla Fronda.pl: Podążanie za ideologią gender, w której człowiek sam określa przynależność płciową

Problem z transseksualizmem jest taki, że nie znamy etiologii ani natury tego schorzenia. Wiemy tylko o pewnym konflikcie osoby w kwestii autoidentyfikacji płciowej. Jeżeli mamy brak solidnej diagnozy, poza końcową konkluzją opartą o deklarację danej osoby, to trudno stwierdzić, czy zaproponowana terapia jest drogą do rozwiązania problemu, czy też tylko próbą jego ukrycia. Skłaniałbym się raczej ku tej drugiej opcji. To wygląda na próbę zamiecenia problemu pod dywan.

Prof. Krystyna Pawłowicz (fot. Jakub Szymczyk_Krystynapawlowicz.pl)

Prof. Pawłowicz dla Fronda.pl: Dlaczego rząd faworyzuje płeć? A co, jeśli ktoś czuje się królikiem albo Napoleonem? Dlaczego dla niego Tusk nie ma "okresu próbnego"?

W projekcie aż roi się od dziwacznych procedur, które mogą nastręczać niezliczonych problemów prawnych, finansowych, etc. Ministerstwo Sprawiedliwości przewiduje, że jeśli ktoś czuje płeć inną, niż ma zapisaną w metryce, może zgłosić się do komisji lekarskiej, a ta wyznaczy okres próby, czyli tzw. test realnego życia. Osoba taka otrzyma dokument potwierdzający jej próbną tożsamość, a ja się zastanawiam, jak w tym okresie próbnym należy ją traktować. Zgodnie z płcią, jaką ma zapisaną w metryce czy tą, jaką czuje? Załóżmy, że mamy do czynienia z mężczyzną, który czuje się jako kobieta, ma odpowiednie dokumenty, przechodzi test realnego życia. Mamy go traktować jeszcze jako mężczyznę czy już jako kobietę? Pod jakim nazwiskiem? Jaki będzie charakter tego dokumentu? Będzie to podróbka dokumentu tożsamości? A co z prawami wyborczymi? Przecież będziemy mieć do czynienia z osobą o niejasnym statusie prawnym. Pojawiają się pytania, czy w okresie próbnym będzie można na przykład zawierać związki

Marek Jurek (fot. Fronda.pl)

Jurek: Nie – dla ideologii gender w polskich szkołach! Nie – dla dezorganizacji

Sześć lat rządów Platformy Obywatelskiej to czas rosnącej nieodpowiedzialności władzy wobec problemów wychowania młodych Polaków. Od dewastacji nauczania historii władza przeszła do podważania zasad wychowawczych jako takich. Miarą tego jest przyjęcie bez protestu zaleceń WHO, zakładających totalną seksualizację wychowania dzieci. Szczególną odpowiedzialność za tę politykę ponoszą minister edukacji narodowej, pani Krystyna Szumilas, minister równouprawnienia, pani Agnieszka Kozłowska-Rajewicz, i sam premier Donald Tusk.Przypominamy, że zalecenia WHO zakładają, iż dzieci od przedszkola należy zachęcać do masturbacji, w wieku lat dwunastu powinny już nawiązywać kontakty w celu „uprawiania bezpiecznego i przyjemnego seksu”, umiejąc „skutecznie stosować prezerwatywy i środki antykoncepcyjne”, tak, by mając lat piętnaście dziewczęta i chłopcy, mając już dawno inicjację seksualną za sobą, krytycznie oceniały „normy kulturowe w odniesieniu do ludzkiego ciała” oraz „normy religijne w odniesien

Aborcja (fot. archiwum frondy)

Selektywna aborcja zabija kobiety w Indiach

Ten haniebny proceder aborcyjny dokonuje się w Indiach ze względów kulturowych. Największy deficyt dziewcząt występuje w rodzinach z najwyższych kast i najzamożniejszych środowisk, gdzie najsilniej odczuwany jest lęk przed wymarciem rodu. – Jeśli nie ma mężczyzn w rodzinie, ród się kończy. Wprawdzie istnieje prawo, które pozwala kobietom na dziedziczenie majątku, ale nigdy nie jest to oczywiste. Jeśli są tylko dziewczęta, to można spaść do niższej kasty, ponieważ majątek nie będzie dziedziczony przez twoich potomków, lecz przez twoich braci i kuzynów – wyjaśnia Parvinder Singh, dyrektor ds. komunikacji w Ayuda en Accion en India w rozmowie z gazetą „La Vanguardia”.