Tag

Tag: pedofilia

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem pedofilia.

Tomasz Krzyżak: Abp Głódź ma naprawdę spory kłopot

Tomasz Krzyżak: Abp Głódź ma naprawdę spory kłopot

"„Jeśli któryś z biskupów uzna ten film za antykościelny, publicznie go skrytykuje lub powie, że Tomasz Sekielski podniósł rękę na Kościół, to następnego dnia powinien pójść do nuncjusza apostolskiego i złożyć dymisję" – taka myśl zrodziła się w mojej głowie w czwartek, gdy pierwszy raz zobaczyłem film Tomasza Sekielskiego. Dlatego po sobotniej premierze z niepokojem czekałem na reakcje hierarchów" - pisze Tomasz Krzyżak na łamach "Rzeczpospolitej".

Fot. Pixabay, CC 0

Paweł Kania z filmu Sekielskiego nie jest już księdzem

Paweł Kania, jeden z bohaterów filmu Tomasza Sekielskiego „Tylko nie mów nikomu”, nie jest już księdzem. Decyzja o wydaleniu byłego kapłana została podjęta przez Watykan przed Świętami Wielkanocnymi, jednak dopiero po premierze filmu poinformowała o tym fakcie kuria wrocławska.

Jerzy Bukowski: Wielkie zadanie przed Episkopatem Polski

Jerzy Bukowski: Wielkie zadanie przed Episkopatem Polski

Po obejrzeniu wstrząsającego filmu braci Sekielskich pt. „Tylko nie mów nikomu” o pedofilskich czynach kilku polskich księży przyszedł mi na myśl cytat z listu Świętego Pawła do Rzymian: „Gdzie jednak wzmógł się grzech, tam jeszcze obficiej rozlała się łaska”.

fot. n4thaniel, lic. CC BY-SA 4.0 via Wikipedia, zdj. edyt.

Pedofil pedofilowi nierówny

Pedofil pedofilowi nierówny. Lewica ochoczo tępi pedofilów wśród księży - i słusznie. Kłopot w tym, że parasol ochronny rozpościera nad... samymi lewakami. Dwa tylko przykłady.

Tomasz Terlikowski: Obejrzałem film Sekielskiego

Kościół

Tomasz Terlikowski: Obejrzałem film Sekielskiego

Obejrzałem film Sekielskiego do końca. Nie jest to proste doświadczenie. Te historie, choć tak różne, układają się w przerażający schemat. Głos ofiar to najmocniejszy element tego filmu. Głos, którego nie można, nie wolno nie usłyszeć. On brzmi w uszach na długo po obejrzeniu filmu. I pytania, których nie wolno nie zadawać: dlaczego broniono sprawców? Dlaczego nie rozliczono? Dlaczego przenoszono z parafii na parafię i z diecezji do diecezji? Dlaczego mimo wiedzy nie wyciągano konsekwencji? Gdzie była wówczas troska o wiernych? Kto za to odpowiada?

(fot. youtube)

Polska

Lech Wałęsa o filmie Sekielskiego. Były kapelan prezydenta przyznał się do czynów pedofilskich

- Żartujecie?! Ja, katolik miałbym wiedzieć i nie reagować?! Jestem zaskoczony. Nie mieści mi się po prostu w głowie, że ksiądz mógł się do czegoś takiego posunąć. Schował się pod mój parasol i muszę teraz odpowiadać na takie pytania – mówi Lech Wałęsa odnosząc się do filmu "Tylko nie mów nikomu", w którym jego były kapelan ks. Franciszek Cybula przyznał się do molestowania 12-latka.

(fot. screen)

Kościół

Łukasz Warzecha o manipulacjach Sekielskiego

Łukasz Warzecha nagrał komentarz na temat filmu Tomasza Sekielskiego. W pierwszej części mówi, co jest nieuczciwe w filmie Sekielskiego, stawia zarzuty i obnaża manipulacje. W drugiej - dlaczego dobrze, że powstał.

(fot. screen)

Polska

Biedroń ogłosił. ,,Dzisiaj przyszedł czas sądu ostatecznego''

– Dzisiaj przyszedł czas sądu ostatecznego. Jeśli klasa polityczna nie stanie na wysokości zadania i nie zrobi wszystkiego, co w naszej mocy, żeby wyjaśnić tę sprawę, winnych osądzić, a ofiarom dać zadośćuczynienie, to stracimy całkowicie wiarygodność w społeczeństwie. My, jako "Wiosna" mamy odwagę nazwać rzeczy po imieniu. Nie poddamy się, nie klękniemy przed żadnym biskupem, nie wystraszymy się – nawoływał lider Wiosny.