Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Ołtarz w kościele św. krzyża w Rumi/Fot. Wikipedia

Kościół

Co zrobić z liturgicznymi nadużyciami?

Współczesne problemy z litrugią tak naprawdę zaczynają się wraz z posoborową reformą liturgiczną papieża Pawła VI z 1970 roku. Tłumaczenie Mszału na języki narodowe, wprowadzone w nim zmiany, zdaniem niektórych, są odpowiedzialne za to, że mamy do czynienia z aktualnym kryzysem na płaszczyźnie liturgicznej. Jakkolwiek zdania w tej kwestii są podzielone, to,że stan celebracji liturgii w wielu miejscach pozostawia wiele do życzenia wzrasta w świadomości coraz większej liczby wiernych świeckich, księży i biskupów.

Papieskie spotkanie z prezydent Argentyny

Papieskie spotkanie z prezydent Argentyny

Po pierwszych spotkaniach z kardynałami, prasą oraz wiernymi dla Papieża Franciszka przyszedł czas na polityczny wymiar posługi. W południe spotkał się on z prezydent swej ojczyzny Cristiną Fernández de Kirchner.

Fot Sławek/Wikipedia

Ojciec Knabit: "Argentyna dowaliła Włochom - jak w piłce nożnej", czyli o papieżu Franciszku, który rezygnuje z „pompy watykańskiej”.

Co oznacza owa „pompa watykańska”? Według byłego przeora opactwa w Tyńcu, „owa pompa towarzysząca Watykanowi bardzo często dawała pretekst do mówienia, że papiestwo "kapie złotem". Dlatego Papież Franciszek zrezygnuje z tego wszystkiego co może razić bogactwem, „Kardynał Jorge Mario Bergoglio już w Buenos Aires (Argentyna), gdzie się urodził, wychowywał i przez długi czas pracował, nauczył się skromności. A przez to teraz, już jako papież, "pokazał inny styl": nie założył peleryny, przed swoim błogosławieństwem poprosił, aby wszyscy ludzie pomodlili się za niego czy też nie wsiadł do limuzyny, ale pojechał autobusem wraz z kardynałami”.

Fot.Tenan/Wikipedia

Kościół

Franciszek: Trochę miłosierdzia czyni świat mniej zimnym i bardziej sprawiedliwym

Papież wspominał też rok 1992, gdy do Buenos Aires dotarła peregrynująca figura Matki Bożej Fatimskiej. Ojciec Święty był wówczas świeżo konsekrowanym biskupem i spowiadał podczas Mszy dla chorych. - Niemal pod koniec Mszy wstałem od spowiedzi, bo miałem jeszcze gdzie indziej bierzmowanie – opowiadał Papież. – A tu podchodzi do mnie starsza kobieta, bardzo pokorna, pewnie ponad osiemdziesięcioletnia. Spojrzałem na nią i pytam: «Chce się babcia wyspowiadać?». Odpowiedziała: «Tak». «Ale pani pewnie nie ma grzechów». A ona: «Wszyscy mamy grzechy». «A jeśli Pan ich nie przebaczy...?» – pytam. «Pan wszystko przebacza» – odrzekła pewnie. «A skąd to pani wie?». «Jeśli by Bóg wszystkiego nie przebaczał, świat by nie istniał». Miałem wówczas ochotę zapytać ją: «Proszę mi powiedzieć, czy nie studiowała pani przypadkiem na Gregorianie?», była to bowiem taka mądrość, którą daje Duch Święty, wewnętrzna wiedza o miłosierdziu Boga. Bóg nigdy nie męczy się przebaczaniem. Problem w tym, że to my czasem

Radio Watykańskie

Kościół

Czuły, ojcowski gest Papieża wobec wiernych

Jak relacjonuje TVN24, papież w krótkiej, całkowicie improwizowanej homilii zaznaczył, że "także my jesteśmy ludem, który z jednej strony chce słuchać Jezusa, ale z drugiej podoba nam się czasem okładać innych kijami, potępiać ich".

Tusk: Ja nie jestem pupilem Kościoła, ale nigdy nie dam się namówić na wojnę z Kościołem

Tusk: Ja nie jestem pupilem Kościoła, ale nigdy nie dam się namówić na wojnę z Kościołem

Nie dam się namówić na wojnę z Kościołem - mówi Donald Tusk w rozmowie z Dominiką Wielowieyską. - Dla mnie rzeczą bardzo ważną jest zachowanie bezcennej specyfiki Platformy. Ja ją może zbyt trywialnie sformułowałem, mówiąc tuż przed wyborami, że nie będziemy klękać przed księdzem. A chodziło o to, że jeśli będziemy dalej mieli władzę, to nie po to, by państwo świeckie ustępowało w dziedzinach, za które jest odpowiedzialne, nie tylko przed jakimkolwiek lobby, ale także przed Kościołem. Ja nie jestem pupilem Kościoła, ale nigdy nie dam się namówić na wojnę z Kościołem. Bo uważam, że ze wszystkimi wadami jest Polsce bardzo potrzebny. Mam również głębokie przekonanie, że wiara w Boga, bycie członkiem Kościoła są dobre dla narodu, dla społeczeństwa. Jak podkreśla, rozmawiał z przedstawicielami Kościoła m.in. o zmianach sposobu finansowania. - I otwarcie mówiłem, że będziemy postępowali tak, jak uważamy to za celowe z punktu widzenia interesów państwa. Bardzo nam zależało, żeby obie strony z

Fot. epcc.org

Kościół

Weigel: Kościół bardziej ewangeliczny

- Sądzę, że Papież Franciszek uosabia skręt Kościoła w kierunku ewangelicznego katolicyzmu, któryu w przyszłości stanie się bardzo intensywny – podkreśla Weigel w rozmowie z Catholic News Agency.

Fot. TV Vaticana

Kościół

Franciszek współpracował, czyli dowody, panowie, dowody!

Po błyskotliwej wypowiedzi Ewy Wójciak, która określiła papieża imieniem męskiego organu popularnym wśród koneserów najtańszych trunków przyszedł czas na kolejne autorytety, przerażone faktem, że papieżem po raz kolejny został katolik, mężczyzna a w dodatku duchowny, który w herbie ma IHS zamiast tęczowej flagi. To naprawdę musi wśród środowisk związanych z lewą stroną mocy musi budzić grozę, zwłaszcza, że tłum witający nowego „szefa wszystkich katolików” na Placu Świętego Piotra znacznie przewyższał liczebnie zgromadzonych na paradach równości zwolenników pracy tłoka w rurze wydechowej. Na wszystkich paradach równości razem wziętych.

fot. Wikipedia

Wolski: Żarty się skończyły. Pora na rekonkwistę

Nie mówię o ideale, którym papieżem zostałaby lesbijka-transwestytka, samotnie wychowująca dziecko poczęte in vitro. Ale i tak sytuacja mógłby być lepsza niż jest. – Gdyby np.został wybrany jakiś stosunkowo młody filozof, który maskował swoje poglądy przed pancernym kardynałem Ratzingerem, a w istocie jest zwolennikiem „teologii wyzwolenia”, wyświecanie kobiet małżeństw gejów i gotów jest wydać dogmat o „pustym piekle”.

fot. Wikipedia

Napieralski liczy, że papież "wychyli głowę z konserwy"

- Nie wyobrażam sobie rewolucji w Kościele, bo stojący na jego czele biurokraci do perfekcji opanowali sztukę chowania głowy w piasek i zamiatania problemów pod dywan. Mam jednak nadzieję, że nowy papież choć trochę wychyli głowę z "konserwy" i otworzy się na współczesny świat i ludzi - prognozował Napieralski w rozmowie z Onet.pl.

Franciszek zawierzył dziennikarzy Maryi

Franciszek zawierzył dziennikarzy Maryi

-We wszystkim, co się wydarzyło, ostatecznie głównym działającym jest Duch Święty. To On inspirował decyzję Benedykta XVI dla dobra Kościoła; On kierował Kardynałami w modlitwie i w wyborze; On w końcu włączył w to moją biedną osobę - mówił Ojciec Święty Franciszek podczas spotkania z przedstawicielami mediów.

Kościół Franciszka

Kościół

Kościół Franciszka

Można powiedzieć, że papież rozpoczął swoją pierwszą katechezę obierając właśnie imię świętego Asyżanina. Co ono może tak naprawdę oznaczać dla nas wiernych? Niektórzy w komentarzach medialnych twierdzą że będzie to papież dialogu i miłości do świata stworzonego - taki eko-papież. W innych komentarzach podkreśla się, że będzie to pontyfikat z opcją na rzecz ubogich. Kolejni mówią o działalności misyjnej, a szczególnie dialogu z islamem. Wydaje mi się, że takich znaczeń misji papieża Franciszka będziemy odkrywali więcej i wszystkie mają w sobie jakąś rację, ale trzeba tutaj sięgnąć do czegoś o wiele bardziej podstawowego, a mianowicie do relacji: św. Franciszek z Asyżu - Kościół.