Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

Papież Franciszek (Fot. Wikimedia Commons)

Radykalne zmiany w Watykanie - Papież zrywa z tradycją dworzan!

Jakie powody stoją za decyzją Papieża? Jak piszą media włoskie chodzi o to, że Papież jako skromny człowiek, nie lubiący zewnętrznego bogactwa, "obco czuje się w Pałacu Apostolskim i w towarzystwie otaczających go na każdym kroku dygnitarzy w paradnych strojach z orderami. A tak wyglądają szambelani papiescy, dostojnicy będący wyłącznie ozdobą papieskiego dworu". Drugi powód to taki, że wielu z owych dworzan okazało się aferzystami i przestępcami.

Kościół

Papież Franciszek: Miłość do Chrystusa, Kościoła i człowieka to trzy istotne aspekty nauczania Pawła VI

„Paweł VI potrafił w trudnych latach dać świadectwo wiary w Jezusa Chrystusa. Wciąż jeszcze słychać echo tego tak bardzo dziś aktualnego wezwania: «Potrzebujemy Cię Chryste!». Tak, dzisiejszy człowiek jak nigdy dotąd potrzebuje Chrystusa, potrzebuje Go dziś świat, bo na «pustyniach» zsekularyzowanego świata mówi nam On o Bogu, objawia Jego oblicze” – stwierdził Papież.Franciszek przypomniał też namiętną miłość Pawła VI do Kościoła. W pełni doświadczył on udręk wspólnoty wierzących po Soborze Watykańskim II, ale też światła, nadziei i napięcia. Miał jednak jasną wizję Kościoła, który jest Matką, niesie Chrystusa i do Niego prowadzi – mówił Papież, przypominając ewangelizacyjną adhortację Evangelii nuntiandi, która, jak podkreślił, jest najważniejszym dokumentem duszpasterskim wszechczasów. Pytania dotyczące ewangelizacji, które Paweł VI w tej adhortacji postawił Kościołowi, wciąż pozostają aktualne.„Te pytania odnoszą się również do współczesnego Kościoła, do nas wszystkich – wskazał Fr

Jan XXIII (Fot. Wikimedia Commons)

Papież ratujący Żydów wzorem świętości

„3 czerwca 1963 roku, o godzinie 19:49 (dzień po Zesłaniu Ducha Świętego), w wyniku krwotoku związanego z wcześniej zdiagnozowanym rakiem żołądka, Jan XXIII zmarł. Jego ostatnie słowa brzmiały: "Nie mam innej woli, jak tylko wolę Boga. Ut unum sint!" (Aby byli jedno!). W swoim testamencie, nawiązując do duchowości franciszkańskiej, z jaką związał się we wczesnych latach młodości, pisał: "Pozory dostatku często zasłaniały ukryte ciernie dotkliwego ubóstwa i uniemożliwiały mi dawanie zawsze z taką hojnością, jakiej bym pragnął. Dziękuję Bogu za tę łaskę ubóstwa, które ślubowałem w młodości, ubóstwa ducha, jako kapłan Serca Bożego, i ubóstwa rzeczywistego, co mi dopomogło, by nigdy o nic nie prosić, ani o stanowiska, ani o pieniądze, ani o względy, nigdy, ani dla siebie, ani dla mojej rodziny, czy przyjaciół". (brewiarz.pl)

Okładka książki „Jezuita” (Fot. Wydawnictwo Rafael)

Papież całego świata, czyli globalne otwarcie drzwi Chrystusowi!

Książkę „Jezuita. Papież Franciszek” czyta się jednym tchem. Pozawala na to niesamowita prostota wypowiedzi kardynała Bergoglio, bez żadnych teologicznych czy filozoficznych wywodów. Niektórym czytelnikom przyzwyczajonym do głęboko filozoficzno-teologicznych wypowiedzi poprzednich papieży, będzie owa forma przekazu przeszkadzać, ale zapewniam, że warto wsłuchać się w ten przekaz kierowany przez Papieża Franciszka. Tym razem mamy do czynienia z Papieżem, który na każdym kroku swoich odpowiedzi na zadawane pytania kieruje się własnym doświadczeniem i własnym językiem. Ale by nie posądzać Franciszka o brak zaplecza filozoficzno – teologicznego (co nie jest prawdą z faktu, że Papież skończył edukację godną kardynała), w książce znajdują się wypowiedzi Bergoglio odnośnie literatury iberyjskiej, argentyńskiej, którą Papież cytuje dosłownie z pamięci, co nadaje książce element literacki, poetycki. Warto wspomnieć, że jednym z największych przyjaciół Papieża był wybitny pisarz argentyński Jorg

Kościół

Triumfalizm hamuje Kościół

„Triumfalizm zatrzymuje Kościół. Triumfalizm zatrzymuje chrześcijan. Kościół triumfalistyczny to Kościół zatrzymany wpół drogi, zadowolony z siebie, ustawiony, uporządkowany i zaopatrzony we wszystkie urzędy, sprawny. Ale to Kościół, który wypiera się męczenników, bo nie wie, że męczennicy są dla Kościoła niezbędni na drodze Krzyża. To Kościół, który myśli jedynie o triumfach, sukcesach, a nie zna tej Jezusowej zasady, która mówi o triumfie za pośrednictwem klęski, ludzkiej klęski Krzyża. A to jest pokusa, która dotyczy nas wszystkich” – powiedział Papież. W papieskiej homilii nie zabrakło też osobistego świadectwa. „Pamiętam, jak pewnego razu znalazłem się w mrocznym momencie mojego życia duchowego i prosiłem Pana o pewną łaskę. A prowadziłem rekolekcje dla sióstr. Ostatniego dnia była spowiedź i przyszła do mnie pewna starsza, ponad osiemdziesięcioletnia zakonnica z jasnymi, błyszczącymi oczami: taka Boża niewiasta. Tak ją właśnie postrzegłem, więc na koniec jej powiedziałem: «Siostr

fot. Wikipedia

Kościół

Franciszek do biskupów: Dbajmy o naszą miłość, inaczej staniemy się urzędnikami

„Dobrze wiemy, że brak czujności sprawia, że pasterz staje się letni, roztargniony, niedbały czy wręcz nieuporządkowany – powiedział Papież. – Zwodzi go perspektywa kariery, czar pieniędzy i kompromisy z duchem świata. Ogarnia go lenistwo i staje się funkcjonariuszem, duchownym z urzędu. Troszczy się bardziej o siebie, o organizację, struktury niż o prawdziwe dobro Ludu Bożego. I pojawia się wówczas, tak jak w wypadku Apostoła Piotra, niebezpieczeństwo zaparcia się Pana, nawet jeśli formalnie występuje się i przemawia w Jego imieniu. Przysłania się wówczas świętość Kościoła hierarchicznego – Matki, czyni się go bardziej jałowym”.Papież przyznał, że to rozliczanie z miłości może zasmucić czy budzić wręcz zniechęcenie, frustrację, a nawet niedowiarstwo. Nie o to chodzi jednak Jezusowi. Z takich odczuć może owszem korzystać nasz Nieprzyjaciel, Diabeł – dodał Ojciec Święty, przypominając, że Jezus nie upokarza, lecz z czułością pociesza i pobudza do ufności.Franciszek zachęcił włoskich bis

Kościół

Papież Franciszek przemówi podczas Lednicy

W paczce znajdą się: stuła i łyżeczka, krzyż lednicki, srebrny pierścień i talenty lednickie oraz płyta z Tango Francesco, piosenką, na cześć nowego papieża. O. Jan Góra dołączy do niej także list skierowany do papieża.

Gwardziści szwajcarscy (Fot.Greatpatton/Wikimedia Commons)

Kościół

Nowi gwardziści Papieża

Swych „aniołów stróżów” na specjalnej audiencji przyjął Papież Franciszek. Wcześniej spotkał się z prezydentem Szwajcarii Ueli Maurerem, który tradycyjnie przybywa w tym czasie do Watykanu. Podczas audiencji rozmawiano m.in. o wielowiekowej, chwalebnej służbie gwardzistów przy boku Papieża. Wyrażono także pragnienie większego zacieśniania dobrych relacji między Stolicą Apostolską a Szwajcarią oraz Kościołem katolickim i szwajcarskim państwem. Ponadto mówiono o ochronie praw człowieka, formacji młodzieży i międzynarodowej współpracy w promowaniu sprawiedliwości i pokoju. Franciszek podziękował swym gwardzistom za „oddanie, profesjonalizm i miłość, z jaką pełnią służbę” oraz za to, że poświęcają swe młode lata Papieżowi i Kościołowi. „Tegoroczne wasze święto wpisuje się w kontekst Roku Wiary, który Kościół przeżywa na całym świecie – mówił Papież. – Jestem pewien, że decyzja o oddaniu lat waszego życia w służbie Papieżowi nie odbiega od waszej wiary. Wprost przeciwnie: najgłębsze motywac