Tag

Tag: papież

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem papież.

fot. Tomasz Silva, Wikipedia

Kościół

Franciszek o piłce nożnej

Franciszek spotkał się z piłkarzami dwóch włoskich drużyn, Fiorentiny i Napoli, finalistami Pucharu Włoch. Na audiencji pojawiło się też wielu piłkarskich działaczy. Papież przypomniał o odpowiedzialności, jaka spoczywa na piłkarzach.

fot. Anna Stańczak

Kościół

Świadectwo Pawła: „Jego słowa: „Nie lękajcie się” stały się moim życiowym mottem”

Następnie, mieszkając przez kolejne pięć lat na Krecie, mogłem w parafii franciszkańskiej korzystać z książek, które napisał Jan Paweł II, kiedy jeszcze był biskupem. Był człowiekiem, który z małej miejscowości Wadowice trafił na Watykan – ta ufność, która go tam zawiodła, bardzo mi imponowała i poniekąd odnajdywałem w Nim samego siebie. To sprawiło, że kiedy wróciłem do Polski w wieku dwudziestu lat, przewartościowałem swoje życie m.in. podpisując krucjatę wyzwolenia człowieka. Od tamtego czasu Chrystus stał się dla mnie fundamentem, na którym budowałem swoje życie. Rozpocząłem pracę i założyłem własną firmę pomimo tego, że całe środowisko mówiło mi, że się nie uda, ja jednak całkowicie zdałem się na Pana Boga. Szedłem pod prąd, ufając Panu Bogu i wszystko zaczęło się jakoś rozwijać, aż do tego stopnia, że zostałem dyrektorem handlowym w jednej ze znaczących firm.

Super gra na kanonizację: pokonaj Tajnego Współpracownika!

Super gra na kanonizację: pokonaj Tajnego Współpracownika!

Gra planszowa, której sprzedaż już ruszyła nosi nazwę "Ta ziemia". Idea gry jest bardzo ciekawa: gracze muszą zmierzyć się z komunistami, którzy utrudniają organizacje pierwszej papieskiej wizyty w Polsce. I tak na przykład trzeba wykazać się sprytem, aby pokonać Tajnego Współpracownika, który utrudnia i nie chce dopuścić do pielgrzymki JPII. Fabuła gry to tok 1979. Kilka miesięcy po wyborze Karola Wojtyły na papieża: "Naród cieszy się, a rząd boi się zamieszek i wpływu religii na ustrój"- mówi IAR Karolina Ben z Centrum Myśli Jana Pawła II.

fot. sxc hu

Kościół

Ksiądz prosi papieża o zwolnienie z celibatu

59-letni ks. Stefan Hartmann z Oberhaid w Bawarii opublikował na swojej stronie internetowej list do Papieża. Prosi o zwolnienie celibatu. Twierdzi, że robi to „świadomy swojej słabości, swoich błędów, z należną pokorą, po długim badaniu swojego sumienia i osobistej sytuacji”.

fot. Flickr

Kościół

Chrześcijanin musi się radować!

Papież Franciszek wskazał, że chrześcijan rzadko można spotkać radosnych. Wierni częściej prezentująsięz pogrzebową miną – zupełnie tak, jakby zapomnieli, że Zmartwychwstały Chrystus jest z nimi.

fot. Wikipedia

Kościół

Beatyfikacja Pawła VI jeszcze w tym roku

Włoskie pismo „Credere” poinformowało, że 19 października tego roku odbędzie się beatyfikacja papieża Pawła VI (1963-1978). Ceremonia miałaby zakończyć obrady biskupiego synodu poświęconego sprawom rodziny.

fot. sxc hu

Kościół

Watykan prostuje doniesienia o telefonie papieża

Ks. Federico Lombardi poinformował, że Watykan wie o medialnych doniesieniach dotyczących prywatnej rozmowy Ojca Świętego. Papież miał rzekomo zaprzeczyć podczas tej rozmowy nauce Kościoła, a nawet odpuścić swojej rozmówczyni grzechy.

Kabaret Limo (fot. Wikipedia)

Żartowali z papieża, teraz kończą działalność. Limo schodzi ze sceny

Członkowie Limo mówią, że po prostu wyczerpała się już ich formuła. "Mamy wrażenie, że nawet bardziej niż sam kabaret, w którym spełniliśmy się i osiągnęliśmy wszystko co było dla nas interesujące i ciekawe" - czytamy w oświadczeniu jakie kabaret zamieścił na swoim oficjalnym profilu na Facebooku. Tym samym ogłosili zakończenie swojej działalności.

Ewa Wójciak (fot. Bialysnieg/Wikipedia)

Prezydent Poznania cofnął naganę dla Ewy Wójciak

Ewa Wójciak została ukarana przez prezydenta Poznania naganą za napisanie o papieżu Franciszku „ch...”. Ryszard Grobelny uznał wpis dyrektorki Teatru Ósmego Dnia za obrażający głowę Kościoła i państwa Watykan. Co więcej, zachowanie Wójciak miało w negatywny sposób wpłynąć na wizerunek prezydenta Poznania.

Bł. Jan Paweł II (Fot.Anna Stańczak/Fronda)

Kościół

Papież gniewu, a nie kremówki

27 kwietnia 2014 r. – data kanonizacji Jana XXIII i Jana Pawła II. To dobra okazja, żeby zastanowić się nad kwestiami społecznymi dotyczącymi polskiej wiary i niewiary. Tym bardziej że transformacja ustrojowa, przemiany społeczno-gospodarcze i technologiczne czynią polski krajobraz tak innym od tego z początków lat 90., gdy papież Polak po raz pierwszy odwiedził zmieniony kraj. Państwo, które z PRL przemianowało się na III Rzeczpospolitą.

fot. Casa Rosada, Wikipedia

Kościół

„Wokół Franciszka narosło wiele nieporozumień”

Bp austriackiej diecezji Graz-Seckau podkreślił, że nieporozumienie względem Ojca Świętego jest bardzo problematyczne. W związku ze złym pojęciem jego poglądów pojawiają się żądania do zmiany niektórych aspektów nauki i praktyki Kościoła. Kościół ma się „otworzyć” i zwrócić się w kierunku wiernych „z marginesu”. Według biskupa grozi to utratą własnej tożsamości. Tymczasem nawet przy „otwarciu” należy wiedzieć, kim się jest.