Słowo Boże na poranek: Kiedy będziecie się modlić, mówcie: Ojcze, niech się święci Twoje imię
A On rzekł do nich: Kiedy będziecie się modlić, mówcie: Ojcze, niech się święci Twoje imię; niech przyjdzie Twoje królestwo!
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
A On rzekł do nich: Kiedy będziecie się modlić, mówcie: Ojcze, niech się święci Twoje imię; niech przyjdzie Twoje królestwo!
Dzisiejsze wspomnienie zostało ustanowione na pamiątkę zwycięstwa floty chrześcijańskiej nad wojskami tureckimi, odniesionego pod Lepanto (nad Zatoką Koryncką) 7 października 1571 r.
Panie Jezu Chryste! Uznaje Cie moim Stwórca, Zbawca, Panem i Królem!
2 października Kościół obchodzi wspomnienie Świętych Aniołów Stróżów.
Październik jest miesiącem szczególnie poświęconym nabożeństwu różańcowemu. Tą modlitwą przez wieki katolicy wypraszali niezliczoną ilość łask za pośrednictwem Maryi. Objawiając się bł. Alanowi de la Roche, Matka Boża złożyła konkretne obietnice związane z odmawianiem różańca.
Charlie Kirk i jego żona poprosili znajomego księdza o modlitwę w noc poprzedzającą zabójstwo konserwatywnego działacza. Jak ujawniła na swoim kanale Megyn Kelly, znana i popularna amerykańska dziennikarka i komentatorka, przyczyną było to, że żona Kirka była „wstrząśnięta” wiadomością, iż czarownice, których usługę zamówił radykalny feministyczny portal Jezebel, rzuciły 8 września na jej męża klątwę. Feministki skorzystały z usług internetowego serwisu Etsy i poinformowały o tym w artykule, który potem został z portalu usunięty.
Przychodzę do Ciebie, Duchu Święty, po ratunek. Wyzwól mnie z przywiązania do papierosów, narkotyków, alkoholu, dopalaczy, leków, … (wymień uzależnienie dotyczące tylko Ciebie). Chcę je na zawsze odrzucić od siebie i nigdy do niego nie wracać. Wiesz, że własnymi siłami nie mogę zerwać z nałogiem. Uzdrów mnie z przyczyn sięgania po … (wymień swoje uzależnienie). Oczyść moje intencje. Wzmocnij moją słabą wolę. Uwolnij od skutków, które to uzależnienie spowodowało. Napełnij mnie odwagą pójścia pod prąd obiegowym opiniom. Umocnij we mnie pragnienie życia w wewnętrznej wolności. Pomóż pokonywać Twoją mocą napięcia ciała i niewłaściwe pragnienia. Napełniaj mnie Bożym Słowem przez czytanie Pisma św. i płynącą z Eucharystii Bożą miłością, której mi stale brakuje. Kształtuj moje wnętrze i naucz mnie stawiać sobie wymagania. Wierzę, że z Twoją pomocą stanę się człowiekiem nie tylko wolnym, ale i oddanym do Twojej dyspozycji. Pomóż mi jednak zachować stałą czujność, aby nie ulegać pokusom. Amen.
Maryja uczy nas, jak być świętym Ludem Bożym – mówił Leon XIV na audiencji dla Kongresu Papieskiej Akademii Maryjnej. W obradach uczestniczyła też silna reprezentacja polskich teologów i mariologów. Wystąpienia naukowców z KUL, UKSW, Częstochowy i Białegostoku dotyczyły m.in. roli Maryi w Kościele synodalnym, udziału kobiet w życiu wspólnoty oraz wymiaru pokoju i sprawiedliwości.
Litania na święto Narodzenia Najświętszej Maryi Panny (do prywatnego odmawiania)
„Modlitwa, do cholery, nie wystarczy – oświadczyła na platformie X Jen Psaki, była sekretarz prasowa w administracji Bidena – Modlitwy nie kończą strzelanin w szkołach. Modlitwy nie sprawiają, że rodzice czują się bezpieczni posyłając swoje dzieci do szkoły. Modlitwy nie przywrócą tych dzieci z powrotem. Dosyć myśli i modlitwy”.
Święty Ojciec Pio, którego dziś wspominamy w kalendarzu liturgicznym, miał wielkie nabożeństwo do Najświętszego Serca Pana Jezusa. To w Nim szukał ratunku w każdej trudnej sytuacji, w Nim szukał pocieszenia i otuchy. Codziennie modlił się następującą modlitwą ułożoną przez św. Małgorzatę Marię Alacoque, w której zawierzał Najświętszemu Sercu Jezusa wszystkie intencje powierzane mu przez ludzi.
Ksiądz Michał Olszewski przebywa obecnie w bardzo poważnym stanie zdrowia – poinformowała dziennikarka Magdalena Ogórek podczas poniedziałkowej relacji na antenie Telewizji wPolsce24. Wszyscy, którzy znają duchownego, modlą się o jego powrót do zdrowia, a jego sytuacja budzi ogromne poruszenie.
Istnieją trzy rzeczy, bracia, na których stoi wiara, wspiera się pobożność i trwa cnota. Są to: modlitwa, post i uczynki miłosierdzia. To, o co kołata modlitwa, zjednywa post, a osiąga miłosierdzie. Modlitwa, uczynki miłosierdzia i post - te trzy rzeczy stanowią jedno i dają sobie wzajemnie życie.