Tag
Tag: modlitwa
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
Odmów tę modlitwę z wiarą, a wydarzy się cud przemiany Twojego życia
Litania do Najświętszego Serca Pana Jezusa
Od pięciu wieków zmieniają ludzkie życie. Fenomen rekolekcji ignacjańskich
Kto chciały spędzić urlop w całkowitym milczeniu, bez telefonu komórkowego, za to z Pismem Świętym?
Św. Piotr Chryzolog: Post wyjedna to, o co prosi modlitwa
Istnieją trzy rzeczy, bracia, na których stoi wiara, wspiera się pobożność i trwa cnota. Są to: modlitwa, post i uczynki miłosierdzia. To, o co kołata modlitwa, zjednywa post, a osiąga miłosierdzie. Modlitwa, uczynki miłosierdzia i post - te trzy rzeczy stanowią jedno i dają sobie wzajemnie życie.
Św. Charbel Makhlouf. Orędzia z Nieba. Modlitwa za wstawiennictwem św. Charbela!
W dniu 28 lipca przypada w Kościele w Polsce liturgiczne wspomnienie dowolne św. Szarbela Makhlufa, prezbitera.
Gdzie się ukryłeś, o mój Boże? - Mistycy odpowiadają
Mistycy to ludzie szczególni: Boga najbliżsi, Bogiem żyjący i dopuszczani do Jego tajemnic. Bóg jest ich pasją, życiem i śmiercią. Stają na granicy przepaści pomiędzy widzialnym i niewidzialnym, by kosztować i rozkoszować się szczęściem zastrzeżonym. Dzięki nim burzony jest "zwyczajny" porządek rzeczy. Budzi się niepokój, który kwestionuje to, co dotychczasowe. Nasza wiara wydobywa się z uśpienia, zostaje rozbudzona i umocniona. Warto sięgać po pisma mistyków, bo ich słowa płomienne i szalone z miłości potrafią rozniecić Boski ogień.
Imię Maryi ma moc! Ta prosta modlitwa ratuje od grzechu
Nabożeństwo „Trzech Zdrowaś Mario” swoimi początkami sięga pierwszych wieków Kościoła. Matka Boża obiecała Św. Gertrudzie i Św. Mechtyldzie, że ustrzeże od grzechu śmiertelnego w danym dniu każdego, kto odmówi tę modlitwę w tym dniu rano i wieczorem. Ta prosta modlitwa jest wielką, skuteczną pomocą w walce z grzechem i słabościami. Ci, którzy praktykują ją każdego dnia rano i wieczorem, dostrzegają niezwykłe owoce w swoim życiu. Warto nauczyć się jej w przypadające dziś wspomnienie Najświętszego Imienia Maryi.
Bł. Czesław - swoją modlitwą uratował miasto od najazdu Tatarów
Bł. Czesław, którego wspomina dziś Kościół, a w sposób szczególny archidiecezja wrocławska, był obok św. Jacka jednym z pierwszych dominikanów na ziemiach polskich. Wsławił się cudem, który w opinii ówczesnych mieszkańców Wrocławia uratował ich przed pewną i okrutną śmiercią z rąk Tatarów.
Jak modlić się w kryzysie? Tę modlitwę szczególnie umiłował o. Pio
Św. o. Pio już w czasie swojego ziemskiego życia był wytrwałym orędownikiem. Tysiące osób prosiło go o modlitwę w trudnych sytuacjach. Zakonnik powierzał te intencje Bogu za pomocą tej pięknej „Modlitwy do Najświętszego Serca Jezusa”, którą ułożyła św. Małgorzata Maria Alacoque.
Chcesz być prawdziwym mężczyzną? Adoruj Chrystusa!
Na podstawie mojego doświadczenia pracy z małżeństwami i rodzinami, posługiwania na ich rzecz oraz po wysłuchaniu bardzo wielu smutnych historii i przeczytaniu mnóstwa maili nie mam już dziś najmniejszej wątpliwości, że u podstaw problemów w małżeństwie, a co za tym idzie w rodzinie, stoi kryzys męskości. Wszelkie bowiem problemy w związkach małżeńskich wynikają z jednej strony ze słabnięcia więzi małżonków z Jezusem, z zaniedbywania sakramentalności małżeństwa, w tym głównie z lekceważenia wspólnej modlitwy i niepodejmowania działań na płaszczyźnie duchowego rozwoju związku, a z drugiej z ulegania atakom zewnętrznym.
Oto sposób, jak modlić się właściwie. Sprawdź!
Modlitwa nie zawsze daje nam satysfakcję. Czasem mamy wrażenie, że po prostu rozmawialiśmy ze sobą, zamiast rzeczywiście szukać kontaktu z Bogiem. Nie oznacza to rzecz jasna, że powinniśmy zarzucić modlitwę. Znaczy to tylko tyle, że powinniśmy się do niej lepiej przygotować. Zamiast więc porzucać modlitwę - przeczytaj poniższy poradnik i ciesz się nową jakością modlitwy, która przybliży Cię do boga!
Przeszkody w modlitwie. Jak je pokonać?
Modlitwa jest walką. Dzięki sile słowa Bożego musimy przezwyciężyć ociężałość, lenistwo, przygnębienie, rutynę. Musimy stawić czoło wrażeniu, że modląc się, tracimy czas. Musimy przezwyciężyć pokusę, że Bóg nas nie słyszy.
Św. Nikodemie, ucz nas rozmawiać z Jezusem!
Jednym z najpiękniejszych fragmentów Ewangelii jest nocna rozmowa Nikodema, dostojnika żydowskiego z Jezusem (J 3, 1-22). Nikodem, którego wspominamy w Kościele 31 sierpnia, zainteresował się Jezusem już na samym początku jego działalności. Dlaczego jednak wybrał noc? Czy jego postawa jest dobra i mamy ją naśladować, czy może takiej postawy mamy unikać? Może jest to tchórzostwo przed spotkaniem Jezusa za dnia?
Czy wolno prosić Boga o cud?
Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.