Boże, Rządco i Panie narodów, błogosław Ojczyźnie naszej!
MODLITWA ZA OJCZYZNĘ KS. PIOTRA SKARGI
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.
MODLITWA ZA OJCZYZNĘ KS. PIOTRA SKARGI
Przywilej, czy przykry obowiązek? Ks. Piotrowski o modlitwie
Kościół rozpoczyna dziś nowennę do Matki Bożej Szkaplerznej, aby przygotować się do przeżywanego 16 lipca wspomnienia Najświętszej Maryi Panny z Góry Karmel. W tej pięknej modlitwie prośmy Maryję, aby okryła swoim macierzyńskim płaszczem nasze rodziny, parafie, miejscowości, Ojczyznę i cały świat.
- Bóg kocha tych, którzy się z nim kłócą - mówi ks. Piotr Pawlukiewicz
Akcja „Pray Across Europe” to modlitewna pielgrzymka po Europie trwająca od 13. maja do 13. października, czyli w czasie, w którym w 1917 roku Maryja objawiła się dzieciom w Fatimie, prosząc je o modlitwę o nawrócenie grzeszników. Każdego dnia w ramach akcji omadlany jest inny kraj. Dziś modlimy się za Holandię, w której kryzys wiary i laicyzacja są szczególnie dotkliwe.
Patronem dzisiejszego dnia jest św. Tomasz Apostoł. Pomódlmy się dzisiaj za Jego wstawiennictwem o głęboką wiarę, nawrócenie grzeszników i o potrzebne łaski dla naszych rodzin.
Zadzwonił dzwonek. Spojrzałem na zegarek-wskazywał godzinę 20.20. Otworzyłem drzwi, na progu stali ojciec i syn. Chłopiec miał 9 lat i przed kilkoma miesiącami przystąpił do Pierwszej Komunii Świętej.
Litania do św. ap. Piotra i Pawła (29 VI)Kyrie, eleison, Chryste, eleison, Kyrie, eleison.Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas.Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty, Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, jedyny Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Maryjo, módl się za nami.Święci Apostołowie, Piotrze i Pawle, módlcie się za nami.Towarzysze i przyjaciele Syna Bożego,Bohaterscy obrońcy prawdziwej wiary,Wyznawcy Jezusa Ukrzyżowanego,Słowa Jego po ziemi roznoszący,Mężowie w pracy apostolskiej niestrudzeni,Święty Piotrze, któremu Pan nasz, Jezus Chrystus, dał klucze od Nieba i ustanowił go głową widzialną Kościoła swego, módl się za nami.Święty Pawle, którego Pan nasz, Jezus Chrystus, jako narzędzie wybrał na opowiadanie poganom Ewangelii świętej,Święty Piotrze, któryś gorzko opłakiwał swój upadek,Święty Pawle, któryś z prześladowcy Jezusa Chrystusa tak wielkim światłem Kościoła został,Święty Piotrze, którego Anioł z w
Kyrie, elejson. Chryste, elejson. Kyrie, elejson.Chryste, usłysz nas. Chryste, wysłuchaj nas.Ojcze z nieba, Boże, zmiłuj się nad nami.Synu, Odkupicielu świata, Boże, zmiłuj się nad nami.Duchu Święty, Boże, zmiłuj się nad nami.Święta Trójco, Jedyny Boże, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, Syna Ojca Przedwiecznego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, w łonie Matki Dziewicy przez Ducha Świętego utworzone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, ze Słowem Bożym istotowo zjednoczone, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, nieskończonego majestatu, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, świątynio Boga, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, przybytku Najwyższego, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, domie Boży i bramo niebios, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, gorejące ognisko miłości, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, sprawiedliwości i miłości skarbnico, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, dobroci i miłości pełne, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, cnót wszelkich bezdenna głębino, zmiłuj się nad nami.Serce Jezusa, wszel
Ulewy i gwałtowane burze nie tylko wywołują w nas strach, ale powodują też konkretne, często ogromne straty materialne i niebezpieczeństwo dla zdrowia i życia. Dlatego warto poznać piękne modlitwy, po które możemy sięgać w czasie burz.
Przede wszystkim, gdy coś dobrego zamierzasz uczynić, módl się najpierw gorąco, aby On sam to do końca doprowadził. Wówczas, skoro raczył nas już zaliczyć do grona swoich synów, nie będzie musiał kiedyś się smucić naszymi złymi postępkami.
Panie Jezu, staję przed Tobą taki jaki jestem. Przepraszam za moje grzechy, żałuję za nie,proszę przebacz mi.
Podczas jednej z wizji Chrystus przekazał św. Gertrudzie słowa poniższej modlitwy, która jak oświadczył, gdy odmawiana jest z miłością i pobożnością, uwalnia za każdym razem z czyśćca tysiąc dusz.
"Jaka modlitwa taka doskonałość, jaka modlitwa taki cały dzień. Na darmo usiłujemy postąpić przez inne środki, inne praktyki, inną drogą. Modlitwa jest warunkiem nawracania dusz. Bez modlitwy nie uda się wytrwać w powołaniu."
Jezus dziś uczy nas modlitwy, abyśmy lepiej się modlili. Na czym polega ten rozwój? Okazuje się, że niekoniecznie na tym, co nam się wydaje, że jest rozwojem.