Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. wikipedia/domena publiczna / HistoryIsResearch via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Wiara

Moc Koronki do miłosierdzia Bożego. Wielki Piątek. Czas Łaski

Wilno „Piątek 13 września 1935 r. Wieczorem, kiedy byłam w swojej celi, ujrzałam anioła, wykonawcę gniewu Bożego. Był w szacie jasnej, z promiennym obliczem, obłok pod jego stopami, z obłoku wychodziły pioruny i błyskawice do rąk jego, a z ręki jego wychodziły i dopiero dotykały ziemi. Kiedy ujrzałam ten znak gniewu Bożego, który miał dotknąć ziemię, a szczególnie pewne miejsce, którego wymienić nie mogę dla słusznych przyczyn, zaczęłam prosić anioła, aby się wstrzymał chwil kilka, a świat będzie czynił pokutę. Jednak niczym prośba moja była wobec gniewu Bożego.(...) W tej samej chwili uczułam w duszy swojej moc łaski Jezusa, która mieszka w duszy mojej; kiedy mi przyszła świadomość tej łaski, w tej samej chwili zostałam porwana przed stolicę Bożą.(...) Zaczęłam błagać Boga za światem słowami wewnętrznie słyszanymi. Kiedy się tak modliłam, ujrzałam bezsilność anioła, i nie mógł wypełnić sprawiedliwej kary, która słusznie się należała za grzechy. Z taką mocą wewnętrzną jeszcze się nigdy

Zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com

Kościół

Papież: Lud Boży potrzebuje bliskości duszpasterza

Lud Boży potrzebuje dziś pasterzy blisko siebie, którzy nie chronią się przesadnie, lecz są gotowi do poświęceń - powiedział Papież w kolejnym wywiadzie prasowym. Mówiąc o życiu w czasie epidemii, Franciszek obszernie odwoływał się do europejskiej klasyki: „Eneidy”, dzieł Dostojewskiego, a także do „Narzeczonych” Manzoniego. Jego zdaniem jest to bowiem chwila, kiedy powinniśmy sięgać do korzeni, a zarazem myśleć już o przyszłości.

Twarde dane. Koronawirus sprawia, że ludzie więcej się modlą

Zagrożenia

Twarde dane. Koronawirus sprawia, że ludzie więcej się modlą

„W marcu 2020 r. internetowe wyszukiwanie tematu modlitwa gwałtownie wzrosło do najwyższego poziomu w ciągu ostatnich 5 lat, dla których dane porównawcze są dostępne w wyszukiwarce Google, przewyższając wszystkie inne wydarzenia, które poza tym zwiększają zapotrzebowanie na modlitwę, takie jak Boże Narodzenie, Wielkanoc i Ramadan” – twierdzi prof. Jeanet Sinding Bentzen z Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Kopenhagi w Danii. Według Bentzen ten wzrost jest skorelowany z postępem epidemii koronawirusa.

Fot. Silar via Wikipedia, CC 3.0

Kościół

Wielkanoc - pokarmy błogosławimy w domu!!! TEKST

W związku z epidemią koronawirusa, w tym roku nie jest możliwa tradycyjna forma błogosławieństwa pokarmów w Wielką Sobotę. Prezydium Konferencji Episkopatu Polski zaleca obrzęd błogosławieństwa posiłku w domu, przed śniadaniem wielkanocnym, zgodnie z Księgą „Obrzędy błogosławieństw dostosowane do zwyczajów diecezji polskich”.

W Wielką Sobotę nadzwyczajne wystawienie Całunu Turyńskiego

Wiara

W Wielką Sobotę nadzwyczajne wystawienie Całunu Turyńskiego

W Wielką Sobotę media na całym świecie będą pokazywały specjalną transmisję nadzwyczajnego wystawienia Całunu Turyńskiego. To płótno, którym owinięto ciało Chrystusa po Jego śmierci, a które po zmartwychwstaniu pozostało w grobie. Transmisja jego wystawienia ma stworzyć wiernym dodatkową okazję do modlitwy:

Fot. Mariusz Cieszewski via Flickr - Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Poland, CC BY-ND 2.0

Kościół

Niedziela palmowa. Rozpoczynamy najważniejszy tydzień w roku

Niedziela Palmowa rozpoczyna najważniejszy tydzień w roku dla chrześcijan na całym świecie, dlatego mówimy Wielki Tydzień. W tych dniach Kościół poprzez liturgie, znaki, symbole oraz tradycje, chce przekazywać ludziom na całym świecie pokój i nadzieję wypływającą z istoty chrześcijaństwa: męki, śmierci i zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Księża biskupi zapraszają do uczestnictwa w liturgiach Wielkiego Tygodnia, szczególnie w Triduum Paschalnym, które rozpocznie się w czwartek – powiedział rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Paweł Rytel-Andrianik.

Modlitwa o dobry użytek chorób

Wiara

Modlitwa o dobry użytek chorób

Pojawienie się epidemii zachwiało w posadach społeczeństwem dobrobytu, wydajności, samowystarczalności, bałwochwalczego kultu ciała, wypierającego z ludzkiej świadomości ból i cierpienie. Lekarstwo na pychę sytego, zadowolonego z siebie człowieka, żyjącego jakby Bóg nie istniał? Módlmy się o dobry użytek z tego doświadczenia. Wszystko jest łaską, pozwólmy działać łasce w nas i przez nas. Obyśmy nie zmarnowali tego czasu. Święty Boże, Święty mocny, Święty nieśmiertelny, wesprzyj nas nadzwyczajnym działaniem Twojej łaski! Uczyń nam tę łaskę, byśmy nie postępowali jak poganie w stanie, do którego Twoja sprawiedliwość nas przywiodła.

Fot. via. Pixabay

Wiara

W czasie epidemii oddajmy się pod obronę Świętej Bożej Rodzicielki

Wiara w świętych obcowanie od wieków skłania chrześcijan do szukania pomocy i ratunku, zwłaszcza w momentach dramatycznych wydarzeń, u Najświętszej Maryi Panny. Postawa ta wypływa z wiary, że pełna łaski Matka Chrystusa, która towarzyszyła Mu przez całe Jego ziemskie życie, cały czas trwa przy nim na modlitwie w Domu Ojca, a jej modlitwa jest szczególnie wysłuchiwana przez Boga.

św. Jan Paweł II/Vatican Media

Kościół

Kard. Krajewski: jak przed 15 laty trzeba przyklęknąć i zapłakać

Przed 15 laty świat się zatrzymał, przyklęknął i zapłakał – tak rocznicę śmierci św. Jana Pawła II wspominał dziś rano przy jego grobie kard. Konrad Krajewski. Papieski jałmużnik przewodniczył cotygodniowej polskiej Mszy w Bazylice Watykańskiej, tym razem sprawowanej w bardzo ograniczonym gronie ze względu na epidemię koronawirusa.

Fot. via. Pixabay - joaoaugustof

Wiara

W rocznicę śmierci św. Jana Pawła II zjednoczmy się we wspólnej modlitwie o ustanie pandemii koronawirusa

Jutro przypada 15 rocznica odejścia z tego świata do wieczności św. Jana Pawła II. Osobisty sekretarz polskiego papieża, kard. Stanisław Dziwisz apeluje, aby tego dnia szczególnie modlić się za jego wstawiennictwem o ustanie pandemii koronawirusa. Kardynał zachęca, abyśmy duchowo złączyli się o godzinie śmierci papieża, czyli o 21.37, i na znak naszej jedności zapalili o tej godzinie świece w naszych oknach.