Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

fot. yt/dominikaniepl

Wiara

Czy Maryja powstrzymuje gniew Boga?

Niektórych niepokoją słowa z pieśni "Serdeczna Matko": "Lecz kiedy Ojciec rozgniewany siecze, szczęśliwy, kto się do Matki uciecze". Czy to nie naiwność (i obraza boska) - pytają - sądzić, że Maryja, która jest tylko Bożyr stworzeniem, jest bardziej miłosierna niż Bóg?

fot. pixabay.com

Świadectwo

,,Zmienił'' płeć, wpadł w rozpacz. Uratował go Bóg

Genderowe szaleństwo wyrządza niepowetowane szkody już także w życiu najmłodszych, a poszczególne państwa wprowadzają coraz częściej zakaz terapii dla osób doświadczających dysforii na tle tożsamości płciowej. Tymczasem pojawia się coraz więcej świadectw osób, które przeszły tzw. „tranzycję”, by następnie wrócić do swojej biologicznej płci. Ich historie pokazują fałsz ideologii transpłciowości i jednocześnie osobiste dramaty tych, którym nie udzielono właściwej pomocy terapeutycznej.

Fot. Carulmare via Flickr, CC BY 2.0

Wiara

Znaczenie potężnej modlitwy do św. Michała Archanioła

Święty Michale Archaniele! Wspomagaj nas w walce, a przeciw zasadzkom i niegodziwości złego ducha bądź naszą obroną. Oby go Bóg pogromić raczył, pokornie o to prosimy, a Ty, Wodzu niebieskich zastępów, szatana i inne duchy złe, które na zgubę dusz ludzkich po tym świecie krążą, mocą Bożą strąć do piekła. Amen.

Fot. Diana Ringo, lic. CC SA 4.0 via Wikipedia

Wiara

Modlitwa podyktowana przez Maryję

Ojcze Niebieski, Ty sprawiłeś że w Łonie Najświętszej Dziewicy, Słowo stało się Ciałem i zamieszkało między nami. Dziękujemy Twojej Opatrzności, że wybrałeś Świętego Józefa na męża Maryi, na którą zstąpił Duch Święty. Wraz z Aniołami, którzy oznajmili radość z narodzin Bożego Syna pastuszkom w Betlejem, oddajemy Ci, cześć, chwałę i uwielbienie. Święty Józefie, Który wraz z Maryją byłeś najbliżej Serca Jezusowego i stałeś na straży Dziewictwa Niepokalanej, oraz byłeś posłuszny i oddany Bożemu Prowadzeniu, z wiarą i ufnością zwracamy się do Ciebie o uproszenie nam łaski......

Kard. Stefan Wyszyński

Polska

Kard. Wyszyński o ojczyźnie: Potrzeba nam przykładu ofiary z siebie

Duch ciemności jest duchem niepokoju. On nie zawsze dąży do tego, aby nas doprowadzić wprost do grzechu. Często wie, że mu się to nie uda, bo łaska Boża jest w nas wystarczająco silna. Wtedy przynajmniej zasiewa niepokój, stwarzając sto trudności i wątpliwości, które mają charakter niesłychanie podniosły, a tematykę niemal świętą i religijną. Wynika ona nawet często z troski o Kościół Chrystusowy i Królestwo Boże, o to niemal, aby samemu Bogu starczyło sił do uratowania się i utrzymania na świecie. Wtedy boimy się o wszystkich i o wszystko.

Fot. via Pixabay

Wiara

Matko Pocieszenia, módl się za nami!

W zakonie augustiańskim od wieków istnieje nabożeństwo i cześć Najświętszej Maryi Panny jako Matki Pocieszenia. Nie wiadomo, jaka jest jego geneza. Według legendy, Matka Boża ukazała się św. Monice, ubrana w czarny strój ze skórzanym pasem, w odpowiedzi na jej prośby o pomoc i pociechę po śmierci męża, Patrycjusza. Obiecała specjalną opiekę i pociechę Monice oraz wszystkim tym, którzy ku Jej czci noszą skórzany pas.

Modlitwa o uwolnienie od złych duchów! (fot. Wikipedia/domena publiczna)

Wiara

Modlitwa o uwolnienie od złej mocy i złych duchów

Ojcze, Synu i Duchu Święty, Trójco Przenajświętsza, Dziewico Niepokalana, Archaniołowie, Aniołowie i Święci, zstąpcie na mnie. Przemień mnie Panie, ukształtuj mnie, napełnij mnie sobą, posługuj się mną. Przepraszam Cię za każdy mój najmniejszy grzech i wyrzekam się każdego z nich w Imię Jezusa! Uwolnij mnie Jezu od każdej złej mocy, zniszcz ją, abym był zdrowy i mógł dobrze pracować. Oddal ode mnie czary, czarną magię, czarne msze, przedmioty zaczarowane, przekleństwa, uroki, napady złego ducha, opętanie diabelskie, obsesje diabelską, wszystko, co jest złem, grzechem, zawiścią, zazdrością, przewrotnością, chorobą fizyczną, psychiczną, moralną, duchową, pochodzącą od złego ducha!

fot. pixabay.com

Wiara

10 przeszkód w modlitwie

Modlitwa jest walką. Dzięki sile słowa Bożego musimy przezwyciężyć ociężałość, lenistwo, przygnębienie, rutynę. Musimy stawić czoło wrażeniu, że modląc się, tracimy czas. Musimy przezwyciężyć pokusę, że Bóg nas nie słyszy.