Tag

Tag: modlitwa

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem modlitwa.

Fot. via Pixabay

Wiara

Ofiarowanie dnia - piękna modlitwa!

OFIAROWANIE DNIA Niech wszystko, co czynię, przeniknie miłość Twoja. Panie mój i Boże mój, oto wołam do Ciebie. Napełnij duchem Twoim wszystko, co czynię, napełnij mocą Twoją trud mojego dnia. Nieustannie proszę Cię, Panie, wyrwij ze mnie wszelką złość, obdarz pokorą, wytrwałością, zaparciem się siebie. Niech gardzę działaniem, które nie szuka Ciebie; niech uciekam przed ciszą, która nie spoczywa w Tobie. Obdarz mnie Twoją radością, niech ona mnie ogarnie jak płomień niegasnący i wśród tego, co ciężkie, i wśród tego, co boli. Obdarz mnie światłem, aby przeniknęło ciemności, w których ludzie zapomnieli o Tobie. Obdarz mnie męstwem w działaniu, cierpliwością w wypełnianiu codziennych zadań, wytrwałością, kiedy wynik moich trudów zakrywasz przede mną w tajemnicy zamierzeń Twoich. Panie, przyjmij ten dzień i wszystkie dni życia mojego. Niech wszystko, co czynię, przenika miłość Twoja.

Screenshot Youtube

Kościół

Nie zapomnij pomodlić się dziś za papieża! Franciszek świętuje urodziny

Papież Franciszek obchodzi dziś 85. rocznicę urodzin. To jego ósme urodziny od czasu objęcia Stolicy Piotrowej. Do Rzymu docierają dziś życzenia od przywódców państw, rządów, osobistości religijnych, ludzi nauki i kultury z całego świata. Wszyscy pamiętajmy tego dnia o modlitwie za Ojca Świętego, prosząc Boga o potrzebne dla niego łaski, światłość Ducha Świętego i odwagę głoszenia światu Chrystusa.

Różaniec za życiem. Dołącz do modlitwy!

Kościół

Różaniec za życiem. Dołącz do modlitwy!

W najbliższą niedzielę, 12 grudnia, w dniu wspomnienia Matki Bożej z Guadalupe, odbędzie się kolejna „Procesja Różańcowa za Polskę”, podczas której będziemy odmawiać „Różaniec za Życiem”. Centrum Życia i Rodziny włączyło się w organizację wydarzenia.

Fot. via Pixabay

Świadectwo

Ocalona przez Matkę Bożą Loretańską. Koniecznie przeczytaj!

– Mama źle się czuła od kilku tygodni, miała krwawienia. Podczas badań nic jednak nie zdiagnozowano i odesłano ją do domu – opowiada o początku choroby córka Małgorzata. Po 4 dniach mama wróciła do szpitala z zapaleniem otrzewnej. Wskutek potężnego zakażenia ustroju doszło do niewydolności układu oddechowego, nerek i układu krążenia. Nastąpił krytyczny spadek najważniejszych parametrów życiowych. Lekarze przeprowadzili operację, ale stan był tak zły, że trzeba było wprowadzić pacjentkę w śpiączkę farmakologiczną.– Lekarze ocenili, że mamie został zaledwie jeden procent szans na przeżycie! Byliśmy zrozpaczeni, ale staraliśmy się wołać do Boga o pomoc – opowiada Piotr, syn pani Zofii.– Biała pościel, przemieszczający się lekarze. Czułam, że brakowało mi powietrza – opisuje pani Zofia zapamiętane po operacji kadry. – W którymś momencie miałam poczucie jakby gdzieś wywieziono mnie samochodem i wypchnięto z auta. Zobaczyłam dom, jakby z kaplicą Matki Bożej. Chciałam uklęknąć, ale nie mogłam

Fot. Tadeusz Rudzki via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Wiara

Litania loretańska - taran do nieba!!!

Kult Matki Bożej Loretańskiej wywodzi się z sanktuarium domu Najświętszej Maryi Panny w Loreto. Jak podaje tradycja, jest to dom z Nazaretu, w którym Archanioł Gabriel pozdrowił przyszłą Matkę Boga i gdzie Słowo stało się Ciałem. Sanktuarium w Loreto koło Ankony (we Włoszech) jest pierwszym maryjnym sanktuarium o charakterze międzynarodowym i stało się miejscem modlitw wiernych. Wewnątrz Domku nad ołtarzem umieszczono figurę Matki Bożej Loretańskiej, przedstawiająca Maryję z Dzieciątkiem na lewej ręce. Rzeźba posiada dwie charakterystyczne cechy: jedna dalmatyka okrywa dwie postacie, a twarze Matki Bożej i Dzieciątka mają ciemne oblicza. Pośród kaplic znajdujących się w bazylice warto wspomnieć Kaplicę Polską, ozdobioną freskami w latach 1920-1946, przedstawiającymi dwa wydarzenia z historii Polski: zwycięstwo Jana III Sobieskiego pod Wiedniem oraz cud nad Wisłą.

Fot. via Pixabay

Wiara

To już dziś! Godzina Łaski dla całego świata

Jest taka jedna godzina w roku, gdy Niebo pochyla się tak nisko nad ziemią, że Bóg jest na wyciągnięcie ręki i Jego odwieczne skarby miłości. Jest taka jedna godzina w roku, gdy wszystko jest możliwe. Obietnica z nią związana jest naprawdę wielka! Oto Matka Najświętsza ogłasza, że przez sześćdziesiąt minut w roku Niebo staje nad nami otworem, że każdy, kto w tym czasie zamknie trzymany nad głową parasol niewiary, otrzyma od Boga to, co mu najbardziej potrzebne.

fot. pixabay.com

Wiara

Ofiarowanie dnia - piękna modlitwa!

OFIAROWANIE DNIA Niech wszystko, co czynię, przeniknie miłość Twoja. Panie mój i Boże mój, oto wołam do Ciebie. Napełnij duchem Twoim wszystko, co czynię, napełnij mocą Twoją trud mojego dnia. Nieustannie proszę Cię, Panie, wyrwij ze mnie wszelką złość, obdarz pokorą, wytrwałością, zaparciem się siebie. Niech gardzę działaniem, które nie szuka Ciebie; niech uciekam przed ciszą, która nie spoczywa w Tobie. Obdarz mnie Twoją radością, niech ona mnie ogarnie jak płomień niegasnący i wśród tego, co ciężkie, i wśród tego, co boli. Obdarz mnie światłem, aby przeniknęło ciemności, w których ludzie zapomnieli o Tobie. Obdarz mnie męstwem w działaniu, cierpliwością w wypełnianiu codziennych zadań, wytrwałością, kiedy wynik moich trudów zakrywasz przede mną w tajemnicy zamierzeń Twoich. Panie, przyjmij ten dzień i wszystkie dni życia mojego. Niech wszystko, co czynię, przenika miłość Twoja.

fot. pixabay.com

Wiara

Czy Boga wolno prosić o cud? PRZECZYTAJ

Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.