Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

(fot.youtube)

Kościół

Wyznanie ks. Michała Misiaka: Nie mam powołania do celibatu

- To jest taki czas. Sam do końca nie wiem, w czym uczestniczymy. Wiem jedno, że jestem blisko Boga, który jest prawdą i miłością. Jestem w nowej perspektywie do Niego. Jestem po Jego prawej stronie. Jestem przy krzyżu Jezusa, na krzyżu. To wiem na pewno - mówi w nagraniu udostępnionym na Facebooku ekskomunikowany ksiądz Michał Misiak

screenshot Youtube - RCS TV

Z jakimi uzależnieniami zmagają się dziś polskie rodziny? Ks. Sławomir Kostrzewa

Z jakimi uzależnieniami zmagają się dziś polskie rodziny? Jak postępować w przypadku, gdy ktoś z bliskich przejawia symptomy uzależnienia? Dlaczego znaczna część terapii okazuje się nieskuteczna i jakie błędy popełniają najbliżsi względem uzależnionych w rodzinie? Odpowiedzi na te pytania udziela ks. Sławomir Kostrzewa w audycji dla rodzin i małżonków w ramach cyklu "Rozmowy Niedokończone" w Radiu Maryja, 21 maja 2019 r.

(fot. wikipedia/Domena publiczna)

Kościół

Nowy Przewodniczący Episkopatu Francji: Kościół czekają poważne zmiany

- Nie da się zanegować, że Kościół we Francji przeżywa kryzys. Ale zarazem jest to Kościół, w którym są młodzi, jest dynamizm i wiele ciekawych inicjatyw. Rozstrzygająca jest więź z Bogiem i nad jej pielęgnowaniem Kościół powinien się skupić, o wiele bardziej niż na swej instytucji – uważa abp Éric de Moulins-Beaufort. Dzisiaj przejął obowiązki przewodniczącego Episkopatu Francji. Zapowiada, że Kościół w tym kraju czekają poważne zmiany. Wynikają one z małej liczby kapłanów. Zmniejszy się liczba miejsc, w których będzie sprawowana Eucharystia. Trzeba zarazem zadbać, aby kapłan był blisko wiernych oraz ludzie mieli dostęp do duszpasterza.

Fot. angmokio via Wikipedia, CC 2.5

Kościół

Skąd nienawiść do katolików i Kościoła? 6 powodów

Zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego świat tak nienawidzi Kościoła nawet mimo, iż od wieków jest on wiodącą instytucją religijną? Ewangelia jasno pokazuje, że zawsze będziemy prześladowani jako dzieci Świętej Matki Kościoła… Masowe prześladowania katolików w ciągu pierwszych 400 lat jego istnienia były tylko początkiem problemów. Nawet mimo tak potężnej pozycji na świecie, jaką ma Kościół jest on najbardziej prześladowaną grupą religijną. Ale skąd ta nienawiść? Przyjrzyjmy się temu czysto racjonalnie.

fot. sxc.hu

Kościół

Lewica w ramach ,,troski'' o Kościół chce znieść celibat

Lewica nie tylko od wieków prowadzi antykatolicką kampaniA nienawiści oraz dąży do zniszczenia katolicyzmu, ale i przy okazji ma też wiele ''dobrych rad'' dla Kościoła, doradzają jaki Kościół powinien być i w co katolicy powinni wierzyć. Jedną z takich lewicowych rad dla Kościoła jest zniesienie celibatu, które ma zwiększyć ilość księży i zlikwidować problem pedofilii.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Męczeństwo - wzór chrześcijańskiego męstwa i świętości

Od początku istnienia chrześcijaństwa wyznawcy Chrystusa zmuszeni byli płacić życiem za swoją wiarę. Historia Kościoła naznaczona jest krwią męczenników. Na przestrzeni stuleci męczeństwo nie oznaczało jednak dla wierzących ani wyroku losu, który w pewnych okresach historycznych stawał się nieuchronny, ani też znoszenia bezcelowego cierpienia, które nikomu by nie służyło. Rozumiane było natomiast jako ideał: najbardziej radykalna możliwość naśladowania Chrystusa.

screenshot Youtube

Kościół

Papież apeluje do Niemców o jedność z Kościołem. Pisze o postępującej ,,erozji wiary''

Papież Franciszek apeluje o jedność niemieckich katolików z Kościołem powszechnym. W skierowanym do nich liście Franciszek odnosi się do zapowiedzianej przez niemieckich biskupów tzw. „drogi synodalnej” i zwraca się „do pielgrzymującego Ludu Bożego w Niemczech”, doceniając zasługi niemieckich świętych i teologów, starania ekumeniczne, a także charytatywną hojność niemieckich parafii, stwierdzając jednocześnie postępującą „erozję wiary”.