Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

(fot. wikipedia/ CC BY SA 3.0/ solidphotouploader)

Kościół

Piękny gest solidarności z Paryżem

- W południe zabrzmią dzwony archikatedry warszawskiej, podobnie jak najważniejszych europejskich katedr. To znak solidarności i duchowej łączności z paryżanami po pożarze - zapowiedział na Twitterze, rzecznik archidiecezji warszawskiej, ks. Przemysław Śliwiński

Fot. Nheyob via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Wiara

Pierwsza święta Indianka - Katarzyna Tekakwitha

Katarzyna Tekakwitha, zwana także "Genowefą Nowej Francji", urodziła się na początku kwietnia 1656 r. w osadzie wiejskiej Osserneon (obecnie Auresville w stanie Nowy Jork), należącej do jednego z najbardziej wojowniczych plemion irokeskich. Tekakwitha jest imieniem, które Katarzyna otrzymała od swojego ludu, gdy się urodziła. W języków Mohawków oznacza ono: "ona porządkuje sprawy" albo "ta, która wszystko czyni w należytym ładzie". Ojciec Katarzyny był naczelnikiem osady, poganinem. Matka pochodziła z plemienia Algonkinów znad Zatoki św. Wawrzyńca i była chrześcijanką. Została porwana przez Irokezów i uratowana od losu branki przez ojca Tekakwithy, któremu później również urodziła syna. Swe praktyki religijne spełniała potajemnie, ale dzieciom opowiadała o Bogu.

screenshot Youtube - BP KEP

Kościół

Biskup upomina, pamiętajcie o Triduum!!!

„Aby zmartwychwstać, trzeba było umrzeć. Chrystus przez śmierć wszedł w grób naszej śmierci, aby potem zmartwychwstając mógł nas przywrócić do pełni życia” – powiedział bp Artur G. Miziński, sekretarz generalny Konferencji Episkopatu Polski, o duchowym przeżywaniu Triduum Paschalnego.

(fot. screen)

Biskup Paryża: Jestem biskupem bez katedry, ale...

Kiedy zobaczyłem, co się dzieję chciało mi się płakać. I rzeczywiście przed katedrą widziałem wielu ludzi we łzach i na modlitwie – wyznał dziś rano abp Michel Aupetit, arcybiskup Paryża. Przyznał on, że ubiegłej nocy wokół katedry zjednoczyło się całe francuskie społeczeństwo. Okazało się, że katedra Notre-Dame nadal jest duszą naszego narodu – powiedział w wywiadzie dla Radia BFM paryski arcybiskup. Krzysztof Bronk – Watykan

fot. Bernadette Soubirous sarcophagus, lic. CC BY-SA 3.0 via wikipedia

Wiara

Znak życia wiecznego. Od 150 lat ciało św. Bernadetty Soubirous jak żywe

Bernadetta Soubirous, której objawiała się Matka Boża w Lourdes w 1858 r., wstąpiła do nowicjatu sióstr w Nevers, w 1866 r, i pozostała tam aż do swojej śmierci. Zmarła 16 kwietnia 1879 roku. Od tego czasu mamy do czynienia ze spektakularnym, ciągle trwającym cudem, a mianowicie ciało św. Bernadetty, wbrew wszelkim prawom natury, w ogóle nie ulega procesowi rozkładu zarówno zewnętrznego jak i wewnętrznego, do dnia dzisiejszego zachowując zadziwiającą świeżość i piękno...