Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Kard. Sako: jeśli odejdziemy z Iraku, Kościół utraci swoje korzenie

Kościół

Kard. Sako: jeśli odejdziemy z Iraku, Kościół utraci swoje korzenie

Według chaldejskiego patriarchy Iraku kard. Luisa Raphaëla Sako wielkim wyzwaniem dla Kościoła lokalnego pozostaje zachowanie obecności chrześcijan w tym kraju. Bez nich straci on swoje korzenie. Ważne jest ofiarowanie nadziei, ale także pomoc w znalezieniu pracy, bezpieczeństwa i trwałego pokoju. Przyznał, że terroryzm, migracje oraz prześladowanie chrześcijan nadal pozostają poważnym problemem w tej części świata.

Fot. Pixabay, CC 0

Wiara

Podstawy czystej i szczerej modlitwy

Po pierwsze, musimy całkowicie pozbyć się trosk związanych z naszym ciałem. Nie po­winniśmy też kłopotać się żadnymi spra­wami czy interesami, co wię­cej, nawet myśli o nich nie powinniśmy dopuszczać do naszego serca. Poza tym, musimy zaniechać obmawiania, czczej gadaniny, wielomówności i głupich żartów, a przede wszyst­kim, całkowicie wykorzenić zamęt powodowany gniewem i smutkiem, oraz doszczętnie usunąć szkodliwe zarzewie pożądliwości cielesnej i chciwości.

Naśladujcie świętą Agnieszkę - wzór czystości

Kościół

Naśladujcie świętą Agnieszkę - wzór czystości

Agnieszka była w starożytności jedną z najbardziej popularnych świętych. Piszą o niej św. Ambroży, św. Hieronim, papież św. Damazy, papież św. Grzegorz I Wielki i wielu innych. Jako 12-letnia dziewczynka, pochodząca ze starego rodu, miała ponieść męczeńską śmierć na stadionie Domicjana około 305 roku. Na miejscu "świadectwa krwi" dzisiaj jest Piazza Navona - jedno z najpiękniejszych i najbardziej uczęszczanych miejsc Rzymu. Tuż obok, nad grobem męczennicy, wzniesiono bazylikę pod jej wezwaniem, w której 21 stycznia - zgodnie ze starym zwyczajem - poświęca się dwa białe baranki.

fot. screen youtube.com

Kościół

ks. Paweł Bortkiewicz: Lekarz ma prawo i obowiązek kierować się sumieniem

"Myślę, że warto uświadamiać społeczeństwu tę sprawę, że w dobie podnoszenia takich wartości jak wolność, tolerancja, pluralizm istnieje wartość naczelna, jaką jest sumienie podporządkowane prawdzie i lekarz ma prawo i obowiązek kierować się tym sumieniem" - mówił ks. prof. Paweł Bortkiewicz wspominając o celu Marszu dla Życia i Rodziny w Paryżu.

Joanna Kulig wyznaje: Brakuje mi Kościoła

Polska

Joanna Kulig wyznaje: Brakuje mi Kościoła

"Podoba mi się, że jeśli tutaj człowiek jest w czymś dobry, daje mu się szansę" - mówi Joanna Kulig, opowiadając o swojej karierze aktorskiej w USA. Aktorka przyznaje jednak, że tęskni za Polską i nie tylko.

fot. screen youtube.com

Kościół

Ks. Prof. Tadeusz Guz: Kościół jest atakowany, bo posiada skarb sakramentów

"Kościół posiada święty skarb sakramentów. A co to jest sakrament? Sakrament to realna obecność Boga w Trójcy Świętej Jedynego. (…) Dlatego i kapłan będzie atakowany, bo on jest przecież szafarzem sakramentów świętych. (…) Uderzenie dzisiaj w duchowieństwo (…) jest uderzeniem w pozycję sakramentów świętych, żeby broń Boże współczesny człowiek nie trwał w rzeczywistości Bożej" - mówił ks. prof. Tadeusz Guz, filozof, teolog i nauczyciel akademicki.

fot. screen youtube.com

Kościół

Prof. Mieczysław Ryba: Wojna z Kościołem źle się skończy dla Platformy Obywatelskiej

"Wypowiedzi Barbary Nowackiej są formą pewnego antyklerykalizmu, czy też próby odsunięcia religii z życia publicznego. […] Zdecydowana większość społeczeństwa nie chce wojny z Kościołem. Jak kończy się wojna religijna w Polsce, przekonali się komuniści, którzy stracili władzę w 1989 roku" - mówił prof. Mieczysław Ryba, komentując zapowiedzi przedstawicieli lewicy dotyczące walki z Kościołem w Polsce.

Wychowanie seksualne agresją względem dzieci

Ideologia gender

Wychowanie seksualne agresją względem dzieci

Kościół katolicki w Montrealu wzywa rodziców, aby sprzeciwili się deprawacji swoich dzieci na zajęciach tak zwanego wychowania seksualnego. Arcybiskup tego miasta zachęca rodziców, aby zabierali dzieci ze szkoły na czas tych zajęć i zadbali, by o tych tak delikatnych kwestiach uczono zgodnie z wolą rodziców i z poszanowaniem naturalnego poczucia wstydu.

fot. Pexels.com

Kościół

Papież na chrzcie: rodzice mają przekazywać wiarę!

To rodzice mają przekazywać swym dzieciom wiarę. Zanim poznają ją na katechezie, dzieci uczą się wierzyć we własnym domu – mówił Papież w homilii podczas Mszy Niedzieli Chrztu Pańskiego. Zgodnie z tradycją Franciszek odprawił ją w Kaplicy Sykstyńskiej i udzielił chrztu 27 dzieciom.

fot. screen TV Trwam

Kościół

Prof. Piotr Jaroszyński: Polski bez chrześcijaństwa nie będzie

"Atak na chrześcijaństwo w ramach ideologii rozdziału Kościoła i państwa jest czymś niezwykle groźnym. Tu nie chodzi o rozdział – te rzeczy przecież są uregulowane prawnie – tylko o to, by pod pretekstem rozdziału zniszczyć Kościół, czyli odebrać człowiekowi sens życia. Komunistom jest bliskie zniszczenie Polski w taki sposób, żeby zniszczyć chrześcijaństwo, ponieważ Polski bez chrześcijaństwa nie będzie" - mówił prof. Piotr Jasiński, komentując propozycje lewicowych polityków dotyczące rozdziału Kościoła od państwa.