Tag

Tag: kościół

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem kościół.

Kard. Nycz: Życie jest zawsze święte, bo jest darem od Boga

Kościół

Kard. Nycz: Życie jest zawsze święte, bo jest darem od Boga

"Przez ten marsz chcemy dać świadectwo tego, że dla nas życie jest zawsze święte, ponieważ jest darem Boga, a jednocześnie dlatego, że Chrystus oddał swoje życie na krzyżu, abyśmy mogli tak jak On zmartwychwstały wkroczyć razem z Nim do nowego życia, które będzie przedłużeniem życia ziemskiego" - mówił kard. Kazimierz Nycz podczas homilii mszy świętej w Archikatedrze Warszawskiej przd XIV Marszem Świętości Życia.

To najtrudniejsza pokuta, jaką kiedykolwiek otrzymałam

Wiara

To najtrudniejsza pokuta, jaką kiedykolwiek otrzymałam

Razem z czwórką moich starszych dzieci wybrałam się do kościoła – chciałam udać się do spowiedzi. Długa kolejka do konfesjonału liczyła co najmniej 100 osób, poczekać musiałam półtorej godziny. Choć początkowo moje pociechy były spokojne, po upływie pół godziny zaczęły zachowywać się nieznośnie. Próbowałam je uciszyć, jednak na niewiele się to zdało. Gdy przede mną było już zaledwie 10 osób, nie wytrzymałam, straciłam panowanie nad sobą.

Papież do młodych: nie Bóg dzieli, ale człowiek

Kościół

Papież do młodych: nie Bóg dzieli, ale człowiek

Stawiajcie niewygodne pytania, choć są takie, na które nie znajdziemy odpowiedzi. Zadając pytania wzrastamy i dojrzewamy. W ten sposób Papież zachęcał uczniów zespołu szkół św. Karola z Mediolanu, których przyjął na audiencji. Młodzi pytali Franciszka o Boga, który wydaje się czynić różnice między ludźmi: jedni są bogaci i szczęśliwi, inni biedni i odrzuceni.

Ks. Mirosław Matuszny: Między potępieniem a nawróceniem

Wiara

Ks. Mirosław Matuszny: Między potępieniem a nawróceniem

Spotkanie Zbawiciela z kobietą cudzołożną można bez cienia przesady nazwać sceną pełną miłosierdzia. Kiedy zaczynamy czytać i rozumieć, co tak naprawdę wydarzyło się w owej chwili, gdy przyprowadzono do Zbawiciela kobietę pochwyconą na gorącym uczynku i zapytano, co mają z nią uczynić, dociera do nas w pełni czym jest miłosierdzie Boże.

screenshot Youtube

Wiara

,,Życie ma być święte, albo będzie grzeszne''

Jesteśmy powołani przez Boga do życia w świętości. Zlekceważenie tego obowiązku, będzie wejściem na drogę grzechu, w przestrzeń działania szatana, będzie odwróceniem się od Boga. Co zrobić, aby zatroszczyć się świętość własnego życia? - odpowiadając na to pytanie, ks. Sławomir Kostrzewa przypomina program, który w latach 50-tych XX wieku ułożył dla Polaków prymas Tysiąclecia, kard. Stefan Wyszyński, zwany Ślubami Jasnogórskimi. Zapis nauki rekolekcyjnej wygłoszonej w parafii pw. św. Mikołaja w Żydowie, 25 marca 2019 r.

screenshot Youtube

Wiara

O. Włodzimierz Zatorski OSB: Żyjemy w świecie ogromnego kryzysu cywilizacyjnego

Dlaczego jest zło na świecie? Jakiego Kościoła potrzebuje współczesny człowiek? Materia czy duch. Co dziś zwycięża? Czy praca na prawdę uszlachetnia? Czy rodzina jest w kryzysie? Czy Pan Bóg kocha niewierzących? Na te i inne pytania odpowiedzą w audycji: "Remanent życia" o. Włodzimierz Zatorski, mnich z Opactwa Benedyktynów w Tyńcu oraz Andrzej Urbański.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święty Izydor. Znakomity pasterz i doktor Kościoła

Izydor urodził się około 560 r. w Nowej Kartaginie, w prowincji Murcji. Pochodził z rodziny, która dała Kościołowi dzieci wyniesione do chwały ołtarzy - św. Leonarda i św. Fulgencjusza, braci św. Izydora, oraz św. Florentynę - ich siostrę. Legenda głosi, że przy jego narodzinach rój pszczół osiadł mu na ustach i zostawił na nich słodki miód. Miała to być zapowiedź daru niezwykłej wymowy, jaką szczycił się Izydor. Po rychłej śmierci rodziców wychowaniem młodszego rodzeństwa zajął się najstarszy brat, św. Leonard, który był wówczas arcybiskupem w Sewilli. Przy boku brata Izydor miał okazję przypatrzeć się z bliska burzliwym wydarzeniom, jakie przeżywała wtedy Hiszpania. Po jego śmierci Izydor objął biskupstwo i podjął wysiłek odnowy Kościoła.

fot. Joanna Adamik, Archidiecezja Krakowska

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Jan Paweł II opiekuje się Ojczyzną

- Kończyło się coś bardzo ważnego. Mieliśmy poczucie, że tracimy ojca. - mówił metropolita krakowski Marek Jędraszewski na dziedzińcu domu arcybiskupów krakowskich” w 14. rocznicę śmierci Jana Pawła II. Arcybiskup zapewnił, że Jan Paweł II opiekuje się Kościołem powszechnym, Kościołem w Polsce i naszą Ojczyzną. Nie zapomina również o wszystkich prywatnych sprawach, które polecamy Bogu przez jego wstawiennictwo.

fot. Moyan Brenn, lic. CC BY-SA 2.0 via Flickr

Kościół

Dramatyczne słowa francuskiego arcybiskupa. ,,To czas próby''

Nasza sytuacja jest w tym momencie bardzo poważna – powiedział przed rozpoczynającym się dzisiaj posiedzeniem episkopatu Francji jego ustępujący przewodniczący abp George Pontier. Przyznał on, że biskupi czują na sobie ciężar problemów Kościoła, a także są świadomi bólu swych wiernych, ich zagubienia i dezorientacji.

Fot. Jarosław Roland Kruk / Wikipedia, licencja: CC-BY-SA-3.0 /  Beyond Forgetting via Flickr, CC 2.0

Kościół

Kard. Stanisław Dziwisz: Jan Paweł II nie tolerował pedofilii w Kościele

- Jan Paweł II zapisał się na zawsze w historię świata, Kościoła, naszej Ojczyzny i Krakowa. Często mówił, że zrodził go kościół krakowski i kultura polska. Był to jeden z powodów jego szczególnego związania z Polską. Wiele zrobił – wyprowadził nas z okresu komunistycznego do wolności. Jest patronem naszej wolności! W rozmowie z dziennikarzami w 14. Rocznicę śmierci św. Jana Pawła II Jego osobisty sekretarz kardynał Stanisław Dziwisz opowiada o ostatnich chwilach życia papieża, aktualności jego dziedzictwa i reakcji na zło, które zawsze potępiał.

Wytyczne do walki z kościołem w PRL. UDERZAJĄCE podobieństwo!

Kościół

Wytyczne do walki z kościołem w PRL. UDERZAJĄCE podobieństwo!

- W działaniach tych wykorzystujemy zarówno warunki istniejące obiektywnie jak i staramy się stwarzać określone sprzyjające sytuacje. Działania dezintegracyjne winny aktualnie koncentrować się m.in. na pogłębianiu różnic zdań co do miejsca i roli kościoła w świecie współczesnym oraz zasięgu i tempa przemian posoborowych - czytamy w wytycznych do walki z Kościołem z 1973 roku. Ale to nie wszystko! I niezwykle przypomina dzisiejszą sytuację.