Tag

Tag: komunia święta

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem komunia święta.

Watykan: Komunia dla prezydenta Argentyny z konkubiną

Watykan: Komunia dla prezydenta Argentyny z konkubiną

Do niezwykle skandalicznego wydarzenia doszło w czasie wizyty w Watykanie prezydenta Alberto Fernandeza. Żyjący w konkubinacie z aktorką argentyński prezydent przyjął 31 stycznia Komunię św. w towarzystwie swojej partnerki na Mszy św. w Bazylice św. Piotra. Mszę odprawiał biskup Marcello Sanchez Sorondo.

Screenshot Youtube - Dominikanie.pl

Wiara

O. Jacek Salij OP: Eucharystia - dar Bożej wszechmocy

Tak mi trudno uwierzyć, że Komunia Święta jest prawdziwym Ciałem Pana Jezusa! Wydaje mi się, że przyjmowałabym ją z taką samą miłością do Pana Jezusa, gdyby była tylko symbolicznym przypomnieniem tego wszystkiego, co On dla nas zrobił i czego od nas oczekuje. W gruncie rzeczy wiem, co mi Ojciec odpowie, ale mimo to zapytam: Czy ktoś taki jak ja musi przymuszać się do wiary, że Komunia to jest naprawdę Ciało Chrystusa? Może Pan Jezus nie przywiązuje takiej wagi do tego, w co człowiek wierzy? Może najbardziej zależy Mu na tym, żeby Go człowiek kochał?

Screenshot Youtube - Fr. Mark Goring

Wiara

Chcesz zapobiec III wojnie światowej? Przyjmuj Komunię świętą klęcząc

Jeśli chcemy zapobiec III wojnie światowej, powinniśmy przyjmować Komunię św. na kolanach i na język, a nie na rękę – twierdzi kanadyjski ksiądz Mark Goring. „Czy przyjmowanie Eucharystii na kolanach naprawi wszystkie problemy świata? Myślę, że tak” – przekonuje duchowny. „Nie wiem, czy jesteśmy na krawędzi III wojny światowej. Z pewnością nie chcę nikogo przestraszyć, ale wiem, że to, co robimy jako ludzie, jest złe w oczach Boga” – mówi ks. Goring w refleksji wideo zamieszczonej na YouTube. Powołując się na Biblię duchowny stwierdza, że „Bóg zsyła karę, gdy Jego lud błądzi”.

Screenshot Youtube - Dominikanie.pl

Kościół

O. Jacek Salij OP: Czy ksiądz może odmówić udzielenia Komunii świętej?

Czy ksiądz może odmówić udzielenia komunii świętej, kiedy chce do niej przystąpić poseł, senator albo nawet sam prezydent, o których wiadomo, że przyłożyli rękę do uchwalenia ustaw stanowiących zagrożenie dla ludzkiego życia i ładu moralnego? - pyta o. Jacek Salij OP w swoim tekście opublikowanym w 2015 roku na łamach tygodnika "Idziemy".

fot. youtube/pch

Kościół

Kard. Raymond Leo Burke: Odmowa Komunii lesbijce w związku to czyn właściwy

W wywiadzie, który dotyczył m.in. spadku wiary w realną obecność Chrystusa w Eucharystii, Kardynał Raymond Burke poparł ks. Roberta E. Morey’a z Karoliny Południowej, który w zgodzie z prawem kanonicznym nie udzielił Komunii św. Joe Bidenowi. W wywiadzie z Tomem McKenną amerykański hierarcha, chwaląc postępowanie księdza wobec polityka Partii Demokratycznej, nazywa jednocześnie jego działanie „wielkim uczynkiem miłości bliźniego”.

Zdj. Pixabay, domena publiczna, CC0

USA

Amerykański ksiądz odmawia Komunii lesbijce

Katolicki ksiądz Scott Nolan z parafii św. Stefana w East Grand Rapids w Stanie Michigan odmówił udzielania Komunii św. sędzinie Sarze Smolenski. Ksiądz Nolan przekazał jej tę informację w osobistej rozmowie telefonicznej. Powodem jest fakt, że Smolenski żyje w związku lesbijskim z drugą kobietą, z którą zawarła „małżeństwo” w roku 2016.

Włochy: Kolejny biskup dopuścił rozwodników do Komunii

Kościół

Włochy: Kolejny biskup dopuścił rozwodników do Komunii

Zainspirowany adhortacją Amoris laetitia, włoski biskup Renato Marangoni w swoim liście duszpasterskim z 22 XI przeprasza tych, którzy po rozstaniu z poprzednim małżonkiem zaczęli żyć w tzw. „związkach nieregularnych”. Biskup położonej na północy diecezji Belluno-Feltre pisze na samym początku swojego listu, zwracając się do osób w separacji i po rozwodach, które postanowiły wstąpić w nowe związki, zawierając lub nie „małżeństwo cywilne”:

Fot. via Pixabay, CC 0

Uwaga

Hostia to nie ,,opłatek''! Ważny komunikat Episkopatu

Komunia Święta, przyjmowana przez katolików na całym świecie, jest prawdziwie Ciałem Chrystusa. To nie symbol, ale realna obecność Chrystusa pod postacią chleba – podkreśla rzecznik Konferencji Episkopatu Polski ks. Paweł Rytel-Andrianik.

(fot. pixabay)

Kościół

Jezuici o profanacji w Bełchatowie. ,,Nie rozumiem jednego...''

Dwaj jezuici zabrali głos w sprawie wydarzeń podczas Mszy św. w Bełchatowie, kiedy 13-latek nie połknął konsekrowanej hostii, tylko włożył ją do kieszeni. Każdy z nich zwrócił uwagę na inny aspekt sprawy - wiarę w realną obecność Chrystusa w sakramencie oraz przystępowanie do komunii przez osobę, która dokonała profanacji.