Tag

Tag: Jezus Chrystus

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem Jezus Chrystus.

fot. YouTube

Kościół

Rekolekcje papieża: Jezus umarł naprawdę

Wczoraj rano Papież, przebywający na rekolekcjach ze swoimi współpracownikami, wysłuchał kolejnego rozważania na temat męki i śmierci Jezusa według Ewangelii św. Mateusza. Tym razem prowadzący je o. Giulio Michelini mówił o samej śmierci Zbawiciela. Podkreślił, że nie była ona pozorna, ale realna, rzeczywista. Dlatego też uczniowie, i nie tylko oni, mieli problemy z uwierzeniem w powrót Chrystusa do życia, bo On naprawdę umarł.

Jezus Chrystus - absolutne centrum naszego życia

Kościół

Jezus Chrystus - absolutne centrum naszego życia

Po Bożym Narodzeniu zaczyna się tzw. okres zwykły roku liturgicznego, ale w centrum chrześcijańskiej egzystencji pozostaje Chrystus. Na tej myśli Ojciec Święty skupił się w swojej homilii podczas porannej Mszy w kaplicy Domu św. Marty. Wskazał na Syna Bożego; to „Zbawiciel świata – nie ma innego, On jest jedyny”.

fot. YouTube

Kościół

Tylko Jezus Chrystus jest prawdziwym światłem

Dzisiejsza uroczystość Objawienia Pańskiego ukazuje Chrystusa, który jest światłem dla wszystkich narodów – zwrócił uwagę Papież w rozważaniu przed modlitwą „Anioł Pański”. Podkreślił, że to Jego symbolizuje gwiazda, której światło prowadziło Mędrców.

fot. Wikipedia

Kościół

Prodromy Paruzji, czyli znaki zapowiadające powtórne przyjście Chrystusa

Mimo, iż czas paruzji jest nam nieznany, Bóg daje ludziom pewne znaki, które mają pomóc chrześcijanom przygotować się na powtórne przyjście Jezusa. Ma to pomóc tym, którzy nie żyją w gotowości. Chodzi tu mianowicie o pewne wydarzenia, które muszą się dopełnić przed paruzją: -> nawrócenie Izraela-> powszechne głoszenie Ewangelii-> ogólne zaburzenia-> zamieszanie i nieład w Kościele-> pojawienie się antychrysta 1) Nawrócenie Izraela

fot. wikipedia

Kościół

Egzorcyzmy Emmy Schmidt

Historia egzorcyzmu Emmy Schmidt, nazywane też „egzorcyzmami z Iowa” została pierwotnie opublikowana w 1935, w książce pod tytułem „Begon Satan!” autorstwa Celestine Kapsner OSB, Nihil obstat: ks Aleksy Hoffmann, OSB Imprimatur: Joseph F. Busch biskup St Cloud, Minnesota 23 lipca 1935. Na podstawie tejże publikacji pisany jest ten artykuł. Tekst on-line TUTAJ.