Hiszpania: Z maczetą w dłoni zaatakował dwie osoby. Marokańczyk w rękach policji
Do przerażającego ataku doszło w Mataro w Katalonii (Hiszpania). Napastnik zaatakował z okrzykiem „Allahu Akbar” na ustach.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem islam.
Do przerażającego ataku doszło w Mataro w Katalonii (Hiszpania). Napastnik zaatakował z okrzykiem „Allahu Akbar” na ustach.
Jak donosi w sobotę IAR, w stolicy stolicy Francji tamtejsze służby ogłosiły serię alarmów bombowych. Ewakuację zarządzono w Luwrze, pałacu Wersalskim i na Dworcu Lyońskim.
Daniel i Towarzysze zginęli w Maroku w 1227 roku, oddając życie za Chrystusa. Było ich siedmiu: Daniel di Calabria, Anioł, Samuel, Leon, Mikołaj, Hugolin i Donin. Przewodził im Daniel - prowincjał franciszkanów w Kalabrii. Donin jako jedyny z całej siódemki nie był kapłanem, lecz bratem zakonnym. Wszyscy pochodzili z Włoch.
„Byłbym cię zabił, ale jakby ktoś ręce i nogi trzymał…”. Poruszające świadectwo Marii, polskiej katoliczki, która związała się z muzułmaninem.
Trwa tragiczna sytuacja ludności Górskiego Karabachu. Papież zapewnia, iż śledzi dramat uchodzących stamtąd mieszkańców. „Ponawiam mój apel o dialog między Azerbejdżanem a Armenią, mając nadzieję, że rozmowy między stronami, przy wsparciu społeczności międzynarodowej, będą sprzyjać trwałemu porozumieniu, które położy kres kryzysowi humanitarnemu” – mówił w niedzielę. Zobowiązał się też do modlitwy za ofiary wybuchu składu paliw w pobliżu miasta Stepanakert, stolicy regionu.
Jak informuje w poniedziałek PAP, powołując się na niemiecki portal Tagesschau, po ukończeniu Islamkolleg Deutschland pierwszych 26 imamów otrzymało dyplomy tego kolegium. - Po raz pierwszy imamowie kończą kształcenie w Niemczech w języku niemieckim, co nigdy wcześniej się nie zdarzyło - powiedział były prezydent Niemiec Christian Wulff.
„Jesteśmy zawsze zobowiązani wraz z całym królestwem walczyć do ostatniej kropli naszej krwi, jako że i moje królestwo, i ja jesteśmy oboje tarczą świata chrześcijańskiego” – napisał król Jan III Sobieski do papieża Innocentego XI w liście z 23 sierpnia 1683 roku. Polski monarcha wyruszył dzień wcześniej po trudach, jakie wymagało zebrani potrzebnych wojsk, aby ratować cesarza Leopolda Habsburga i Wiedeń, stolicę cesarstwa, od dwóch miesięcy obleganą przez potężną armię turecką. Polska stała się tarczą dla świata chrześcijańskiego.
Strach, jaki wywoływało u muzułmanów czytanie Biblii, wydawał mi się dziwny. Dlatego postanowiłem zająć się Biblią poważnie i szczerze, i poprosiłem Boga wszechmogącego, aby mi w tym pomógł. Czytałem jąz zaufaniem, jak dziecko, i w trakcie lektury Biblia zaczęła oddziaływać na moją duszę. Z pomocą Ducha Świętego wszystkie moje dowody przeciwko wierze chrześcijańskiej znikły.
Algieria zakazała wyświetlania w kinach filmu "Barbie", który okazał się być światowym hitem. Oficjalna przyczyna to promocja "homoseksualizmu i innych dewiacji".
Islam i przemoc, religia i rozum... Benedykt XVI w swoim słynnym wykładzie wygłoszonym w 2006 roku w Ratyzbonie jasno pokazał wszystkie manowce, na które wiedzie literalne odczytywanie wiary mahometańskiej.
Lider Nowej Lewicy Włodzimierz Czarzasty wyraźnie nie miał dziś dobrego poranka i postanowił wylać swoją frustrację na dziennikarza. Miał pretensje, że ten mówiąc o zatrzymaniu przez ABW 18-latka podejrzanego o przygotowywanie zamachu odnotował, iż młody mężczyzna wcześniej przeszedł na islam.
Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymała na Dolnym Śląsku 18-letniego Polaka, który przygotowywał się do wykonania pasa szahida i przeprowadzenia zamachu bombowego. Jak podkreślił zastępca ministra koordynatora służb specjalnych Stanisław Żaryn – to dowodzi, że Polska nie jest wolna od zagrożenia terroryzmem islamskim.
Za rzekome bluźnierstwo przeciwko Mahometowi w nigeryjskim mieście Sokoto grupa studentów ukamienowała, a następnie spaliła chrześcijankę. Sąd uniewinnił sprawców tego mordu z powodu "braku dowodów". "Moja Debora nie zrobiła nic złego, ale oni ją zabili. Zostawiam wszystko w rękach Boga" – powiedział ojciec ofiary redakcji miesięcznika Tempi.
Musimy ponownie przeczytać L’Idéologie française1 (Francuską ideologię). Nie dla stylu, egzaltowanego i pompatycznego. Nie dla „prawdy” historycznej, zniekształconej pod każdym względem, stosownie do potrzeb tezy. Do prawdy historycznej Bernard-Henri Lévy przywiązuje taką wagę jak do zeszłorocznego śniegu; „prowadzi wojnę”, powiada często, powtarzając słynne wyrażenie Woltera, toczącego boje z „nikczemnym” Kościołem. A na wojnie, jak to na wojnie! Często wyjaśnia się, nie bez powodu, że BHL uosabiał francuskiego intelektualistę w jego końcowej fazie, chwalebną przeszłość zatopioną w śmieszności oszustwa, utalentowanego potomka nie sporu idei, ale społeczeństwa spektaklu2. Musimy iść dalej. Zastosować do niego wyrażenie, które lubi szczególnie: „Czego określeniem jest miano BHL?”.
Jak podaje we wtorek KAI, powołując się na agencję Asianews, w Pakistanie doszło do mordu 40-letniej katolickiej wdowy, po tym, jak miała ona odmówić przejścia na islam.