Tag

Tag: islam

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem islam.

Fot. Screenshot - YouTube (Wirtualna Polska News)

Uwaga

Górski Karabach: trwa ucieczka Ormian

Trwa tragiczna sytuacja ludności Górskiego Karabachu. Papież zapewnia, iż śledzi dramat uchodzących stamtąd mieszkańców. „Ponawiam mój apel o dialog między Azerbejdżanem a Armenią, mając nadzieję, że rozmowy między stronami, przy wsparciu społeczności międzynarodowej, będą sprzyjać trwałemu porozumieniu, które położy kres kryzysowi humanitarnemu” – mówił w niedzielę. Zobowiązał się też do modlitwy za ofiary wybuchu składu paliw w pobliżu miasta Stepanakert, stolicy regionu.

Fot. via Pixabay.com

Niemcy

Pierwsi imamowie z niemieckimi dyplomami po Islamkolleg Deutschland

Jak informuje w poniedziałek PAP, powołując się na niemiecki portal Tagesschau, po ukończeniu Islamkolleg Deutschland pierwszych 26 imamów otrzymało dyplomy tego kolegium. - Po raz pierwszy imamowie kończą kształcenie w Niemczech w języku niemieckim, co nigdy wcześniej się nie zdarzyło - powiedział były prezydent Niemiec Christian Wulff.

Fot. Malarz: Jan Matejko/Wikipedia.org, domena publiczna

Brawo Polska!

Polska tarczą chrześcijańskiego świata - 340. rocznica Odsieczy Wiedeńskiej

„Jesteśmy zawsze zobowiązani wraz z całym królestwem walczyć do ostatniej kropli naszej krwi, jako że i moje królestwo, i ja jesteśmy oboje tarczą świata chrześcijańskiego” – napisał król Jan III Sobieski do papieża Innocentego XI w liście z 23 sierpnia 1683 roku. Polski monarcha wyruszył dzień wcześniej po trudach, jakie wymagało zebrani potrzebnych wojsk, aby ratować cesarza Leopolda Habsburga i Wiedeń, stolicę cesarstwa, od dwóch miesięcy obleganą przez potężną armię turecką. Polska stała się tarczą dla świata chrześcijańskiego.

fot. crystallinac, cc by-sa 2,0 via wikipedia, zdj. edyt.

Świadectwo

Potężne świadectwo. „Chrystus pokonał we mnie Allaha”

Strach, jaki wywoływało u muzułmanów czytanie Bi­blii, wydawał mi się dziwny. Dlatego postanowiłem zająć się Biblią poważnie i szczerze, i poprosiłem Boga wszechmogącego, aby mi w tym pomógł. Czytałem jąz zaufaniem, jak dziecko, i w trakcie lektury Biblia za­częła oddziaływać na moją duszę. Z pomocą Ducha Świętego wszystkie moje dowody przeciwko wierze chrześcijańskiej znikły.

Fot. screenshot - YouTube (Janusz Jaskółka)

Uwaga

Żaryn: Polska jest zagrożona terroryzmem islamskim

Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego zatrzymała na Dolnym Śląsku 18-letniego Polaka, który przygotowywał się do wykonania pasa szahida i przeprowadzenia zamachu bombowego. Jak podkreślił zastępca ministra koordynatora służb specjalnych Stanisław Żaryn – to dowodzi, że Polska nie jest wolna od zagrożenia terroryzmem islamskim.

Fot. via Wydawnictwo Biały Kruk, Screenshot - YouTube, Twitter

Éric Zemmour: Ideologia dominująca dla nietęgich głów

Musimy ponownie przeczytać L’Idéologie française1 (Francuską ideologię). Nie dla stylu, egzaltowanego i pompatycznego. Nie dla „prawdy” historycznej, zniekształconej pod każdym względem, stosownie do potrzeb tezy. Do prawdy historycznej Bernard-Henri Lévy przywiązuje taką wagę jak do zeszłorocznego śniegu; „prowadzi wojnę”, powiada często, powtarzając słynne wyrażenie Woltera, toczącego boje z „nikczemnym” Kościołem. A na wojnie, jak to na wojnie! Często wyjaśnia się, nie bez powodu, że BHL uosabiał francuskiego intelektualistę w jego końcowej fazie, chwalebną przeszłość zatopioną w śmieszności oszustwa, utalentowanego potomka nie sporu idei, ale społeczeństwa spektaklu2. Musimy iść dalej. Zastosować do niego wyrażenie, które lubi szczególnie: „Czego określeniem jest miano BHL?”.