Francja. Ostre starcie ws. islamu podczas debaty Macron-Le Pen
Do mocnej wymiany zdań w sprawie noszenia przez muzułmanki hidżabu doszło podczas debaty kandydatów na urząd prezydenta Francji – Emmanuela Macrona oraz Marine Le Pen.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem islam.
Do mocnej wymiany zdań w sprawie noszenia przez muzułmanki hidżabu doszło podczas debaty kandydatów na urząd prezydenta Francji – Emmanuela Macrona oraz Marine Le Pen.
Strach, jaki wywoływało u muzułmanów czytanie Biblii, wydawał mi się dziwny. Dlatego postanowiłemzająć się Biblią poważnie i szczerze, i poprosiłem Bogawszechmogącego, aby mi w tym pomógł. Czytałem jąz zaufaniem, jak dziecko, i w trakcie lektury Biblia zaczęła oddziaływać na moją duszę. Z pomocą DuchaŚwiętego wszystkie moje dowody przeciwko wierzechrześcijańskiej znikły.
Poprawność polityczna dla celu pacyfikacji fundamentalizmów religijnych posługuje się wygodnym, pojęciem „trzech religii monoteistycznych”. Prowadzi to najczęściej do pokusy fałszywego ekumenizmu. Pionierem pojęcia o trzech religiach monoteistycznych, mających jakoby wspólny korzeń wiary w jedynego Boga, był francuski naukowiec Louis Massignon, XX w. znawca islamu. Studiując kulturę muzułmańską powziął on sobie za cel budowanie mostów między religiami. To właśnie on użył pierwszy owego terminu, który w latach 60. ubiegłego wieku zyskał wielu zwolenników wśród socjologów religii i w publicystyce - pisze Tomasz Teluk.
Uroczystość z udziałem muzułmanów w paryskim kościele pw. św. Sulpicjusza, która wywołała oburzenie wiernych katolików i została potępiona przez znawcę islamu ks. Guya Pagès’a, a o której informowała niedawno „Fronda”, okazuje się mieć ciąg dalszy. Na jaw wychodzą kolejne szokujące szczegóły. W wydarzeniu uczestniczyli muzułmanie z meczetu, który ma związki z „radykalną sektą islamską zakazaną w Arabii Saudyjskiej i będącą przedmiotem śledztwa europejskich agencji wywiadowczych z powodu powiązań z terroryzmem” – pisze Jules Gomes na łamach „Church Militant”.
Do wstrząsającego mordu doszło w Syrii. Pewne małżeństwo dokonało tzw. „honorowego zabójstwa” na własnej córce, która miała być wcześniej porwana i zgwałcona. Zwłoki 5-letniej dziewczynki znaleziono na śmietniku.
"We Francji narasta zagrożenie radykalnym islamizmem. W tym tygodniu udaremniono kolejny zamach na katolicki kościół. Do zdarzenia doszło w Blois nad Loarą. Katolicy coraz bardziej obawiają się o swe bezpieczeństwo" – czytamy na portalu Vatican News.
„»O Boże, zabijałem ludzi, których Ty stworzyłeś!« – szlochałem. – »Chyba nie powinienem żyć ani chwili dłużej! Otwórz czeluść ziemi, niech mnie pochłonie! Za to, co zrobiłem, zasługuję na śmierć«”.
„To forma krzewienia relatywizmu i indyferentyzmu religijnego. To nic innego, jak mówienie ludziom, w tym przypadku katolikom, że tak naprawdę nieważne jest, w jakiego Boga się wierzy. Nieważne jaka jest nasza wiara. To, czy Bóg jest Trójcą, czy nie jest Trójcą, czy Chrystus jest Synem Bożym, czy nie, to wszystko jest obojętne. Tak naprawdę ważne, żeby wierzyć w jakiegoś bliżej nieokreślonego Boga, czynić bliżej nieokreślone dobro, a wszyscy jakoś zostaną zbawieni” – mówi o zbliżającym się Dniu Islamu red. Paweł Lisicki.
Wspólne czytanie Biblii i Koranu to część obchodzonego po raz XXII Dnia Islamu w polskim Kościele.
- Facebook drastycznie ukrócił antyprzemocową kampanię brytyjskiego oddziału papieskiego stowarzyszenia Pomoc Kościołowi w Potrzebie (PKWP). Gigant mediów społecznościowych o 90 proc. zablokował publikowanie jego ogłoszeń i całkowicie odciął możliwość korzystania z Instagrama i komunikatora WhatsApp – czytamy na portalu Vatican News.
Powszechnie znane wizje jednej z największych mistyczek w historii Kościoła katolickiego odsłoniły wiele tajemnic historii, ale też pokazują one przestrogi oraz możliwe wizje przyszłości. Jedno z takich objawień dotyczy domu, w którym mieszkała Matka Boże wraz z umiłowanym uczniem Jezusa – św. Janem Ewangelistą.
W krytyce islamu istnieje tendencja do unikania pytania głównego, na korzyść pytań drugorzędnych. Główne pytanie brzmi: Czy Mahomet rzeczywiście miał objawienie pochodzące od Boga? Natomiast pytaniami drugorzędnymi są: Czy islam jest religią pokoju? Czy islam jest zgodny z nowoczesnymi wartościami? Czy prawo szarijatu traktuje kobiety sprawiedliwie? itd. Te pytania mogą być pomocne w uświadamianiu podobnie jak my myślącym prawdziwej natury islamu, ale nie zdziałają wiele wobec wierzącego muzułmanina. Bojowo nastawiona religia? Niezgodna ze współczesnymi wartościami? Cóż z tego, jeśli tego właśnie chce Bóg, kim my jesteśmy, aby kwestionować Jego wybory?
O naszych braci w Chrystusie – chrześcijan różnych obrządków prześladowanych tylko dlatego, że wierzą w tego samego Boga, co my – warto i trzeba się upominać. Upominać na co dzień, a nie tylko wtedy, kiedy czytamy o kolejnych rzeziach chrześcijan, atakach terrorystycznych na nich, porwaniach, torturowaniu, zmuszaniu do przejścia na islam.
„Atmosfera społeczna we Francji jest bardzo napięta. Mają na to wpływ czynniki polityczne, ekonomiczne, ale też podziały społeczne. Dlatego zwierzchnicy religijni, a także wszyscy wierzący muszą zachować wielką czujność, przyczyniając się do wzajemnego poszanowania i odprężenia – uważa bp Matthieu Rougé ordynariusz Nanterre. 8 grudnia w jednej z parafii tego miasta islamiści zaatakowali maryjną procesję” – czytamy na portalu Vaticannews.va