Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone
PIERWSZE CZYTANIE Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
PIERWSZE CZYTANIE Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone
W Kościele Katolickim wspominamy dzisiaj świętego Grzegorza Wielkiego, papieża, jednego z doktorów Kościoła. 3 września to rocznica jego wyboru na papieża. Święty Grzegorzu, módl się za nami!
Ks. Piotr Pawlukiewicz - Kłótnia z Bogiem jest dowodem bliskości
,,Choćby straszne rzeczy na świecie się działy, my się nie boimy, bo mamy Boga!''
PIERWSZE CZYTANIE Modlitwa Pawła o postęp duchowy Kolosan
Myśląc o II wojnie światowej i Oświęcimiu często zastanawiamy się, gdzie wtedy był Bóg i dlaczego na to pozwolił. Niektórzy uważają, że te wydarzenia wystarczą, aby udowodnić, że Boga nie ma... Czy na pewno? Ksiądz Piotr Pawlukiewicz omówił ten temat w jednym z kazań w kościele pw. Świętej Anny.
W Stoczku Klasztornym (znanym też pod nazwą Stoczek Warmiński) w archidiecezji warmińskiej w 1640 r. zbudowano kościół pw. Nawiedzenia Najświętszej Maryi Panny. Obecnie znajduje się tu także dom zakonny marianów, założony w 1958 r. w starym klasztorze pobernardyńskim.
Mistycy to ludzie szczególni: Boga najbliżsi, Bogiem żyjący i dopuszczani do Jego tajemnic. Bóg jest ich pasją, życiem i śmiercią. Stają na granicy przepaści pomiędzy widzialnym i niewidzialnym, by kosztować i rozkoszować się szczęściem zastrzeżonym. Dzięki nim burzony jest "zwyczajny" porządek rzeczy. Budzi się niepokój, który kwestionuje to, co dotychczasowe. Nasza wiara wydobywa się z uśpienia, zostaje rozbudzona i umocniona. Warto sięgać po pisma mistyków, bo ich słowa płomienne i szalone z miłości potrafią rozniecić Boski ogień.
- Jezus zaś tak wołał: Ten, kto we Mnie wierzy, wierzy nie we Mnie, lecz w Tego, który Mnie posłał. A kto Mnie widzi, widzi Tego, który Mnie posłał. Ja przyszedłem na świat jako światło, aby każdy, kto we Mnie wierzy, nie pozostawał w ciemności. A jeżeli ktoś posłyszy słowa moje, ale ich nie zachowa, to Ja go nie sądzę. Nie przyszedłem bowiem po to, aby świat sądzić, ale aby świat zbawić. Kto gardzi Mną i nie przyjmuje słów moich, ten ma swego sędziego: słowo, które powiedziałem, ono to będzie go sądzić w dniu ostatecznym. Nie mówiłem bowiem sam od siebie, ale Ten, który Mnie posłał, Ojciec, On Mi nakazał, co mam powiedzieć i oznajmić. A wiem, że przykazanie Jego jest życiem wiecznym. To, co mówię, mówię tak, jak Mi Ojciec powiedział (J 12, 44-50).
PIERWSZE CZYTANIE Chrystus umarł za nas, abyśmy razem z Nim żyli
Jak pisze św. Jan Ewangelista, Józef z Arymatei "był uczniem [Jezusa], lecz ukrytym z obawy przed Żydami" (por. J 19, 38). Żaden z Ewangelistów nie wspomina o jakichkolwiek kontaktach Józefa z Jezusem czy Jego uczniami. Arymatea była niewielkim miasteczkiem, leżącym ok. 50 km na północ od Jerozolimy.
Ks. Sławomir Kostrzewa: Maryja - najwspanialszy dar Boga dla Polski
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Chrześcijanin może żyć jak lord
Święta Teresa od Jezusa, odnowicielka Karmelu, w Księdze Życia wspomina wydarzenie, które miało miejsce w klasztorze w Avili w 1560 r. Na prośbę jej duchowych synów i córek papież Benedykt XIII w 1726 roku zgodził się na ustanowienie specjalnego święta przebicia serca świętej Matki Teresy, które zakony karmelitańskie obchodzą 30 sierpnia.
PIERWSZE CZYTANIE Zmartwychwstanie umarłych