To jest największe i pierwsze przykazanie...
PIERWSZE CZYTANIE Rut Moabitka zostaje wierna Bogu Noemi
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem bóg.
PIERWSZE CZYTANIE Rut Moabitka zostaje wierna Bogu Noemi
Bernard urodził się w rycerskim rodzie burgundzkim, na zamku Fontaines pod Dijon (Francja) w 1090 r. Jego ojciec, Tescelin, należał do miejscowej arystokracji jako wasal księcia Burgundii. Jego matka (Aletta) była córką hrabiego Bernarda z Montbard. Jako chłopiec Bernard uczęszczał do szkoły prowadzonej przez kanoników diecezjalnych w St. Vorles, gdzie ojciec Bernarda miał swoją posiadłość. Ojciec marzył dla syna o karierze na dworze księcia Burgundii. W Boże Narodenie Bernardowi miało się pojawić Dziecię Boże i zachęcać chłopca, aby poświęcił się służbie Bożej. Kiedy Bernard miał 17 lat (1107), umarła mu matka. Zwrócił się wówczas do Maryi, by mu zastąpiła matkę ziemską. Będzie to jeden z rysów charakterystycznych jego ducha: tkliwe nabożeństwo do Bożej Matki.
Dlaczego Eucharystia jest tak ważna? Ks. Piotr Pawlukiewicz
Mój najstarszy Syn popadł w alkoholizm do tego stopnia, że wolałam już żeby umarł aniżeli tak bardzo męczył siebie i mnie. Odmawialam Nowennę Pompejańską kilkakrotnie, byłam też u Matki Bożej w Pompejach.
PIERWSZE CZYTANIE Przypowieść o drzewach wybierających króla
Flawia Julia Helena Augusta urodziła się ok. 255 r. w Depanum w Bitynii (późniejsze Helenopolis). Była córką karczmarza. Została żoną (lub konkubiną - na co zezwalało ówczesne prawo rzymskie) Konstancjusza Chlorusa, zarządcy prowincji. 27 lutego pomiędzy rokiem 271 a 284 Helena urodziła mu syna Konstantyna.
Ks. Sławomir Kostrzewa: Uważaj, by nie stracić szansy na niebo!
PIERWSZE CZYTANIE Powołanie Gedeona
Jacek urodził się w Kamieniu Śląskim, w ziemi opolskiej, na krótko przed 1200 rokiem. Był synem szlacheckiego, możnego rodu Odrowążów, krewnym biskupa krakowskiego Iwona Odrowąża i jego następcy, Jana Prandoty, również Odrowąża. Pierwsze nauki pobierał zapewne w Krakowie w szkole katedralnej. Być może jego nauczycielem był bł. Wincenty Kadłubek, który w kapitule krakowskiej mógł wówczas sprawować godność kanonika scholastyka (1183-1206). Jacek zamieszkał wtedy u stryja Iwona. Po ukończeniu szkoły katedralnej otrzymał święcenia kapłańskie z rąk biskupa Pełki lub bł. Wincentego. W 1219 r. był już kanonikiem krakowskim - został mianowany nim przez Iwona. Jest rzeczą prawdopodobną, że Iwo wysłał przedtem Jacka na studia teologiczne i prawa kanonicznego do Paryża i Bolonii. Sam wykształcony w Paryżu i w Vicenza, chciał, by i jego bratanek zdobył wiedzę i nabrał europejskiej ogłady. Jednak o tym źródła milczą.
Ks. J. Molewski: Choćby straszne rzeczy na świecie się działy, my się nie boimy, bo mamy Boga!
PIERWSZE CZYTANIE Śmierć Mojżesza
Ks. Piotr Pawlukiewicz: Nie ma chrześcijaństwa bez krzyża!
PIERWSZE CZYTANIE Bóg przyjął sprawiedliwych jak całopalną ofiarę