To jedna z najbardziej popularnych zup we Francji, której bazą jest głównie cebula, długo smażona na bardzo małym ogniu, podlana białym winem, przygotowywana na bulionie wołowym, a na koniec zapiekana z serowymi tostami.

Składniki:

* bulion wołowy- 1,2 litra (ew. drobiowy, warzywny)

* cebula- 600 g

* białe wino- 160 ml
* masło klarowane- 30 g
* sól, pieprz do smaku
* natka pietruszki- do posypania

* chleb/bagietka- dodatkowo

* tarty, żółty ser- dodatkowo

Przygotowanie:

Cebulę obrać i pokroić w piórka.

W dużym rondlu stopić masło, wrzucić cebulę i dusić ją na bardzo małym ogniu- co jakiś czas mieszając- aż będzie miękka i rumiana (około 45 minut). Po tym czasie wlać białe wino i smażyć, aż odparuje. Wlać bulion i całość gotować przez około 10 minut. Doprawić solą oraz pieprzem.

Wariant 1- tradycyjny:

Pokrojony chleb/bagietkę zapiec chwilę w piekarniku.
Porcję zupy przelać do żaroodpornych miseczek, ułożyć podpieczony chleb, nań wyłożyć porcję startego sera i wstawić do nagrzanego na 180 stopni (termoobieg) piekarnika.
Piec do momentu, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.

Wariant 2:

Pokrojony chleb/bagietkę wyłożyć porcją starego sera i zapiec w piekarniku- 180 stopni (termoobieg)- aż ser się roztopi i lekko zarumieni. (za: krainamiodemplynaca.blogspot.com)