Grochówka - zupa klasyczna, piękna i zawsze dobra. A w poniższej wersji... chyba najlepsza. Spróbujcie!

 

SKŁADNIKI:

kapusta kiszona - 200 g
kostka rosołowa - 1 sztuka
plastry podsmażonego boczku - 2 plastry
wędzony boczek - 100 g
majeranek - 1 łyżeczka
groch - 200 g
bulion warzywny - 1,5 l
cebula - 1 szt.
ząbki czosnku - 2 szt.
ziemniaki

ewentualnie do tego:

odrobina zielonego groszku

śmietana

liście bazylii

 

CO ZROBIĆ?

Groch zalewamy zimną wodą i odstawiamy na kilka godzin.

Przepłukujemy kapustę. Kroimy ją w drobne kawałki.

Razem z grochem wkładamy do garnka kapustę. Zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut.

Kroimy w drobną kostkę: boczek, cebulę i czosnek. Smażyny razem na patelni. Doprawiamy majerankiem, zalewamy szklanką bulionu. Dusimy przez chwilkę. Potem przekładamy do garnka z kapustą i grochem.

Ziemniaki kroimi w grubą kostkę. Dodajemy do garnka. Dorzucamy kostkę rosołową, gotujemy kilka minut, aż zmiękną ziemniaki.

Dodajemy trochę zielonego groszku, przyprószamy śmietaną, kładziemy liście bazylii.