Moskole. Proste, przepyszne danie kuchni podhalańskiej, które niejeden z nas może kojarzyć z dzieciństwa. Oto, jak je wykonać.

Na sporą porcję moskoli potrzebujemy:

  • Kilogram ziemniaków
  • półtorej szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól

Zanim przygotujemy ciasto, ziemniaki należy ugotować w osolonej wodzie aż zmiękną. Po odcedzeniu, musimy je podusić lub przecisnąć przez praskę i pozostawić do stygnięcia.

Po pewnym czasie dodajemy jajko, wsypujemy mąkę i zagniatamy ciasto pilnując, aby nie powstały grudki.

Z tak przygotowanego ciasta odrywamy kawałki, formujemy w placki grubości około 1 centymetra i smażymy na suchej, rozgrzanej patelni. Krążki można także wycinać szklanką.

Pamiętajmy, że ogień do smażenia nie może być zbyt duży. Placki należy oczywiście smażyć z obu stron do zrumienienia.

Podawać je można z masłem czosnkowym, ale także z ulubionym sosem lub pieczarkami.

Smacznego!