Czosnek to silne lekarstwo. Od pięciu tysięcy lat wykorzystywano go w przypadku zachorowania. Robili to zarówno arabscy lekarze, jak i starożytni Grecy, Rzymianie i Egipcjanie. Wszystkie te wielkie cywilizacje znały korzyści płynące z jedzenia czosnku. Dlatego ta roślina znalazła się w ich codziennej diecie. Egipcjanie znali aż 22 różnych lekarstw na bazie czosnku! Zapoznaj się z ogromnymi zaletami, jakie płyną ze stosowania tego naturalnego leku. Nie przejmuj się charakterystycznym zapachem tej rośliny. Moc czosnku jest tak duża, że nie warto przejmować się tą drobną wadą.

Czosnek wzmacnia nasz układ odpornościowy. Dzięki temu skutecznie chroni nasz organizm przed różnymi chorobami. To doskonałe lekarstwo sprawdza się zarówno jako środek profilaktyczny oraz pierwsza pomoc w przypadku złapania choroby.

Jak najlepiej wykorzystać czosnek? Jeżeli chcemy w pełni skorzystać ze zdrowotnych właściwości tej rośliny, należy przyjmować ją na pusty żołądek. Wiele przeprowadzonych badań naukowych potwierdziło, że przy spożywaniu na czczo właściwości tego naturalnego antybiotyku wyraźnie wzrastają.

Naturalny antybiotyk: czosnek zawiera ponad czterysta różnych składników spożywczych. Jest zatem doskonałym lekiem do walki z grypą, przeziębieniem a nawet z grzybicą. Czosnek zawiera między innymi fitoncyd nazywany allicyną. Ma ona silne działanie antybakteryjne i pomaga w skutecznym leczeniu infekcji. W czosnku jest także mnóstwo witamin: B, C, D oraz innych wartościowych składników: kwasów fosforowych i siarkowych, potasu, wapnia, sodu oraz magnezu.

JEŻELI wszakże nie trawisz surowego czosnku, spróbuj zupy czosnkowej:

Przepis:
5 główek czosnku
2 łyżki masła klarowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże czerwone cebule, pokrojone w kostkę
1 łyżka świeżego tymianku, drobno posiekanego
6 szklanek bulionu z kurczaka
garstka świeżych/suszonych ziół (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
1 szklanka kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE:

Najpierw podgrzej piekarnik do 180 stopnii. Obierz czosnek, polej sreberko oliwą a następnie zawiń je w główki czosnku. Piecz około półtora godziny, kiedy gotowe wyjmij z piekarnika i zostaw czosnek na parę minut. W międzyczasie wrzuć do garnka troche masła i dwie łyżki oliwy i podgrzej do średniej temperatury. Dodaj cebulę i trzymaj na ogniu około 10 minut. Gdy czosnek ochłonie ugnieć go przy pomocy widelca, a następnie wrzuć do garnka, następnie dodaj bulion i zioła. Następnie blenduj zupę do uzyskania jednolitej konsystencji. Gdy już ją uzyskasz postaw znów na ogniu i dodawaj kwaśnej śmietany mieśzając w garnku. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Jak wiadomo czosnek poddany długotrwałej obróbce termicznej traci do 80% substancji aktywnych, głównie  allicyliny, dlatego warto na sam koniec wcisnąć 2 ząbki świeżego czosnku aby spotęgować ilość allicyliny.
Jest to doskonały przepis, który poprawia zdrowie i ochroni przed zachorowaniami, może i przygotowanie zajmuje czas ale warto mieć w w zamrażarce zawsze porcję zupy, gdy tylko poczujesz że łapie cię przeziębienie będziesz dysponować najlepszym na nie lekarstwem.