Prezentujemy przepis na klasyczne, doskonałe spaghetti. Przyrządza się je bardzo szybko, jest pożywne i zdrowe. Polecamy użyć makaronu pełnoziarnistego.
Do przygotowania klasycznego sosu do spaghetti - potrzebujemy:
- 2 średnie cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- passata pomidorowa (w butelce),
- pół kg. mięsa mielonego (jakie lubicie najbardziej),
- przyprawy: świeża bazylia, suszone oregano, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa do mięsa mielonego.
Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli, następnie dodajemy pokrojony i czosnku. Do cebuli i czosnku dodajemy mięso i smażymy, dodajemy przyprawy (oprócz świeżej bazylii). Gdy już mięso będzie dobrze podsmażone, dodajemy przecier pomidorowy i dusimy jeszcze jakieś 5-10 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy bazylię.
Sos gotowy - wystarczy dodać do makaronu. Smacznego! :)