Ból brzucha to jedna z najczęściej spotykanych dolegliwości, które przytrafiają się zaraz po okresie świąt Bożego Narodzenia. Wielogodzinne uczty odbijają się na naszym zdrowiu. Jak sobie radzić z niestrawnością bądź zgadzą?

Imbir

Pierwszy to imbir. Jego zalety zdrowotne znane są już praktycznie od stuleci. Świeża roślina, a dokładniej starty korzeń jest świetną bronią na niestrawność i zgagę. Najprostszym do przygotowania lekarstwem jest odkrojenie kilku cienkich plastrów imbiru i zalanie ich gorącą wodą. Po kilku minutach powstały napar należy wypić małymi łykami.
Jeśli taki sposób, z różnych względów wam nie odpowiada, możecie spróbować przygotowania herbaty imbirowej, taki sposób również pomoże w walce z bólem.

Kolendra

Drugi sposób to znana wszystkim przyprawa, jaką jest kolendra. Jej lecznicze właściwości najlepiej znają mieszkańcy Indii, którzy wręcz nałogowo żują ją wraz z kardamonem czy kminkiem. Z badań wynika wprost, że przyprawa ma właściwości przeciwzapalne, a także leczy wszelkie dolegliwości żołądkowe.
Podobnie jak w przypadku imbiru, tutaj również najlepszym sposobem jest po prostu przygotowanie naparu. Łyżeczkę sproszkowanych nasion należy zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Fakt, smak napoju nie jest najprzyjemniejszy, jednak po wypiciu płynu mamy pewność, że ból ustanie.

Soda oczyszczona

Trzeci sprzymierzeniec w walce z problemami żołądkowymi może was mocno zaskoczyć. To popularny środek używany w kuchni, jednak niewielu z nas kojarzy się z lekarstwem. Soda oczyszczona, bo o niej mowa, używana była już przez nasze prababcie. Proszek ma odczyn zasadowy, a więc neutralizuje wszystkie kwasy, które wywołują np. zgagę. Wystarczy zatem rozpuścić pół łyżeczki sody w ciepłej wodzie.

mor/zdrowie.wp.pl/Fronda.pl