Wieprzowina w sosie z czerwonego wina

Składniki:
1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej
3 łyżki mąki
2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej ( opcjonalnie)
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
400g pomidorów z puszki/ lub świeżych sparzonych,obranych ze skórki i pokrojonych
300g marchwi
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
6 filecików anchois
zioła: tymianek, oregano, bazylia
225 ml czerwonego wina

+ ciasto francuskie
kilkanaście małych młodych marcheweczek
250g świeżego zielonego groszku

Przygotowanie:

Mięso pokroić na kawałki o boku 2 cm. Do dużej miski wsypać mąkę, paprykę, sól, pieprz, paprykę wędzoną. Do mieszanki wrzucić kawałki mięsa - dokładnie obtoczyć. Dodać pokrojone pomidory, pokrojoną w talarki marchewkę, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekane fileciki anchois i posiekane zioła. Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 1h 45 min ( do 2 godzin). Po upieczeniu mięso wyjąć z piekarnika i zostawić przykryte na kilka godzin ( wtedy smakuje dużo lepiej ponieważ wszystkie smaki się 'przegryzają'). Po tym czasie ugotować małe młode marchewki i groszek. Położyć je na wierzchu potrawy. Na wierzchu garnka zrobić przykrywkę z ciasta francuskiego, dobrze dociskając do brzegów (musi mieć średnicę większą o około 1-2 cm od garnka żeby zagiąć brzegi). Ostrym nożem zrobić na środku ciasta małe nacięcie. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i piec aż ciasto będzie rumiane. Podawać od razu ( uwaga, po odkryciu ciasta bucha gorąca para!).

Pieczona wieprzowina w sosie

Składniki:

2 kg szynki wieprzowej
2 puszki pomidorów
5 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki płatków papryki
2 duże cebule
3 łyżki oliwy
3 gałązki rozmarynu
sól
pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Posiekać czosnek i cebulę.

Rozgrzać w brytfannie oliwę, dodać czosnek, cebulę oraz płatki papryki, dusić 2-3 minuty.

Mięso oprószyć solą i pieprzem, dodać do brytfanny razem z gałązkami rozmarynu. Przykryć, wstawić do piekarnika, piec godzinę.

Po tym czasie dodać do brytfanny pomidory, przykryć ponownie, wstawić do piekarnika na pół godziny.

Po tym czasie wyjąć, odwrócić mięso, dolać wody jeśli sos bardzo zgęstniał, wstawić na kolejne pół godziny.

Na ostatnie pół godziny odkryć mięso.

Uwaga – ten czas pieczenia podany jest dla 2 kg mięsa. Proponuję przyjąć po 1 godzinie na każdy kilogram plus pół godziny dodatkowo.

Mięso wyjęte z piekarnika powinno być miękkie. Można je podawać w plastrach, polane sosem, ewentualnie porozrywać mięso na włókna, wymieszać z sosem i zrobić z tego sos do ryżu lub makaronu. Tak upieczone mięso jest też doskonałe na zimno, do kanapek. (blog.polskiesouthbeach.pl/)

SMACZNEGO!