Piperyna to alkaloid piperydynowy pieprzu czarnego, czyli Piper nigrum Line, rodzina pieprzowatych, Piperaceac. Suchy owoc pieprzu czarnego – Fructus Piperis nigri zawiera od 5,2 do 13,3% piperyny i od 1 do 2,3% olejku eterycznego. Wg Bauer’a i Hilger’a owoc pieprzu zawiera od 5,5 do 7,8% piperyny. W owocach tych zawarta jest również alkaloidowa chawicyna, skrobia 32-36%, żywica, barwniki ok. 12,5%. Olejek z owoców pieprzu zasobny jest w felandren, kariofilen, cytral, pinen i limonen. Chawicyny jest ok. 1%. Tłuszcz – ok. 8%.

W jaki sposób piperyna wspomaga odchudzanie?


Piperyna wspomaga wydzielanie soków trawiennych, poprawia strawność i wykorzystanie samego pokarmu. Pobudza wydzielanie adrenaliny oraz noradrenaliny w zakończeniach nerwów współczulnych. Piperyna podnosi również stężenie cAMP poprzez ograniczenie aktywności fosfodiesterazy. Piperyna dodatkowo wzmaga wchłanianie się leków oraz witamin.

Wspomniane działanie piperyny jest udowodnione naukowo. Zdaniem naukowców piperyna stymuluje enzymy trawienne trzustki, przyśpieszając tym samym przemianę materii, co w prosty sposób stymuluje odchudzanie. Piperyna zmniejsza czas przemieszczania się pokarmu na linii żołądek – jelita, co również ma znaczenie w procesie chudnięcia.

Wyciąg z pieprzu czarnego sprawia, że przewód pokarmowy ma większą tolerancje wysoko skoncentrowanych odżywek białkowych czy mineralno-witaminowych. W dodatku, stymuluje układ odpornościowy, w tym GALT. Zwiększa uwalnianie proteolitycznych enzymów i ukwaszenie soku żołądkowego, co ułatwia trawienie białek. W dodatku, związki piperynowe zwiększają ukrwienie przewodu pokarmowego w czasie trawienia pokarmu, co sprawia, że składniki pokarmowe łatwiej przenikają przez ściany jelita do krwi oraz limfy. Wyciąg z pieprzu czarnego ułatwia wypróżnianie, pośrednio zwiększa również syntezę białka strukturalnego mięśni. W dodatku, pseudoalkaloidy piperynowe podnoszą odporność organizmu na bodźce bólowe, pobudzają eliminacje kwasu mlekowego z mięśni, zwiększają tonus mięśni, wzmagają koncentrację oraz wzmagają psychiczne przygotowanie do zwiększonego wysiłku fizycznego.

Jako ciekawostkę można dodać, że u zwierząt, piperyna wpływa na wzrost masy ciała o 4 do 7 %, przy czym chodzi tu o rozrost masy mięsnej, a nie tłuszczowej. Piperyna wpływa bowiem na lipolizę za pośrednictwem receptorów adrenergicznych, czyli utlenienie tkanki tłuszczowej. Wpływa na wzrost ciepłoty ciała, pobudza metabolizm ale również wzmaga anabolizm białek. Zwierzęta, którym podaje się pieprz czarny lub płynny, ewentualnie suchy wyciąg z pieprzu, mają wyższą odporność na infekcje i ogólnie są zdrowsze. Ich mięso jest bardziej twarde, o wyraźnej strukturze włókien i wyższej zawartości glikogenu.

Zasadne zatem jest podawanie piperyny sportowcom oraz osobom, które ciężko pracują fizycznie lub psychicznie, a także tym, które prowadzą siedzący tryb życia, a przez to narażone są na tycie. Preparaty, które zawierają piperynę przydatne są zatem w terapii odchudzającej, a także wtedy, gdy wymagane jest podniesienie wydolności psycho-fizycznej. Sprawdzają się w połączeniu z fitosterolami, Bitter Melon (Momordica charantia), z glonami (listownica, morszczyn), z sinicami (Spirulina) oraz z chromem, karnityną, forskoliną (z ziela pokrzywki ozdobnej), przęślą (Ephedra), kofeiną, teobrominą i synefryną. Nie należy za to łączyć piperyny z inhibitorami lipazy (np. z preparatem Alli), dochodzi wtedy do silnej niestrawności i biegunki, a nawet ostrego zapalenia jelit.

Uwaga! Oprócz piperyny doskonałe właściwości przyspieszające odchudzanie ma też kapsaicyna, obecna na przykład w pieprzu kajeńskim.

Kapsaicyna nasila termogenezę oraz procesy spalania tkanki tłuszczowej. Dawka dzienna powinna oscylować między pół a całą łyżeczką. Oczywiście możemy rozłożyć to na kilka porcji i dodawać do posiłków w ciągu dnia. Warto jednak pamiętać by przynajmniej jedna porcja znajdowała się w posiłku przed treningiem, o ile oczywiście wspomagamy nasze odchudzanie ruchem.