Chodzi za mną gulasz... Za wami też? Oto sprawdzony, doskonały przepis na tę potrawę. Życzymy smacznego!

  

CZEGO POTRZEBA?

  • 1 kg mięsa od szynki wieprzowej lub chudej łopatki
  • 4 cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki(wersja na ostro ½ łyżeczki papryki ostrej)
  • 1 łyżka vegety
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 listek laurowy
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżeczki czubate koncentratu pomidorowego
  • kawałek pora
  • ½ marchewki
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżka mąki
 
CO ZROBIĆ?
  1. Mięso umyć, wytrzeć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę (wielkość dowolna wg uznania).
  2. Cebulę pokroić, zeszklić na patelni, przełożyć na talerzyk.
  3. Na tej samej patelni, obsmażyć mięsko na złoty kolor, dodać cebulę, pokrojoną marchewkę, cienko pokrojonego pora i zalać wszystko wodą (wody ma być tyle żeby przykryć mięso).
  4. Dusić około 15 min na małym ogniu,pod przykryciem. Po tym czasie dodać vegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, majeranek i koncentrat pomidorowy.
  5. Dusić! aż mięsko będzie miękkie (ale żeby się nie rozpadało).
  6. Na końcu dodać łyżkę mąki, rozrobioną z odrobiną wody i zaprawić sosik gotując jeszcze około 5 min. Podawać z ziemniakami lub makaronem.

SMACZEGO!!!