Kochanie, wieczorem...upieczemy chleb! - zdjęcie
31.03.20, 15:24Fot. via. Flickr

Kochanie, wieczorem...upieczemy chleb!

6

Okazuje się, że by upiec chleb nie potrzeba wiele. Potrzebny jest tylko solidny garnek żeliwny, z grubym dnem i szczelną pokrywką.

 

Oto przepis na Chleb drożdżowy z dodatkiem zakwasu

Składniki:

600g mąki

100g mąka orkiszowa razowa

400g mąka pszenna typ 550

100g mąka żytnia jasna typ 720

do tego:

400g wody

3-4 łyżki zakwasu żytniego

1/2  łyżeczki drożdży instant

1,5 łyżeczki soli

kminek, miód (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać w misce, szczelnie przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 14 do 18 godzin.

Garnek żeliwny wyłożyć papierem. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Pozostawić w zamkniętym garnku na około 2 godziny do wyrośnięcia.

Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku,  temperaturę ustawić na ok 240°C. Po 40 minutach pieczenia zdjąć pokrywę, można lekko spryskać wierzch chleba wodą.  Piec dalej odkryty tak długo aż wierzch chleba będzie  brązowy ( ok 10-15 minut).

I ... to wszystko. Smacznego!

Komentarze (6):

Zostań rodzinnym piekarzem2020.04.1 13:05
Chleb dla każdego z drożdży i mąki weselnej lub graham (szare torebki-no name, bez gipsu i wypełniaczy, do kupienia w małych polskich sklepikach), pieczemy w naczyniu szklanym-żaroodpornym, do podpatrzenia na yT. Bez nocowania w lodówce. Ciasto do wyrośnięcia na okł. 2 godz. Ilość mąki okł. 700 gr wystarczy dla 4 osobowej rodziny na 2 dni. Zapachy w domu i smak bezcenny. Każdy to potrafi... i zawsze wyjdzie.
Randki kamerki pokazy skype!2020.03.31 18:27
Szukam miłego i kulturalnego faceta na sex spotkania lub stały zwiazek. Mam na imię Monia lat 24, wzrost 169cm, wiecej moich nagich fotek i kontakt do mnie tu - www.paniedzis.pl i wyszukaj mnie po niku: KSandi2 napisz do mnie i spotkajmy sie!
T2020.03.31 16:34
Problem w tym, że ludkowie wykupują drożdże masowo i dla wielu już nie wystarcza. Od pierwszego ataku paniki nie widziałem w żadnym markecie drożdży. Podobno są tylko w chwilę po dowiezieniu wcześnie rano. Dziękuję Wam rodacy egoiści, że nie myślicie o innych, którzy też by chcieli sobie chleb upiec.
piekarz2020.03.31 15:32
Chyba bułka wam wyjdzie z tej mąki pszennej typ 550. Poza tym prawdziwy chleb jest na zakwasie, nie na drożdżach instant.
Duduś2020.03.31 19:13
Prawdziwy chleb jak najbardziej może być na drożdżach. Mogą być chlebowe, suche, albo świeże takie dla gospodyń domowych. Co do mąki masz rację. Potrzebna jest mąka 750.
Piotr2020.03.31 20:41
Chleb na zakwasie jest mokry i staje w gardle. Dobry chleb to chleb na drożdżach