Jeżeli do tej pory winogrono najbardziej kojarzyło ci się z winem i raczej nie sięgasz po jego owoce – najwyższy czas to zmienić. To niezwykle prozdrowotne owoce o wszechstronnym działaniu.

Przede wszystkim – winogrona zawierają flawonoidy, witaminy C i A, które są naturalnymi przeciwutleniaczami i pozbywają się z organizmu wolnych rodników, które odpowiadają za rozwój nowotworów. To oczywiście nie wszystko.

Winogrona są też świetne wtedy, gdy jesteś na diecie. Mimo, że są dość kaloryczne, zawarty w nich resweratrol wspomaga redukowanie masy ciała.

Szczególnie warto jeść winogrona czerwone – zawierają mnóstwo polifenoli, które bardzo dobrze wpływają na nasz organizm. Nie tylko mają działanie przeciwnowotworowe, ale i spowalniają procesy starzenia się organizmu dzięki wymiataniu wolnych rodników.

Wspomniany już wcześniej reserwatol pomaga też zmniejszyć zapadalność na choroby układu krążenia, w szczególności na chorobę niedokrwienną serca. Dzięki niemu zmniejszamy prawdopodobieństwo wystąpienia zawału serca czy udaru niedokrwiennego – zmniejszeniu ulega agregacji płytek krwi.

 

Nie pozostaje nam zatem nic innego, jak tylko wybrać się na targ lub do sklepu i zaopatrzyć się w winogrona, które nie tylko uradują nasze podniebienia, ale i cały organizm. Smacznego!

dam