08.04.19, 10:10fot. MOs810, lic. CC BY-SA 4.0 via Wikipedia, zdj. edyt.

Jak barszczu białego nie pomylić z żurem!

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. 

OTO PRZEPIS NA BARSZCZ BIAŁY

POTRZEBA:

  • ok. 2 l wody
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 białe kiełbasy (ok. 400 g)
  • 1/3 butelki zakwasu na barszcz biały (ok. 170 ml)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 suszone grzyby
  • 2-3 łyżki świeżo startego chrzanu
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • suszony majeranek
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • do podania: 4 jajka ugotowane na twardo
CO ZROBIĆ?
  1. Do garnka z 2 litrami zimnej wody włóż pokrojony w plastry boczek, zagotuj. Gotuj przez około 15 minut na małym ogniu.

  2. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo i pokrój na ćwiartki.

  3. Do garnka dodaj białą kiełbasę. Następnie dorzuć chrzan, suszone grzyby, liść laurowy i ziele angielskie.

  4. Do tak przygotowanej bazy wlej dobrze rozmieszany zakwas. W razie potrzeby dodaj większą ilość zakwasu, aż do uzyskania pożądanego smaku.

  5. Do zupy dodaj lekko rozgnieciony ząbek czosnku. Dopraw solą, pieprzem do smaku i słuszną ilością majeranku.

  6. Śmietanę rozrób w szklance. Dodaj kilka łyżek zupy, dokładnie wymieszaj. A potem wlej powoli do barszczu, cały czas mieszając. Zupę trzymaj jeszcze chwilę na ogniu.

  7. Barszcz biały podawaj z pokrojoną w plasterki białą kiełbasą i ćwiartkami jajka ugotowanego na twardo.

Komentarze

Auferetur Inferunt Insaniam2019.04.8 19:12
Na frądlu to raczej trzeba uświadamiać jak nie pomylić Prawa i Sprawiedliwości z prawem i sprawiedliwością.
SI2019.04.8 15:00
Albo ja nie umiem wyciągać wniosków, albo w artykule nie ma ani słowa na temat różnic pomiędzy zupami, jeśli nie liczyć tekstu: "choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej".
anonim2019.04.8 10:46
różnica pomiędzy żurem a barszczem białym jest w zakwasie: żur - zakwas żytni, barszcz biały - zakwas pszenny i to wszystko
as as2019.04.8 14:35
nareszcie jakiś sensowny komentarz, chyba napisany przecz człowieka
Małgorzata2019.04.8 19:28
Barszcz biały robi się na mące żytniej tylko można zabielić całym rozbity jajkiem albo śmietaną lub mlekiem.
Janek2019.04.8 20:50
Nie masz racji. Barszczu bialego nie trzeba zabielać niczym. A na mące żytniej zabielany to jest żur postny. https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Żur
violencja2019.04.8 23:05
Nie warzy miarka , tylko dobra kucharka