Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

fot. craiova/sxc.hu

Żydzi się laicyzują i odchodzą od religii

"Raport opublikowany przez Pew Research Center's Religion & Public Life Project jest dogłębnym spojrzeniem na to, jak w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci zmieniła się tożsamość amerykańskich Żydów. Wynika z niego, że liczba osób niewierzących w Boga wciąż rośnie" - informuje "Rzeczpospolita".

Prof. Jan Hartman (fot. archiwum fronda.pl)

Hartman pisze list do o. Rydzyka. „Prowokujesz, księże, bezczelnie?”

O. Tadeusz Rydzyk zamierza wybudować kaplicę pamięci o Sprawiedliwych, którzy w czasie II wojny światowej ratowali Żydów. Jego plany wywołały wściekłość prof. Hartmana, który w liście otwartym do redemptorysty nie przebiera w słowach. „Prowokujesz, księże, bezczelnie? Walisz zapamiętale w stół? Więc odzywają się nożyce: wara ci, cyniczny hipokryto, od naszych Sprawiedliwych, którzy ratowali życie naszych rodziców! Zabieraj od nich swoje brudne łapy i zajmij się liczeniem kasy” - pisze na blogu na stronie internetowej „Polityki”.

Papież Franciszek (fot. Tomaz SilvaABr_Wikipedia)

Papież znowu zaskakuje. Pisze list do lewicowej gazety

W liście, który „La Repubblica” opublikowała w środę, papież Franciszek odniósł się do pytań zadanych przez Eugenio Scalfariego. Założyciel gazety pisał w lipcu o encyklice „Lumen fidei”. Franciszek zapewnił, że prawda – także dla człowieka niewierzącego – jest „absolutna” i dodał: „My jej nie posiadamy”.

„Gazeta Wyborcza” donosi na Lisickiego i domaga się reakcji władz Kościoła

„Gazeta Wyborcza” donosi na Lisickiego i domaga się reakcji władz Kościoła

Ks. Pawlikowskiemu nie podoba się książka redaktora naczelnego „Do Rzeczy” „Kto zabił Jezusa?”. Uznaje on ją za niezgodną z najnowszymi odkryciami biblistów, których przykładem ma być opinia wyrażona przez Raymonda Browna, który miał powiedzieć, że gdyby św. Paweł miał syna, to kazałby go obrzezać... Cóż to akurat jest dość oczywiste, ale warto też zwrócić uwagę na taki drobiazg, jak fakt, że rolą nauki nie jest rozważanie, co by było gdyby było... A nic nam nie wiadomo o tym, by św. Paweł syna miał.

fot. sxc.hu

Związek Gmin Wyznaniowych Żydowskich odwołał się do TK w sprawie uboju rytualnego

Członkowie związku podkreślają, że po odrzuceniu przez Sejm rządowego projektu nowelizacji ustawy dopuszczającej ubój rytualny, sytuacja prawna gmin żydowskich w kwestii m.in. dbania o zaopatrzenie w koszerną żywność i o ubój rytualny stała się niejasna. Ich zdaniem, uchwalona niedawno ustawa o ochronie zwierząt i ustawa o stosunku państwa polskiego do gmin wyznaniowych żydowskich są wobec siebie sprzeczne.

Terlikowski: Nie zgadzasz się z księdzem Prusakiem? To zachowujesz się, jakby coś cię opętało!

Kościół

Terlikowski: Nie zgadzasz się z księdzem Prusakiem? To zachowujesz się, jakby coś cię opętało!

Skąd tak mocne wnioski? Otóż biorą się one z tego, że przypomniałem jezuicie, że wbrew temu, co napisał w Nowym Testamencie egzorcyzmów dokonywano nie tylko na poganach, ale także na Żydach. I ojciec Prusak przyznał mi rację, ale... wcześniej podkreślił, że nie powinien zarzucać mu błędu rzeczowego, bo to on jest teologiem, a nie ja. Chwilę zaś później oznajmił, że rzeczywiście rację miałem, choć Żydzi to nie chrześcijanie (z czym się zgadzam, i czego nigdy nie kwestionowałem, zwracając tylko uwagę, że nie jest prawdą, że egzorcyzmy w Nowym Testamencie Żyd nie był poganinem i nadal nie może być tak traktowany).

Dawid Wildstein, fot. archiwum autora

Wildstein dla Fronda.pl o rozebranych modelkach na cmentarzu: Wyborcza nie jest prożydowska, Wyborcza jest żadna

To, że Gazeta Wyborcza manipuluje, przejaskrawia i stosuje podwójne miary to oczywistość. Przyznam jednak szczerze, że „wygrywające internety” porównanie dwóch tekstów z Wyborczej o cmentarzach, raz żydowskim, raz polskim, nie jest najlepsza egzemplifikacją tej tezy. Bowiem jeden z tych tekstów jest autorskim felietonem, drugi zaś tekstem informacyjnym, w którym przedstawiono rację obu stron sporu. Ale pal licho to dość nieuczciwe zestawienie, teza o hipokryzji środowiska GW jest jak najbardziej trafna. Chyba najsilniej widoczne to jest w jej sposobie opisu historii. Żydowski i komunistyczny zbrodniarz jest dla Wyborczej zawsze postacią tragiczną i wielowymiarową. Nad jego losem należy się pochylić, współczuć mu, zrozumieć. Za to w życiorysach polskich bohaterów należy doszukiwać się najdrobniejszej nawet skazy, a potem na jej podstawie wygłaszać płomienne odezwy o potrzebie rozbijania polskiej mitologii narodowej. Ostrzegałbym jednak przed wyciąganiem z tego wniosku, że Wyborcza jest

o. Maksymiliana Kolbe (Fot. Primaryspace/Wikipedia)

Kościół

Czy św.Maksymilian Kolbe był antysemitą?

Temat ten powraca nieustannie w pracach naukowych jak i publicystyce. Co więcej, nie raz towarzyszył zmaganiom o wizerunek o. Maksymiliana Kolbe w świeckiej historiografii. Ale nie tylko – niejednokrotnie sugerowano, że ogłaszanie Kolbego świętym było błędem, ponieważ człowiek głoszący antysemityzm nie może, w świeckiej dogmatyce, dostąpić zbawienia. Rzecz jasna nie ma w antysemityzmie, jako nienawiści rasowej, niczego godnego pochwały – nie zapominajmy jednak – ludzie święci nie są ludźmi bezgrzesznymi. Pozostaje jednak pytanie czy Kolbe w ogóle był antysemitą? Rzeczywiście o. Maksymilian nie zawsze elegancko wypowiadał się o Żydach (czy też żydach – w druku pojawia się mała litera, gdy mowa jest o wyznaniu żydowskim, a nie narodzie). Kontrowersyjny skądinąd jezuita, ś.p. ks. Stanisław Musiał SJ, orędownik dialogu katolicko-żydowskiego tak o tym mówił: "Co do ojca Kolbego, to rzeczywiście niezbyt pochlebnie wyrażał się o Żydach. W jego tekstach możemy przeczytać, że nazywał ich słowam

Powstanie w getcie warszawskim - Fotografia z Raportu Jürgena Stroopa do Heinricha Himmlera z maja 1943/Wikipedia

"Wprost" promuje historyka, który uważa, że w czasie II Wojny Światowej Polacy zabili więcej Żydów niż ich uratowali

Profesor Żbikowski kwestionuje również "powojenne ustalenia, że Polacy w czasie Holokaustu uratowali 100 tys. Żydów". - To zdecydowanie zbyt optymistyczna liczba. W raporcie szefa Komisji Historycznej Centralnego Komitetu Żydów w Lublinie czytamy, że na całej Lubelszczyźnie, Rzeszowszczyźnie i Białostocczyźnie uratowało się 6,5 tys. osób narodowości żydowskiej. W skali kraju mogła to być zatem liczba kilkunastu, góra 20 tysięcy.

Roman Giertych (fot.Wikipedia)

Giertych: nigdy nie byłem antysemitą

- Nigdy nie byłem antysemitą. Nigdy nie dawałem przyzwolenia na wypowiedzi obrażające społeczność żydowską. Nigdy nie wypowiedziałem się w sposób obraźliwy przeciwko jakimkolwiek mniejszościom etnicznym, kulturalnym czy religijnym. Antysemityzmu u mnie doszukują się tylko sfrustrowani postkomuniści - powiedział były wicepremier w rozmowie z gazetą "Rzeczpospolitą". Giertych odniósł się również do zarzutu o reprezentowanie państwa Izrael przeciwko Polsce (chodzi o ubój rytualny): - Nie reprezentuję państwa Izrael. Na czele EJA stoi Rabin Menachem Margolin, a organizacja ma swoją siedzibę ma w Brukseli. Reprezentuję religijnych Żydów, którym przeszkadza zakaz uboju rytualnego w Polsce - tłumaczył. I dodał:- Jeśli dzisiaj powiemy Żydom, że nie można prowadzić uboju rytualnego, to za chwilę zakaże się nam wieszać krzyże w miejscach publicznych. W Polsce nie powinno się nikomu zakazywać kultywowania swojej religii - dodał. Były wicepremier podkreślił, że reprezentuje organizacje żydowskie p

Roman Giertych (fot.Wikipedia)

Roman Giertych został lobbystą Żydów w Polsce!

Roman Giertych na antenie TVN24 przyznał, że będzie lobbował na rzecz Żydów i innych mniejszości, którym "zakazano żyć według własnych tradycji". - Głosowanie w sprawie uboju rytualnego było skandalem. Zakaz wypełniania niektórych rytów jest przejawem pewnego filozoficznego podejścia, które prezentuje w Polsce szeroko rozumiana lewica – stwierdził Giertych w TVN24.

Tomasz Terlikowski (fot.Fronda.pl)

Kościół

Terlikowski: I stonkę pewnie też podsyłano z kurii do Jasienicy

Trudno bowiem inaczej określić „straszliwą” opowieść o tym, że parafianom z Jasienicy odmawiano spowiedzi tylko dlatego, że byli oni z tej miejscowości. Miała to być jakaś straszliwa reperkusja za nieodpowiednie zachowanie ks. Trojanowskiego i zapewne kurii. A mnie jakoś z trudem przychodzi uwierzenie, że tak było, bo nie bardzo wiem, w którym to miejscu spowiedzi padało pytanie o parafię pochodzenia. I zupełnie nie wierzę w to, że jakikolwiek ksiądz mógłby coś takiego zrobić.

Narzędzia do żydowskiego obrzezania (Fot. HERITAGEIMAGES/Agencja BEW)

Obrzezanie i biznes tkanek ludzkich

Popularność obrzezania chłopców dziwi dziennikarkę Jennifer Margulis z Schuster Institute of Investigative Journalism na Brandeis Unviersity, która publikowała na łamach „The New York Times’a” czy „Washington Post”. W „The Business of Baby: What Doctors Don’t Tell You, What Corporations Try to Sell You, and How to Put Your Pregnancy, Childbirth, and Baby Before Their Bottom Line” (2013) poświeciła temu fenomenowi cały rozdział.