Narodowcy-antysemici? "To bełkot!"
Z portalem pch24.pl rozmawiał dr Wojciech Muszyński, historyk IPN i redaktor naczelny periodyku „Glaukopis”.
Tag
Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.
Z portalem pch24.pl rozmawiał dr Wojciech Muszyński, historyk IPN i redaktor naczelny periodyku „Glaukopis”.
Określanie chrześcijaństwa, judaizmu i islamu mianem „religii Abrahamowych”, „religii Księgi” lub religii „monoteistycznych” zaciemnia raczej obraz, niż cokolwiek wyjaśnia. Owe oklepane slogany powinny odejść już w stan spoczynku – przekonuje w książce „Wiara, rozum i wojna z dżihadyzmem”, która wkrótce ukaże się nakładem wydawnictwa „Fronda” George Weigel.
Rosjanie ostrzegają nas ostatnio, że większą część protestów na Ukrainie prowokują zaciekli antysemici, antypolscy banderowcy i żądni rosyjskiej krwi, opłacani przez Waszyngton faszyści. Ilu z nas po przywołaniu pamięci Bandery zaczęło wątpić w sens protestu na Majdanie? W ilu z nas zaczęła kiełkować obojętność wobec europejskich aspiracji naszych sąsiadów?
Podczas pobytu parlamentarzystów izraelskich nasza nieudolność splotła się z dość pechowymi okolicznościami. W takich sytuacjach zwykle mówi się „trudno” i idzie dalej. Zwykle, lecz nie w Polsce.
Zdarzenie miało miejsce w 2010 roku, ale wyszło na jaw dopiero 29. stycznia 2014r. dzięki ujawnieniu zdjęcia, na którym krewny prezydenta ma na sobie taką chustę.
Muzeum Brytyjskie wystawiło tabliczkę z pismem klinowym sprzed czterech tysięcy lat. Zawiera instrukcje do budowy ogromnego statku, który ma pomóc przetrwać nadchodzącą powódź oraz wskazuje, jak powinno się przechowywać na nim zwierzęta w parach. Tabliczka pochodzi z Mezopotamii (współczesny Irak).
Roman Frister przeżył pobyt w niemickich obozach śmierci: Mauthausen, Auschwitz oraz marsz śmierci do Mauthausen, gdzie doczekał wyzwolenia. W 69. rocznicę wyzwolenia niemieckiego obozu Auschwitz–Birkenau, pisarz mówi: „Wolałbym pojechać na Riwierę Francuską niż do Oświęcimia. Nie czułem szczególnych ciągotek, nie chciałem zobaczyć tego miejsca, które chciałem wymazać z pamięci, mimo że mi się to nie udało. Chciałem, żeby moja rodzina tam była, moi synowie, wnuki „
Inicjatorem całego przedsięwzięcia jest Izraelczyk o polskich korzeniach Jonathan Daniels, założyciel Fundacji upamiętniającej ofiary Holocaustu "From the Depths". Co mówi o jutrzejszej wizycie Knesetu w Polsce? "To historyczne wydarzenie - mówi Radiu Kraków.
Fronda.pl: Od kilku lat corocznie odbywa się tydzień modlitw o jedność chrześcijan. Czy może Ksiądz wskazać jakieś konkretne owoce tej modlitwy?
Indywidualni żołnierze chcieliby nosić, przykładowo, turbany, chusty, jarmułki i inne symbole religijne.
Rządy Wielkiej Brytanii i Stanów Zjednoczonych w teorii sprzyjały Żydom, obawiały się jednak, że polityka agresywnie
Pozwolę, więc sobie na zaburzenie tego jakże prostego i wygodnego łańcucha skojarzeń. Mój pradziadek Władysław Żalek po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. był znanym z narodowych przekonań wieloletnim rajcą miejskim Łomży. Kontynuując tradycje rodzinne sam uważam siebie za „polskiego patriotę”. Ale jednocześnie pochodzę z rodziny, której losy ściśle splotły się z losami przedwojennych, polskich Żydów za sprawą dziadka Czesława Żalka, który z narażeniem życia przez okres całej okupacji niósł pomoc uciekinierom z łomżyńskiego getta, za co odznaczony został orderem „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata”. Czy mój dziadek będąc narodowcem i patriotą był jednocześnie antysemitą? Po stokroć nie. I może dlatego tak bardzo drażni mnie podtrzymywanie mitu polskiego antysemityzmu.
Pan jest moją mocą (…). Jemu zawdzięczam moje ocalenie (Wj 15,2) Miniony rok, ogłoszony Rokiem Wiary, był dla nas, chrześcijan, czasem pracy nad naszą wiarą, nad jej pogłębieniem przez modlitwę i łaskę sakramentalną, nad jej ubiblijnieniem, uspołecznieniem eklezjalnym, nad jej wyznawaniem i dzieleniem się nią. Był to zarazem czas refleksji nad odnową życia Kościoła, dla której epokowym impulsem był II Sobór Watykański rzucający światło Ducha Świętego na wiele dziedzin życia kościelnego, a wśród nich na dialog międzyreligijny, zwłaszcza z Żydami. Dla tego dialogu wciąż kluczowym punktem odniesienia pozostaje soborowy dokument "Nostra aetate", wyprowadzający wspólnotę kościelną z izolacji i zamknięcia na Żydów, a otwierający na nich jako na braci w Abrahamowej wierze. Ten rok przygotowuje nas bezpośrednio do obchodów złotego jubileuszu ogłoszenia wspomnianej deklaracji (28 października 1965).
Rząd Izraela zatwierdził dotacje na usługi medyczne, jakie będą obowiązywać w 2014 roku. Między innymi znalazły się tu darmowe aborcje dla kobiet między 20. a 33. rokiem życia, niezależnie od okoliczności, które skłaniają je do zabicia dziecka.