Tag

Tag: żydzi

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem żydzi.

fot. Flickr

Islam ma wbudowany mechanizm konfliktu z chrześcijanami i żydami

Określanie chrześcijaństwa, judaizmu i islamu mianem „religii Abrahamowych”, „religii Księgi” lub religii „monoteistycznych” zaciemnia raczej obraz, niż cokolwiek wyjaśnia. Owe oklepane slogany powinny odejść już w stan spoczynku – przekonuje w książce „Wiara, rozum i wojna z dżihadyzmem”, która wkrótce ukaże się nakładem wydawnictwa „Fronda” George Weigel.

Jacek Żalek (fot. archiwum)

Jacek Żalek dla Fronda.pl: Polak śmierdzi. Żyd też. Ukrainiec też

Rosjanie ostrzegają nas ostatnio, że większą część protestów na Ukrainie prowokują zaciekli antysemici, antypolscy banderowcy i żądni rosyjskiej krwi, opłacani przez Waszyngton faszyści. Ilu z nas po przywołaniu pamięci Bandery zaczęło wątpić w sens protestu na Majdanie? W ilu z nas zaczęła kiełkować obojętność wobec europejskich aspiracji naszych sąsiadów?

Budowa Arki Noego (fot.kronika norymberska/Wikipedia)

Arka Noego była okrągła: tabliczka sprzed 4000 lat

Muzeum Brytyjskie wystawiło tabliczkę z pismem klinowym sprzed czterech tysięcy lat. Zawiera instrukcje do budowy ogromnego statku, który ma pomóc przetrwać nadchodzącą powódź oraz wskazuje, jak powinno się przechowywać na nim zwierzęta w parach. Tabliczka pochodzi z Mezopotamii (współczesny Irak).

fot. Wikimedia Commons

Były więzień Auschwitz: „Nie liczyłem się z nikim”

Roman Frister przeżył pobyt w niemickich obozach śmierci: Mauthausen, Auschwitz oraz marsz śmierci do Mauthausen, gdzie doczekał wyzwolenia. W 69. rocznicę wyzwolenia niemieckiego obozu Auschwitz–Birkenau, pisarz mówi: „Wolałbym pojechać na Riwierę Francuską niż do Oświęcimia. Nie czułem szczególnych ciągotek, nie chciałem zobaczyć tego miejsca, które chciałem wymazać z pamięci, mimo że mi się to nie udało. Chciałem, żeby moja rodzina tam była, moi synowie, wnuki „

fot. Wikimedia Commons

Już jutro izraelski parlament przyjeżdża do Polski

Inicjatorem całego przedsięwzięcia jest Izraelczyk o polskich korzeniach Jonathan Daniels, założyciel Fundacji upamiętniającej ofiary Holocaustu "From the Depths". Co mówi o jutrzejszej wizycie Knesetu w Polsce? "To historyczne wydarzenie - mówi Radiu Kraków.

fot. sxc.hu

Jacek Żalek dla Fronda.pl: Siermiężny stygmat antysemityzmu

Pozwolę, więc sobie na zaburzenie tego jakże prostego i wygodnego łańcucha skojarzeń. Mój pradziadek Władysław Żalek po odzyskaniu niepodległości w 1918 r. był znanym z narodowych przekonań wieloletnim rajcą miejskim Łomży. Kontynuując tradycje rodzinne sam uważam siebie za „polskiego patriotę”. Ale jednocześnie pochodzę z rodziny, której losy ściśle splotły się z losami przedwojennych, polskich Żydów za sprawą dziadka Czesława Żalka, który z narażeniem życia przez okres całej okupacji niósł pomoc uciekinierom z łomżyńskiego getta, za co odznaczony został orderem „Sprawiedliwy Wśród Narodów Świata”. Czy mój dziadek będąc narodowcem i patriotą był jednocześnie antysemitą? Po stokroć nie. I może dlatego tak bardzo drażni mnie podtrzymywanie mitu polskiego antysemityzmu.

fot. Flickr

"Pan jest moją mocą (…) Jemu zawdzięczam moje ocalenie" - czyli o dialogu chrześcijańsko-żydowskim!

Pan jest moją mocą (…). Jemu zawdzięczam moje ocalenie (Wj 15,2) Miniony rok, ogłoszony Rokiem Wiary, był dla nas, chrześcijan, czasem pracy nad naszą wiarą, nad jej pogłębieniem przez modlitwę i łaskę sakramentalną, nad jej ubiblijnieniem, uspołecznieniem eklezjalnym, nad jej wyznawaniem i dzieleniem się nią. Był to zarazem czas refleksji nad odnową życia Kościoła, dla której epokowym impulsem był II Sobór Watykański rzucający światło Ducha Świętego na wiele dziedzin życia kościelnego, a wśród nich na dialog międzyreligijny, zwłaszcza z Żydami. Dla tego dialogu wciąż kluczowym punktem odniesienia pozostaje soborowy dokument "Nostra aetate", wyprowadzający wspólnotę kościelną z izolacji i zamknięcia na Żydów, a otwierający na nich jako na braci w Abrahamowej wierze. Ten rok przygotowuje nas bezpośrednio do obchodów złotego jubileuszu ogłoszenia wspomnianej deklaracji (28 października 1965).

fot. Wikimedia Commons

Izrael: darmowa aborcja dla młodych kobiet

Rząd Izraela zatwierdził dotacje na usługi medyczne, jakie będą obowiązywać w 2014 roku. Między innymi znalazły się tu darmowe aborcje dla kobiet między 20. a 33. rokiem życia, niezależnie od okoliczności, które skłaniają je do zabicia dziecka.