Tag

Tag: wojna

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wojna.

Matka Kurka: USA pozwoliły Iranowi zachować twarz

Matka Kurka: USA pozwoliły Iranowi zachować twarz

Zaczęło się wczoraj w nocy, ci co to załapali się w szkole na język angielski, nie radziecki, poszli cwanym skrótem i dotarli do „zagranicznego Internetu”. Czym się różni „zagraniczny Internet” od „polskiego Internetu”? Przymiotnikiem i to wszystko, dalej są te same schematy, ta sama wartość, ale też ten sam śmietnik, przez który trzeba się przebić, żeby się nie narazić na śmieszność. Niewielu się to udaje, za to wielu bezrefleksyjnie powtarza brednie i nawet nie myśli o jakiejkolwiek weryfikacji. Tym prostym sposobem i umysłem w ciągu kilku minut można w Internecie, niczym Franek Dolas, rozpętać wojnę światową. Dokładnie z taką wojną mieliśmy i mamy do czynienia od północy, a konkretnie chodzi o atak irańskiego złomu, nazywanego rakietami, na bazy amerykańskie w Iraku - pisze na łamach bloga Kontrowersje.net Matka Kurka (Piotr Wielgucki).

(fot. wikipedia/Domena publiczna)

Matka Kurka: Wojna psychologiczna na Lewicy. Biedroń to bardzo dobry kandydat

Zimna kalkulacja, nie emocje! Znamy wszyscy jedną z tych głośnych i absurdalnych półprawd na pamięć. Cała prawda wygląda tak, że w polityce liczy się zimna kalkulacja, która pozwala grać emocjami i jeśli się przyswoi tę oczywistą oczywistość, to między innymi start Biedronia w wyborach prezydenckich okaże się dużym prezentem dla Andrzeja Dudy. Za chwilę rozwinę tę myśl, ale wcześniej muszę przyznać, że publicyści mają skłonność, wręcz odruch bezwarunkowy, do pisania tekstów pokrywających się z ich preferencjami politycznymi, co niemal zawsze ma opłakane skutki. Tak się składa, że nie tylko będę głosował, ale zamierzam ze wszystkich sił wspierać kampanię Andrzeja Dudy, chociaż był taki moment, że ten polityk przestał dla mnie istnieć, no i to mnie naraża na tendencyjną ocenę rzeczywistości. - pisze bloger Matka Kurka na portalu kontrowersje.net

(fot. arno mikkor/flickr/ccby20)

Witold Waszczykowski: Nie będzie trzeciej wojny światowej

- Myślę, że Iran będzie dążył do kroków odwetowych. Słyszałem głosy porównujące to do zamachu na księcia Ferdynanda w 1914 roku. Nie, to nie wywoła trzeciej wojny światowej. Choć Iran korzysta ze wsparcia rosyjskiego i chińskiego, to nie są to mocarstwa, które byłyby gotowe umierać za Iran. Iran nie ma po prostu przyjaciół na świecie – powiedział na antenie Telewizji Trwam europoseł PiS Witold Waszczykowski.

(fot. screen)

Kościół

Biskupi Iraku: Błagajmy o pokój! Wróćmy do Boga!

Eskalacja konfliktu między Stanami Zjednoczonymi i Iranem grozi zaognieniem sytuacji na całym Bliskim Wschodzie. Budzi to poważny niepokój biskupów Iraku, którzy wezwali wszystkich ludzi dobrej woli na całym świecie do wytrwałej modlitwy o pokój.

(fot. flickr/papis)

Kościół

Papież apeluje o pokój! ,,Wojna przynosi jedynie śmierć i zniszczenie''

Ojciec Święty zaapelował o dialog i samokontrolę w obliczu napięć, jakie w ostatnich dniach pojawiły się w świecie w rezultacie zabicia przez siły USA irańskiego generała Kasema Sulejmaniego. Nie wymienił jednak z nazwy Stanów Zjednoczonych, Iraku czy Bliskiego Wschodu. Podkreślił, że wojna przynosi ze sobą jedynie śmierć i zniszczenie. Papież mówił o tym podczas spotkania na „Anioł Pański”. Wraz z kilkunastoma tysiącami pielgrzymów, którzy przybyli na plac św. Piotra modlił się o łaskę pokoju.

(fot. screen/wikipedia)

Matka Kurka: Jest dalej do wojny niż było

Nie znam się, kompletnie się nie znam na Bliskim Wschodzie i używam tego skrótu myślowego, na bakier z gramatyką i stylistyką, z pełną świadomością. Mógłbym pogrzebać w Internecie i mniej więcej się dowiedzieć o co chodzi z zabójstwem irańskiego generała, którego nazwiska nawet nie pamiętam, ale zupełnie mnie to nie interesuje. Nie znam się na Bliskim Wschodzie i nie zamierzam się znać, bo ani do życia, ani do szczęścia nie jest mi to potrzebne. I z takiej pozycji ignoranta mam zamiar napisać felieton, o tym co się dzieje wokół najnowszej zabawki medialnej, którą właśnie jest Bliski Wschód, co więcej w bezczelności swojej twierdzę, że trafię „w sedno tarczy” - pisze bloger Matka Kurka na portalu kontrowersje.net