Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Peter Nguyen via Flickr, CC BY 2.0

Kościół

Benedykt XVI: Uczmy się jedności od św. Ignacego

Kościół wspomina dziś w liturgii św. Ignacego Antiocheńskiego. Z tej okazji warto przypomnieć sobie przepiękną katechezę papieża Benedykta XVI, który zachęcał wiernych do naśladowania dzisiejszego patrona w dążeniu do jedności.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Święty Ignacy Antiocheński, biskup i męczennik

Legenda głosi, że Ignacy był tym szczęśliwym dzieckiem, które kiedyś Chrystus postawił przed uczniami swoimi i rzekł: "Zaprawdę powiadam wam: Jeśli się nie odmienicie i nie staniecie jak dzieci, nie wejdziecie do królestwa niebieskiego. Kto się więc uniży, jak to dziecko, ten jest największy w królestwie niebieskim. I kto by przyjął jedno takie dziecko w imię moje, Mnie przyjmuje" (Mt 18, 1-5).

Fot. Pixabay.com

Wiara

W Nim mamy odkupienie przez Jego krew

W Nim mamy odkupienie przez Jego krew – odpuszczenie występków, według bogactwa Jego łaski. Szczodrze ją na nas wylał w postaci wszelkiej mądrości i zrozumienia, przez to, że nam oznajmił tajemnicę swej woli według swego postanowienia, które przedtem w Nim powziął dla dokonania pełni czasów, aby wszystko na nowo zjednoczyć w Chrystusie jako Głowie: to, co w niebiosach, i to, co na ziemi.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

Św. Teresa z Avila o modlitwie. Ważna przestroga

.... Kto bowiem modli się bez zastanowienia się nad tym, do kogo mówi, o co prosi, i kto jest on, który prosi, a kto Ten, którego prosi, tego modlitwy, jakkolwiek by długo i pilnie ruszał wargami, ja nie nazwę modlitwą.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Św. Teresa od Jezusa. Karmelitańska mistyczka, nauczycielka drogi modlitwy kontemplacyjnej

Pewnego dnia, w 1557 r., wpatrzona w obraz Chrystusa ubiczowanego, Teresa doznała przemiany wewnętrznej. Teresa przeżywała szczyt przeżyć mistycznych, które przekazała w swoich pismach. W roku 1560 przeżyła wizję piekła. Wstrząsnęła ona nią do głębi, napełniła bojaźnią Bożą oraz zatroskaniem o zbawienie grzeszników i duchem apostolskim ratowania dusz nieśmiertelnych.

Fot. Screenshot - YouTube (Dominikanie.pl)

O. Jacek Salij: Eucharystia - pokarm życia wiecznego

Tak mi trudno uwierzyć, że Komunia Święta jest prawdziwym Ciałem Pana Jezusa! Wydaje mi się, że przyjmowałabym ją z taką samą miłością do Pana Jezusa, gdyby była tylko symbolicznym przypomnieniem tego wszystkiego, co On dla nas zrobił i czego od nas oczekuje. W gruncie rzeczy wiem, co mi Ojciec odpowie, ale mimo to zapytam: Czy ktoś taki jak ja musi przymuszać się do wiary, że Komunia to jest naprawdę Ciało Chrystusa? Może Pan Jezus nie przywiązuje takiej wagi do tego, w co człowiek wierzy? Może najbardziej zależy Mu na tym, żeby Go człowiek kochał?

Fot. via Wikipedia, CC 0

Wiara

O. Pio: Odmawiajcie Różaniec tak często, jak tylko to możliwe

Święty Ojciec Pio od najmłodszych lat odznaczał się wyjątkowym umiłowaniem Najświętszej Maryi Panny. „Maryja jest wszelką przyczyną mej nadziei” – napisał na tabliczce zawieszonej nad drzwiami do swojej klasztornej celi. Wszystkim, którzy prosili go o pomoc, zawsze polecał, aby zawierzyli swoje sprawy naszej Matce.

Fot. Michelangelo Merisi da Caravaggio "Ofiarowanie Izaaka", olej na płótnie, 1603 r. Galeria Uffizi, Florencja

Kościół

Benedykt XVI: Abraham uczy nas wiary, w której chodzi o wyruszenie w ciemno

Choć liturgiczne wspomnienia starotestamentowych patriarchów, traktowanych zresztą przez Kościół na równi ze świętymi, są w nim obecnie delikatnie rzecz ujmując bardzo dyskretne, to jednak faktem jest, że 9 października Kościół wspomina patriarchę Abrahama, którego Pismo Święte nazywa przecież „ojcem wszystkich wierzących”.