Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Hernán Piñera via Flickr, CC BY-SA 2.0

Jezus pragnie naszego nawrócenia

Historia Mojżesza (najważniejszej postaci Starego Testamentu) jest wielką szkołą poznawania Boga. Wszystko zaczęło się, zanim Mojżesz osiągnął świadomość.Dzisiejsze pierwsze czytanie ukazuje zagrożenie małego dziecka śmiercią na mocy rozkazu króla. Uratował je właściwie przypadek i kaprys księżniczki. Bóg potrafi przedziwnie komponować ludzkie życie.

Fot. Screenshot - YouTube (Telewizja Misericordia)

Wiara

Bł. Anna Maria Taigi. Niezwykła mistyczka, a przy tym żona i matka 7 dzieci

Bóg ubogacił ją zupełnie niezwykłymi nadprzyrodzonymi darami, wizjami i ekstazami. Ona natomiast, cała oddana była ubogacaniu swego domowego Kościoła, z ogromną miłością apostołując pośród męża o trudnym charakterze oraz aż siódemki swych dzieci, które wychowywała na chwałę Bożą. Włoska mistyczka przepowiedziała też datę swojej śmierci.

Modlitwa o uwolnienie od złych duchów! (fot. Wikipedia/domena publiczna)

Wiara

Grzechy przeciwko Duchowi Świętemu nie będą odpuszczone

Zaprawdę, powiadam wam: Wszystkie grzechy i bluźnierstwa, których by się ludzie dopuścili, będą im odpuszczone. Kto by jednak zbluźnił przeciw Duchowi Świętemu, nigdy nie otrzyma odpuszczenia, lecz winien jest grzechu wiecznego». Mówili bowiem: «Ma ducha nieczystego»

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Czy wolno prosić Boga o cud?

Człowiek wierzący, znalazłszy się w takiej sytuacji, w naturalny niejako sposób pragnie zwrócić się do Boga. Jednakże tego rodzaju okoliczności mogą rodzić w sercu pewną rozterkę, wątpliwość, pytanie: jak się modlić w takiej sytuacji, gdy tradycyjna modlitwa o zdrowie nabiera charakteru błagania o cud. Czy wolno prosić o cud? Czy może mam jedynie prosić o siły do pogodzenia się z wolą Bożą? Czy moja wiara przetrzyma próbę ewentualnego niewysłuchania mojej modlitwy? Czy moja wiara jest w ogóle na tyle mocna, by prosić o uzdrowienie? Wszak Jezus mówił do człowieka, który prosił go o cud uzdrowienia: „Według twojej wiary niech ci się stanie...”.

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Jezus zadaje Ci dziś ważne pytanie!

„Któż jest moją matką i którzy są moimi braćmi?” (Mk 3, 33) Jezus nie tylko zadał to pytanie, ale też na nie odpowiedział, co już samo w sobie jest niezwykłe. Być może, zrobił tak dlatego, że było ono wyjątkowo ważne. „Spoglądając na siedzących dokoła Niego, rzekł: «Oto moja matka i moi bracia. Bo kto pełni wolę Bożą, ten jest Mi bratem, siostrą i matką»” (Mk 3, 34).

Fot. Pixabay.com

Wiara

Weź udział w trudach i przeciwnościach znoszonych dla Ewangelii mocą Bożą!

"Z tej właśnie przyczyny przypominam ci, abyś rozpalił na nowo charyzmat Boży, który jest w tobie od nałożenia moich rąk. Albowiem nie dał nam Bóg ducha bojaźni, ale mocy i miłości oraz trzeźwego myślenia. Nie wstydź się zatem świadectwa Pana naszego ani mnie, Jego więźnia, lecz weź udział w trudach i przeciwnościach znoszonych dla Ewangelii mocą Bożą!"

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Bóg zapewni nam pieniądze potrzebne do życia

Andrzej Strączek powiedział „Gościowi Niedzielnemu”, że dziesięcina to niewiele za to, co człowiek dostaje od Boga. „By zrozumieć dziesięcinę, trzeba się nawrócić” – powiedział. Jako chrześcijanin, który ufa Bogu, człowiek „wie, że absolutnie wszystko, co ma, pochodzi od Niego. Z Jego hojności. I wówczas ta transakcja wygląda zupełnie inaczej – Bóg daje mi 100 procent i mówi: ‘Weź aż 90 procent tego wszystkiego. To twoje... Oddaj Mi jedynie dziesiątą część’” – kontynuuje Strączek.

Fot. screenshot - YouTube (Al Jazeera)

Uwaga

Pakistan: zmarł chrześcijanin zlinczowany wcześniej przez rozszalały tłum

Wczoraj, 3 czerwca, z rana zmarła ofiara niedawnego linczu dokonanego przez tłum w Sargodzie w pakistańskiej prowincji Pendżab. Ponad tydzień wcześniej, 25 maja, napadnięto na lokalnego starszego już szewca, Nazira Masiha, i innych chrześcijan, motywując to doniesieniami o znieważeniu Koranu. Interweniowała policja, a ranionego mężczyznę po 70 przewieziono do szpitala. Wczoraj po doniesieniu o śmierci odbył się również jego pogrzeb.

Fot. via Pixabay.com

Bogactwo bez pracy - czyli bogacenie się, a nauka Kościoła

Chociaż bogactwo często prowadzi do hedonizmu, konsumpcjonizmu i egoizmu, czyli wypaczonego stylu życia, to jednak nauczanie społeczne Kościoła nie jest przeciwne bogaceniu się. Podkreśla się w nim nie tyle aspekt posiadania, ile raczej używania dóbr materialnych, a w konsekwencji obowiązki społeczne ciążące na własności.

Fot. screenshot - YouTube

"Wielkie Nawrócenia". Fryderyk Chopin zdążył się nawrócić na łożu śmierci. Jak przekonał go ksiądz?

Fryderyk Chopin, najgenialniejszy polski kompozytor, przyszedł na świat w licznej i kochającej się rodzinie. Jego ojciec (Mikołaj Chopin), Francuz z pochodzenia, wtopił się w polski krajobraz, kulturę i tradycję tak bardzo, że ojczyznę swojej żony (Justyny z Krzyżanowskich) uważał za swoją. Zresztą spędził w niej większość swego życia, bo do naszego kraju przybył w wieku 16 lat [1]. Był człowiekiem wykształconym, eleganckim, o wysokiej kulturze osobistej. Pracował jako nauczyciel w liceum i szkole wojskowej w Warszawie.