Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Fot. Pixabay.com, CC 0 / Wikipedia, CC 0

Wiara

Myśli św. Edyty Stein - jakże aktualne!

Słowa pełne duchowej mądrości św. Edyty Stein przypominają, że życie chrześcijańskie to ciągłe zmaganie się z własnymi słabościami, szukanie Bożej woli i głęboka miłość do bliźnich. Wskazują na nieustanną potrzebę modlitwy, ofiary i zawierzenia Bogu, który nagradza nawet najmniejsze akty oddania. To zaproszenie do naśladowania Chrystusa w cierpieniu, miłości i radości, by znaleźć pokój w Jego prawdzie i łasce.

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Naukowe dowody na istnienie Boga

- „Naukowy obraz otaczającego mnie świata jest bardzo niepełny. Daje mi mnóstwo rzeczowych informacji, w sposób cudownie spójny porządkuje całe nasze doświadczenie, ale jednocześnie upiornie milczy o sprawach bliskich naszemu sercu, naprawdę dla nas ważnych. Nie wie nic o pięknu i brzydocie, dobru i złu, Bogu i wieczności. Nauka czasem udaje, że odpowiada na takie pytania, ale jej odpowiedzi są na ogół tak niemądre, że nie możemy ich traktować poważnie. […] Nauka jest również powściągliwa w kwestii wielkiej Jedności, której w jakiś sposób jesteśmy częścią, do której należymy. W naszych czasach Jedność tę określa się najczęściej mianem Boga przez duże B. Naukę zaś powszechnie uważa się za działalność ateistyczną. W świetle powyższych spostrzeżeń nie ma w tym nic zaskakującego. Jeżeli naukowy obraz świata nie obejmuje nawet piękna, zachwytu, smutku, jeżeli za zgodą powszechną usunięto z niego osobowość, to jak miałby obejmować najbardziej wzniosłą ideę, która objawia się umysłowi człowie

Fot. BSonne via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Kościół

Św. Rajmund z Penafort. Gorliwie pracował nad nawróceniem Maurów i Żydów

Rajmund, urodzony między 1170 a 1175 r. w Villafranca del Panades w pobliżu Barcelony (Hiszpania), w starej szlacheckiej rodzinie katalońskiej Peñafort, był spokrewniony z królem Aragonii. W szkole katedralnej ukończył trivium i quadrivium. Już jako dwudziestoletni młodzieniec wykładał filozofię w Barcelonie, nie otrzymując za swoją pracę wynagrodzenia. W tym też czasie wydał swoje pierwsze monumentalne dzieło: Summę prawa, podręcznik dla studentów prawa.

Fot. Euphrosynos via Wikipedia, CC BY-SA 4.0

Wiara

Oto Baranek Boży, który gładzi grzech świata

Jan zobaczył podchodzącego ku niemu Jezusa i rzekł: «Oto Baranek Boży, który gładzi grzech świata. To jest Ten, o którym powiedziałem: „Po mnie przyjdzie Mąż, który mnie przewyższył godnością, gdyż był wcześniej ode mnie”.

Fot. via Wikipedia, CC 0

Kościół

Najświętsze Imię Jezus

Istnieje wiele imion, którymi określano Syna Bożego. Już prorok Izajasz wymienia ich cały szereg: Emmanuel (Iz 7, 14), Przedziwny Doradca, Bóg Mocny, Odwieczny Ojciec, Książę Pokoju (Iz 9, 6). Prorocy: Daniel i Ezechiel nazywają Mesjasza "Synem człowieczym" (Dn 7, 13), a Zachariasz powie o Nim: "a imię Jego Odrośl" (Za 6, 12). W Nowym Testamencie św. Jan Apostoł nazwie Syna Bożego "Słowem" (J 1, 1). Sam Jezus Chrystus da sobie nazwy: Syn człowieczy (Mt 24, 27. 30. 37. 39. 44), Światłość świata (J 8, 12), Droga, Prawda i Życie, Dobry Pasterz (J 10, 11; 14, 6) itp. Jednak imieniem własnym Wcielonego Słowa jest Imię Jezus. Ono bowiem zostało nadane Mu przez samego niebieskiego Ojca jako imię własne:

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Sama wiara to za mało. Wierzący poszukuje zrozumienia

Wierzący ulegają czasem pokusie położenia tak silnego akcentu na akt wiary, że rozum zdaje się nie odgrywać już żadnej roli. A przecież jeśli wiara ma odpowiadać naturze człowieka, musi być rozumna. Nie mylił się słynny myśliciel Błażej Pascal, gdy twierdził, że „serce ma swoje racje, których rozum nie zna”. Nie znaczy to jednak, że wiarę chrześcijańską można zredukować do ślepego impulsu serca.

Fot. via Pixabay.com

Wiara

Nie ma sprzeczności między wiarą a rozumem. Oto, dlaczego

Często dziś próbuje się przeciwstawiać świętą wiarę katolicką ludzkiemu rozumowi. Ludzie sądzą niekiedy, że nauczanie Pana Jezusa przyjęte i ze czcią przekazywane przez Kościół nie może być w pełni zgodne z intelektualnym poznawaniem świata. Ten sąd jest błędny. By przyjść z pomocą wszystkim poszukującym i tym, którzy popadli w wątpliwości, święty papież Jan Paweł II w encyklice Fides et ratio - wiara i rozum - pisał o właściwych relacjach między tymi sferami człowieczeństwa. Zachęcamy do lektury, zarówno katolików, jak i tych, którym zdaje się, że wiara katolicka nie jest prawdziwa. Może przekonają się z Bożą pomocą, że jest inaczej.

Fot. via Pixabay.com

Piękna modlitwa na zakończenie roku

Te Deum laudamus dziękczynny hymn katolicki, przypisywany św. Ambrożemu (stąd: hymn ambrozjański). Obecnie przypuszcza się, że jego autorem był bp Nikita z Remegiany w Dacji (dziś Rumunia). Podziękujmy Bogu za miniony rok.

Fot. via Pixabay.com

Świadectwo

Świadectwo. W życiu bowiem nie chodzi o to, żeby było łatwiej. Tylko prawdziwiej...

Od najmłodszych lat, rodzice w każdą niedzielę prowadzili mnie do kościoła na Mszę św. I chwała mm za to, bo od maleńkości uczyli mnie w ten sposób przyjaźni z Panem Bogiem. Ale mając te kilka lat, tak naprawdę nie miałem pojęcia o Eucharystii i Bogu (może jedynie tyle, ile mówili mi rodzice i czego dowiadywałem się na lekcjach religii, oraz w kościele). Kiedy miałem dziewięć lat, zostałem ministrantem. Już wtedy byłem u stóp Boga, ale nawet o tym nie wiedziałem. Bo tak naprawdę, co w tym wieku mógłbym konkretnego powiedzieć? Cóż, chyba tylko tyle, że stałem przy ołtarzu, nosiłem komżę i byłem ministrantem dłużej, niż inni koledzy. I chwała Panu za to! Cieszyłem się z tego, rodzice mnie chwalili, robiłem postępy jako ministrant, zacząłem pełnić pewne funkcje na Eucharystii. Byłem szczęśliwy! Mając dziewięć lat, już w jakiś sposób zaufałem Panu!