Tag

Tag: wiara

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem wiara.

Dlaczego św. Augustyn nigdy się nie spowiadał?

Wiara

Dlaczego św. Augustyn nigdy się nie spowiadał?

Wielu czytelnikom wyda się to nieprawdopodobne... A jednak! Augustyn, święty i doktor Kościoła, nigdy się nie spowiadał. Co więcej, po swoim nawróceniu i przyjęciu chrztu, błagał zapewne Boga, by ten uchronił go od konieczności przystąpienia do sakramentu pokuty. A dobry Bóg wysłuchał Augustyna, gdyż miła Mu była taka modlitwa... Jak to możliwe, skoro dziś ideałem pobożności wydaje się być częsta, nawet cotygodniowa spowiedź?!

Święty Augustyn. Dowód, że modlitwa ma moc!

Kościół

Święty Augustyn. Dowód, że modlitwa ma moc!

Augustyn urodził się 13 listopada 354 r. w Tagaście (obok Suk Ahras w Algierii), w rodzinie urzędnika państwowego Patrycjusza. Matka Augustyna, św. Monika, pochodziła z rodziny o tradycji chrześcijańskiej i bardzo pragnęła, by jej syn przyjął chrzest. Pragnienie to spełniło się jednak dopiero po 33 latach. Na rozwoju Augustyna niewątpliwie zaciążył fakt, że ojciec i matka różnili się co do wiary i przekonań odnośnie do spraw decydujących o losach człowieka. Przez to Augustyn przez wiele lat pozostawał rozdarty między wpływem matki i ojca.

Proroctwo ks. Dolindo o końcu Kościoła

Kościół

Proroctwo ks. Dolindo o końcu Kościoła

Co o końcu Kościoła mówił o. Dolindo? Jakie przesłanie na dzisiejsze czasy daje nam siostra Faustyna? - o tym mówi włoski watykanista Saverio Gaeta, autor książki "Proroctwo o dwóch papieżach".

(fot. pixabay)

Wiara

Czy to, co wiemy o Bogu, zgadza się z prawdziwym Bogiem?

Aby móc spotkać Boga, muszę najpierw spotkać siebie samego. Muszę najpierw być u siebie. Normalnie nie jestem. Gdy się obserwuję, odkrywam, że moje myśli wędrują tu i tam, że moimi myślami jestem gdzieś, ale nie u siebie. Nie mam kontaktu ze sobą, myśli wyrywają mnie ze mnie i prowadzą gdzieś indziej. Nie ja myślę, lecz we mnie „się myśli”, myśli usamodzielniają się i zasłaniają moje właściwe ja. Pierwszym aktem modlitwy jest zetknięcie się ze sobą samym. Uczą nas tego Ojcowie Kościoła i pierwsi mnisi. Św. Cyprian z Kartaginy mówi:

Papież apeluje do włoskich heretyków o wierność Jezusowi

Kościół

Papież apeluje do włoskich heretyków o wierność Jezusowi

Papież przypomina włoskim waldensom i metodystom o potrzebie wspólnego świadczenia o Jezusie i Jego Ewangelii miłości. Ojciec Święty skierował przesłanie na rozpoczęty wczoraj synod tych dwóch wspólnot. Jest to już kolejny gest dobrej woli względem włoskich protestantów. Przed trzema laty jako pierwszy historii papież złożył wizytę w ich kościele.

fot. Anselm Grün, lic. CC BY-SA 3.0 via Flickr/Christliches Medienmagazin, zdj. edyt.

Polska

Aby móc spotkać Boga musisz odkryć siebie samego

Aby móc spotkać Boga, muszę najpierw spotkać siebie samego. Muszę najpierw być u siebie. Normalnie nie jestem. Gdy się obserwuję, odkrywam, że moje myśli wędrują tu i tam, że moimi myślami jestem gdzieś, ale nie u siebie. Nie mam kontaktu ze sobą, myśli wyrywają mnie ze mnie i prowadzą gdzieś indziej. Nie ja myślę, lecz we mnie „się myśli”, myśli usamodzielniają się i zasłaniają moje właściwe ja. Pierwszym aktem modlitwy jest zetknięcie się ze sobą samym. Uczą nas tego Ojcowie Kościoła i pierwsi mnisi. Św. Cyprian z Kartaginy mówi:

Fot. aw58 via Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Kościół

Rzecznik Episkopatu: Maryja z Jasnej Góry łączy Polaków

Nie ma drugiego takiego miejsca, które łączy Polaków tak bardzo, jak Jasna Góra. Nie ma drugiego takiego obrazu, który tak bardzo kojarzy się z Polską, jak obraz Matki Bożej Jasnogórskiej – powiedział ks. Paweł Rytel-Andrianik, rzecznik Konferencji Episkopatu Polski z okazji przypadającej 26 sierpnia uroczystości Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej.

(fot. Archidiecezja Krakowska/ Joanna Adamik)

Kościół

Abp Marek Jędraszewski: Odrzucenie Boga to nieszczęście współczesnego świata

- „Błogosławiony jesteś, Panie Boże wszechświata, bo dzięki Twojej hojności otrzymaliśmy chleb, który jest owocem ziemi i pracy rąk ludzkich; Tobie go przynosimy, aby stał się dla nas chlebem życia.” - mówił arcybiskup Marek Jędraszewski w parafii Matki Bożej Królowej Polski w Ryczowie podczas Mszy św. z okazji XXI Dożynek Województwa Małopolskiego.