Tag

Tag: unia europejska

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem unia europejska.

Zdj. Freedom House, CC BY 2.0, Flickr

Prezydent Czech: Pomagajmy uchodźcom tam, skąd pochodzą

Prezydent Czech, Milosz Zeman odpowiedział we wtorek na pogróżki Brukseli w kwestii przyjmowania imigrantów. Polityk oświadczył, że wątpi w asymilację kulturową muzułmanów, którzy trafią do Europy. W ocenie czeskiego prezydenta, ofiarom wojny należy pomagać w pobliżu ich miejsca zamieszkania.

By Piotr Drabik (Flickr: Elżbieta Bieńkowska) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia Commons

Bieńkowska- wzorzec odpowiedzialności... inaczej

Wyjazd Donalda Tuska, urzędującego premiera Polski do Brukseli na stanowisko „prezydenta Europy” stały wyraźnej w sprzeczności z jego wcześniejszymi deklaracjami o woli pozostania w Polsce. Gdzie –podobno- miał tak wiele do zrobienia.

fot. youtube

Tomasz Sakiewicz: Cicho, bo przyślą nam z UE kolejną krucjatę

Każda epoka ma swoje szaleństwa. Niektóre bywają przerażająco krwawe, inne śmieszne, budzące co najwyżej politowanie. Nie wiem, jak zostanie zakwalifikowane to, co obecnie wyrabia Unia Europejska. Myślę, że są tu historyczne analogie. Kiedy słyszę, jak chcą nas uczyć tolerancji i praworządności, przypominają mi się sceny z „Krzyżaków”, kiedy to jeden z europejskich gości zakonu chciał szukać w Polsce Saracenów. Ogłupienie pomieszane z ideologiczną zaciekłością i chęcią złupienia słabszego daje takie efekty.

fot. Saulius Skvernelis, fot. LithuaniaFacts, lic. CC BY-SA 4.0 via Wikipedia, edit.

Polska izolowana? Nie! Oto, co mówi premier Litwy

Premier Litwy Saulius Skvernelis gościł wczoraj w Polsce, gdzie z przedstawicielami polskich władz rozmawiał między innymi o bezpieczeństwie militarnym regionu. Wieczorem Skvernelis pojawił się w TVP, gdzie w programie ,,Gość Wiadomości'' mówił między innymi o doskonałych obecnie relacjach Warszawy i Wilna.

fot. youtube, telewizja republika

Bruksela nie toleruje rządów narodowych i katolickich

,,Opozycja i część mediów kibicują kadm działaniom podjętym przeciwko Polsce. Bez ich działań nie byłoby tych wszystkich debat i ataków na Polskę. Niecierpliwie czekają na sankcje i pracują nad tym, by zostały wprowadzone'' - powiedział profesor Zdzisław Krasnodębski w rozmowie z ,,Gazetą Polską Codziennie''.