Tag

Tag: ue

Wszystkie artykuły powiązane z tagiem ue.

Fot. P. Tracz / KPRM, domena publiczna / Screenshot YouTube

Matka Kurka: Polski kandydat Saryusz-Wolski z niemieckim Tuskiem nie ma szans, ale Polska wygrywa

W pierwszych słowach mego listu, czy jak kto woli felietonu, najmocniej przepraszam, że drugi dzień się spóźniam i to znacznie. Mam szereg usprawiedliwień, wokanda, choroba, naprawa samochodu i co najgorsze ręce tak poranione, że pisać ciężko. Tak się kończy rozbieranie starej Skodziny, a na dodatek po złożeniu zaświecił się immobilizer, którego nie dotykałem. Padam na twarz, ale piszę wbrew przeciwnościom. Cały ten wstęp można by uznać za lanie wody, gdyby nie to, że tak dokładnie wyobrażam sobie kandydaturę Jacka Saryusza-Wolskiego na króla Europy. Ma chłop przed sobą do pokonania więcej przeszkód niż opisałem ze swojego życia. Polska wysunęła optymalną dla siebie kandydaturę, niemniej przypomina ta akcja słynnego słomianego Misia.

Screenshot YouTube.com

Saryusz-Wolski ostro o spekulacjach na jego temat

Jacek Saryusz-Wolski, który został usunięty z Platformy Obywatelskiej zadeklarował, że zostaje w Europejskiej Partii Ludowej. Polski europoseł został wykluczony z szeregów partii wczoraj, gdy rząd oficjalnie ogłosił, że wysuwa jego kandydaturę na stanowisko przewodniczącego Rady Europejskiej. Jacek Saryusz-Wolski nie wypowiada się dla mediów, swoje komentarze zamieścił na jednym z portali społecznościowych.

Screenshot YouTube.com

MOCNE! Kaczyński: Tusk jest kandydatem...

W wywiadzie, jaki z prezesem PiS przeprowadziła Gazeta Polska pojawiły się mocne słowa dotyczące kandydatury Donalda Tuska jako szefa Rady Europejskiej. Przypomnijmy – PiS odmówił poparcia jego kandydatury, natomiast MSZ wysunęło kandydaturę Jacka Saryusza-Wolskiego.

Fot. P. Tracz / KPRM, domena publiczna

Szydło przekona Merkel, żeby nie poparła Tuska?

Premier Szydło po raz kolejny będzie rozmawiać z kanclerz Niemiec, Angelą Merkel. Rozmowa telefoniczna zaplanowana jest na dzisiaj, a ma dotyczyć posiedzeń Rady Europejskiej w Brukseli oraz Rzymie. Radio RMF FM twierdzi natomiast, że premier ma zamiar przekonać kanclerz, aby ta nie popierała kandydatury Donalda Tuska na kolejną kadencję przewodniczącego Rady Europejskiej. To jednak informacja nieoficjalna.